Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Papa: Zaštitite radna mjesta!

06.01.2009.
u 21:03

Zabrinutost zbog povećanja broja nezaposlenih i zaposlenih na određeno vrijeme izrazio je papa Benedikt XVI. tijekom nedjeljnog angelusa 28. prosinca, pozvavši na stvaranje “dostojnih radnih uvjeta za sve”.

U povodu 40-godišnjice svete mise, koju je na Božić 1968. služio papa Pavao VI. u halama čeličane bivše tvrtke Italsider, danas ILVA-e, u gradu Tarantu na jugu Italije, papa je tijekom angelusa govorio o potrebi da se zaštite radna mjesta. No, znači li to da i nedjeljom treba raditi kako bi se očuvala radna mjesta?

Sudeći prema kongresu Talijanske biskupske konferencije, koja je održana 2005. pod nazivom “Bez nedjelje ne možemo živjeti”, što su riječi mučenika iz grada Abitene koji su bili ubijeni 304. godine odlukom rimskog cara Dioklecijana, koji je zabranjivao da se nedjelja obilježava, reklo bi se ne. Benedikt XVI. je tada istaknuo vrijednost kršćanskog blagdana, nedjelje, te je kazao da danas nije jednostavno živjeti kao kršćanin u svijetu koji prožima “pretjerani konzumerizam, vjerska indiferentnost i sekularizam”.

Papa je pozvao na ponovno otkrivanje nedjelje te je podsjetio na kršćanske mučenike u gradu Abiteni. Benedikt XVI. je, dakle, pozvao na ponovno otkrivanje nedjelje, ali to ne znači da je Italija trebala promijeniti svoje zakone kojima se dopušta rad nedjeljom.

U susretu s talijanskim predsjednikom Carlom Azegliom Ciampijem (kao i poslije Giorgiom Napolitanom), papa je citirao dokument Drugog vatikanskog koncila kako bi podsjetio da je “odnos između Crkve i države utemeljen na načelu neovisnosti i autonomije političke zajednice od Crkve”. Prema talijanskom zakonu, trgovine mogu biti otvorene 24 sata na dan. Općine, u dogovoru s upravom uslužne djelatnosti, dogovaraju radno vrijeme ovisno o razini buke, potrebama, itd.

Prema zakonu o radu, koji je usuglašen s direktivama EU, nakon svakih sedam dana rada treba biti dan odmora, radni tjedan ne smije imati više od 40 radnih rada ili 48 sati s prekovremenima itd. Koji će biti dan odmora, može odrediti i zaposlenik prema svojim vjerskim običajima. Muslimanima je, na primjer, omogućeno da ne rade petkom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije