Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Papa: Sjene nad 2009. godinom

01.01.2009.
u 12:14

Za sučeljavanje s međunarodnom ekonomskom krizom nisu dovoljne "zakrpe", već je treba čitati "u dubinu", rekao je papa Benedikt XVI. za vrijeme angelusa održanog 1. siječnja na Trgu svetog Petra. Prethodno je predvodio misu u bazilici svetog Petra tijekom koje je pozvao sve na djelovanje u suzbijanju siromaštva i stvaranju mira u svijetu. Papa je podsjetio kako Crkva 1. siječnja obilježava Dan mira i tim povodom je uputio poruku svim šefovima država i vlada kako bi se prevladale krize koje stvaraju siromaštvo i ratove.

Papina poruka za 42. dan mira ima naslov "Suzbijati siromaštvo, stvarati mir", te upozorava na dvojake rezultate globalizacije gdje se stvara svijet bogatih i siromašnih, kao neka "zlatna kuća" okružena "pustinjom i propadanjem". Papa poziva na suzbijanje siromaštva sa solidarnošću, jer siromaštvo stvara nepravdu, nejednakost i prijeti miru.

I tijekom večernje mise koju je održao u bazilici svetog Petra posljednjeg dana u 2008., kojom se zahvaljuje Bogu (Te Deum), Papa je kazao kako se "mnogobrojne sjene nadvijaju nad budućnosti čovječanstva u 2009.", pa je naglasio kako društvo ima potrebu za "ljudima koji se neće brinuti samo o vlastitim interesima", jer kako je rekao i za Božić, "svijet će propasti ako će svatko misliti samo o sebi". Godina se zaključila s rastućom ekonomskom i društvenom krizom koja je zahvatila cijeli svijet, a to od svih zahtjeva veću solidarnost prema osobama i obiteljima koje su u velikim teškoćama. Premda se na "vidiku naše budućnosti vide nemali broj sijena, ne smijemo se plašiti", rekao je Papa.

U mirovnoj poruci, Benedikt XVI. kritizira globalizaciju koja svojim uništenjima može biti prijetnjom razvitku i prevladavanju gladi u svijetu, te osuđuje povećanje broja pobačaja, koje je ocijenio kao "pokolj milijuna nerođene djece", zatim spočitava "spekulativne fenomene" koji dovode do pomanjkanja hrane u siromašnim zemljama i nepostojanje političkih i ekonomskih institucija koje bi se sučeljavale s problemom gladi i siromaštva.

- U sadašnjem globalnom svijetu sve je jasnije kako se mir stvara jedino ako se svima jamči razumni rast - iznosi Papa, naglasivši kako je globalizacija, koja je prvotno viđena kao prilika za prevladavanje siromaštva, ali je do sada pokazala kako sama nije u mogućnosti stvoriti blagostanje i mir. Zbog toga je globalizaciju potrebno "usmjeriti prema cilju duboke solidarnosti koja bi stvarala dobro za sve i svakoga".

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije