Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svladao ga umor

Papa sa žrtvama svećenika pedofila: Stid me!

papa
Reuters
18.04.2010.
u 15:23

Papa je bio "duboko potresen onime što su mu ispričali i kazao je kako ga je sram i izrazio im je svoju bol za ono što su žrtve i njihove obitelji propatile", priopćio je ured za tisak Svete Stolice.

Benedikt XVI. u nuncijaturi u malteškoj La Valletti primio je osam žrtava svećenika pedofila i izrazio duboko žaljenje zbog onoga što im se dogodilo. Obećao im je kako će Crkva učiniti sve da bi odgovorni za taj zločin bili izručeni pravdi. Malteški nadbiskup Paul Cremona, pozdravljajući papu uoči mise, otvoreno je govorio o problemu seksualnog zlostavljanja koje su proživjeli mladi u nekim vjerskim i obrazovnim ustanovama na otoku i naglasio potrebu priznavanja grijeha.

Duboko potresen
Papa je bio “duboko potresen onime što su mu ispričali i kazao je kako ga je stid i izrazio im je svoju bol zbog onog što su žrtve i njihove obitelji propatile”, priopćio je ured Svete Stolice.

Na razgovoru s Papom bila su i trojica Maltežana s kojima smo razgovarali: Lawrence Grech (37), Joseph Magro (38) i Noel Dimenich (38). Kazali su nam kako je taj susret bio upravo onakav kakvu su se nadali.

– Bilo je dirljivo i svi smo plakali – rekle su nam žrtve i dodale kako je papa sa svakim posebno razgovarao po nekoliko minuta.

Benedikt XVI. prije toga je, na misi pred 50.000 vjernika, osudio sekularizam suvremenog društva.

– Ni današnja najsuvremenija tehnologija ne može odgovoriti na svaku našu želju. U svakom trenutku ipak potpuno ovisimo o Bogu – upozorio je papa.

Suvremena iskušenja
Maltežani su s oduševljenjem dočekali papu, koji im je na toj dobrodošlici zahvalio i kazao kako su stanovnici toga otoka već dvije tisuće godina vjerni sljedbenici svetog Pavla, koji je tu 60. godine doživio brodolom. Papa je došao na Maltu upravo u povodu 1950. obljetnice toga brodoloma svetog Pavla i naglasio kako nas samo Bog može dovesti do sigurne luke kao što je to učinio s Pavlom.

– Mnogi nas glasovi žele uvjeriti kako trebamo vjeru u Boga i u našu Crkvu staviti na stranu i izabrati sami sebi vrijednosti i vjeru s kojima ćemo živjeti – rekao je papa i naglasio da, ako smo u iskušenju vjerovati tim izazovima, onda se moramo sjetiti događaja iz evanđelja kada su se Isusovi sljedbenici, svi iskusni ribari, mučili cijelu noć i nisu ulovili ni ribe. Zatim se na obali pojavio Isus i pokazao im mjesto na koje trebaju ići loviti i ulovili su toliko da su jedva mogli vući. Dakle, predajmo se Isusu i ubirat ćemo više plodova, upozorio je papa.

Sveti Otac govorio o mračnom oblaku nad polovicom Europe
Papa se u zrakoplovu osvrnuo i na vulkansku prašinu pa je kazao kako se nada da će putovanje na Maltu “proteći bez tog mračnog oblaka koji se nadvio nad polovicom Europe”.  Na Malti je bilo uistinu malo policajaca, mnogo manje od broja koji se inače viđa na papinim putovanjima. Nigdje se nije, na primjer, moralo prolaziti kroz detektore metala. Čak je i šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi bio iznenađen malim brojem policajaca.

Predstavnik policije kazao nam je kako su Maltežani savjesni građani i zbog toga nije potrebno imati mnogo policajaca. Općenito je u La Valletti stanje uoči papina dolaska bilo potpuno mirno. Malteški Times piše da nema velikog entuzijazma kakav se mogao vidjeti za posjeta Ivana Pavla II.

Ključne riječi

Komentara 7

OB
-obrisani-
16:19 18.04.2010.

Najbolja isprika bi bila da on svojim autoritetom stane na kraj tome.

SA
saniboj
20:32 18.04.2010.

Zaspao papa, premda na ocigled energican i vitalan, ova me slika podsjeca na staroga papu Ivana Pavla,. Godine cine svoje.

OB
-obrisani-
15:59 18.04.2010.

Ostao sam bez riječi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije