Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Papi Franji zbog migranata pada popularnost

Franji se zamjera i ukidanje smrtne kazne u Katekizmu.
08. kolovoza 2018. u 14:54 19 komentara 1404 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

Pozitivan stav prema papi Franji pao je u Italiji s 88 posto, koliki je bio prije pet godina, na današnjih 71 posto, objavio je list Repubblica ispitivanje javnog mnijenja vezano za njegov pontifikat. Prema toj analizi, Franjina popularnost pala je zbog njegove otvorenosti prema izbjeglicama.

Blanka Vlašić Emotivna ispovijest Blanka Vlašić pronašla Boga: Obraćenje mi se dogodilo na parkiralištu

Dok politika koristi strah od izbjegličkih valova i dobiva glasove, papa Franjo upravo zbog propovijedi kako treba pomoći najslabijima gubi popularnost. No ima i onih koji smatraju da mu je popularnost pala zbog toga što nije proveo dovoljno reformi u Crkvi. Zapravo se kritizira svaki potez pape Franje, pa i najnoviji vezan za ukidanje smrtne kazne u Katekizmu.

Filozofski relativizam

Za neke je nova formulacija Katekizma Katoličke crkve kojom se ističe da je smrtna kazna nedopustiva, a koju je papa Franjo odredio reskriptom 1. kolovoza, pravi dogmatski napredak, dok je za druge izmjena nauka koja nije u skladu s nekim učenjima.

Koji poznati Hrvati javno svjedoče vjeru pogledajte u videu:

O toj izmjeni, kao i o kritikama upućenima papi Franji progovorio je i predsjednik Papinskoga vijeća za promicanje nove evangelizacije nadbiskup Rino Fisichella koji naglašava da “onaj tko kritizira papu nije vjeran katoličkoj tradiciji”. Katolička crkva “ne može prihvatiti istinu zatvorenu u samu sebe. Istina, po svojoj prirodi, poziva se na vjernost i na slobodu: istina će vas učiniti slobodnima.”

Bonaventura Duda POSEBNA OSOBA Bit će blaženik - Inicijativa za beatifikaciju fra Bonaventure Dude

Fisichella je govorio u povodu 25. obljetnice objavljivanja Veritatis splendor, enciklike Ivana Pavla II. i istaknuo kako nema nikakvog razloga za prigovore nauku pape Franje u svjetlu prethodnoga učiteljstva. U promijenjenom kulturalnom kontekstu obilježenom sekularizmom, a time i snažnim filozofskim relativizmom, enciklika Ivana Pavla II. predstavlja bitne točke koje se pozivaju na kršćanski nauk.

“Udaljava se od nauka”

Na primjedbu novinara Vatican Newsa kako neki dijelovi Crkve kritiziraju Franju zbog toga što se, po njihovu mišljenju, udaljava od katoličkoga nauka, pa podsjećaju upravo na encikliku Veritatis splendor, nadbiskup Fisichella je upozorio da ne valja rabiti učiteljstvo kako bi se istaknula protivnost u razvoju nauka.

Policija - Zadar ZADAR Prolijevali pivu u crkvi pa potom istukli svećenika - policijskog kapelana

“Kada ga se instrumentalizira, bojim se da tada ne postoji želja za otkrivanjem istine, ali i da nema ni vjernosti tradiciji Crkve. Mislim da nema nikakvog razloga za protivljenje učiteljstvu pape Franje u svjetlu prethodnoga učiteljstva. Naprotiv, valja istaknuti kontinuitet u razvoju. Osim toga, mislim da je važno također pozorno pročitati cijelo učiteljstvo pape Franje, a ne samo neki dokument; mozaik je sastavljen od skupa kamenčića, a ne samo od jednoga”, naglasio je nadbiskup Rino Fisichella.

Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće
 • Avatar Trn
  Trn:

  Ako papa toliko brine o imigrantima , zasto ih on ne smjesti. U odajama Vatikana ima mjesta za najmanje 5000 imigranata ali on ih nudi poreznim obveznicima da njima rezu vratove. Svi koji ih pozivaju , Merkel , papa i ... prikaži još!papa i Macron bi najprije imigrantima trebali napuniti svoje raskosne dvorce a sve drugo je licemjerje.

 • Stipan:

  Migranti će upropastiti cijeli kršćanski svijet. Sa njima NETKO upravlja radi islamizacije EUROPE .

 • vjaceslav:

  isusovcima, a papa franjo je isusovac, u opisu "radnog mjesta" stoji da su potpuno pokorni papi pa zbog toga, mišljenja sam, ne mogu i sami biti pape. ?