Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vatikan

Papa s irskim biskupima

papa
AFP
11.12.2009.
u 14:56

Papa je pozvao predsjednika irske biskupske konferencije kardinala Seana Bradyja kako bi bio obaviješten o cijeloj situaciji u irskoj crkvi poslije objavljivanja izvještaja Murphy Commissiona.

RIM – Papa Benedikt XVI. primio je danas u Vatikanu predstavnike irske biskupske konferencije s kojima je razmotrio stanje u irskoj crkvi poslije istrage o svećenicima koji su seksualno iskorištavali djecu. Irski su biskupi zatražili oprost od svih koji su bili zlostavljani kao i od njihovih obitelji. Izvještaj neovisne komisije obznanjen je 26. studenoga.

Šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi izjavio je da je Papa pozvao predsjednika irske biskupske konferencije kardinala Seana Bradyja, kao i nadbiskupa Dublina monsinjora Diarmuida Martina kako bi bio obaviješten o cijeloj situaciji i ocijenio bolno stanje u irskoj crkvi poslije objavljivanja izvještaja Murphy Commissiona u kojem su detaljno opisana iskorištavanja djece u dublinskoj nadbiskupiji od 1975. do 2004. Na temelju tog izvještaja irski su biskupi raspravili o inicijativama koje će poduzeti kako se takvi slučajevi ne bi ponovili.

- Sramimo se zbog načina na koji je dublinska nadbiskupija skrivala seksualno iskorištavanje djece - izjavili su irski biskupi i priznali kako je takvo iskorištavanje djece bilo prošireno u irskoj crkvi. Irskim se biskupima spočitava što su pokušali spriječiti skandal i zaštititi dostojanstvo crkve umjesto da su brinuli za djecu kojoj su nanesena užasna zla.

Inače, danas je Papa primio i Nguyen Minh Trieta, predsjednika Vijetnama, zemlje u kojoj je život katoličkih vjernika više nego težak.

Ključne riječi

Komentara 44

OB
-obrisani-
17:26 11.12.2009.

zao mi je roditelja islam je vas spas

OB
-obrisani-
15:23 11.12.2009.

nema komentara čim se radi o katoličkim inkvizitorima dečjih guza, zanima me samo ko je statistički gori hrvati ili irci ???!!!

DS
dubina-sirina
23:35 11.12.2009.

Gospodine Babylon. Pisem nekako sto je meni najlogicnije (iz svoje glave)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije