Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cijena otvorenosti

Papi Franji zbog migranata pada popularnost

08.08.2018.
u 14:54

Franji se zamjera i ukidanje smrtne kazne u Katekizmu.

Pozitivan stav prema papi Franji pao je u Italiji s 88 posto, koliki je bio prije pet godina, na današnjih 71 posto, objavio je list Repubblica ispitivanje javnog mnijenja vezano za njegov pontifikat. Prema toj analizi, Franjina popularnost pala je zbog njegove otvorenosti prema izbjeglicama.

Dok politika koristi strah od izbjegličkih valova i dobiva glasove, papa Franjo upravo zbog propovijedi kako treba pomoći najslabijima gubi popularnost. No ima i onih koji smatraju da mu je popularnost pala zbog toga što nije proveo dovoljno reformi u Crkvi. Zapravo se kritizira svaki potez pape Franje, pa i najnoviji vezan za ukidanje smrtne kazne u Katekizmu.

Filozofski relativizam

Za neke je nova formulacija Katekizma Katoličke crkve kojom se ističe da je smrtna kazna nedopustiva, a koju je papa Franjo odredio reskriptom 1. kolovoza, pravi dogmatski napredak, dok je za druge izmjena nauka koja nije u skladu s nekim učenjima.

Koji poznati Hrvati javno svjedoče vjeru pogledajte u videu:

O toj izmjeni, kao i o kritikama upućenima papi Franji progovorio je i predsjednik Papinskoga vijeća za promicanje nove evangelizacije nadbiskup Rino Fisichella koji naglašava da “onaj tko kritizira papu nije vjeran katoličkoj tradiciji”. Katolička crkva “ne može prihvatiti istinu zatvorenu u samu sebe. Istina, po svojoj prirodi, poziva se na vjernost i na slobodu: istina će vas učiniti slobodnima.”

Fisichella je govorio u povodu 25. obljetnice objavljivanja Veritatis splendor, enciklike Ivana Pavla II. i istaknuo kako nema nikakvog razloga za prigovore nauku pape Franje u svjetlu prethodnoga učiteljstva. U promijenjenom kulturalnom kontekstu obilježenom sekularizmom, a time i snažnim filozofskim relativizmom, enciklika Ivana Pavla II. predstavlja bitne točke koje se pozivaju na kršćanski nauk.

“Udaljava se od nauka”

Na primjedbu novinara Vatican Newsa kako neki dijelovi Crkve kritiziraju Franju zbog toga što se, po njihovu mišljenju, udaljava od katoličkoga nauka, pa podsjećaju upravo na encikliku Veritatis splendor, nadbiskup Fisichella je upozorio da ne valja rabiti učiteljstvo kako bi se istaknula protivnost u razvoju nauka.

“Kada ga se instrumentalizira, bojim se da tada ne postoji želja za otkrivanjem istine, ali i da nema ni vjernosti tradiciji Crkve. Mislim da nema nikakvog razloga za protivljenje učiteljstvu pape Franje u svjetlu prethodnoga učiteljstva. Naprotiv, valja istaknuti kontinuitet u razvoju. Osim toga, mislim da je važno također pozorno pročitati cijelo učiteljstvo pape Franje, a ne samo neki dokument; mozaik je sastavljen od skupa kamenčića, a ne samo od jednoga”, naglasio je nadbiskup Rino Fisichella.

Ključne riječi

Komentara 19

Avatar Observer
Observer
16:50 08.08.2018.

Ako papa toliko brine o imigrantima , zasto ih on ne smjesti. U odajama Vatikana ima mjesta za najmanje 5000 imigranata ali on ih nudi poreznim obveznicima da njima rezu vratove. Svi koji ih pozivaju , Merkel , papa ipapa i Macron bi najprije imigrantima trebali napuniti svoje raskosne dvorce a sve drugo je licemjerje.

ST
Stipan
16:17 08.08.2018.

Migranti će upropastiti cijeli kršćanski svijet. Sa njima NETKO upravlja radi islamizacije EUROPE .

VJ
vjaceslav
09:21 09.08.2018.

isusovcima, a papa franjo je isusovac, u opisu "radnog mjesta" stoji da su potpuno pokorni papi pa zbog toga, mišljenja sam, ne mogu i sami biti pape. ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije