Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Papa posebno pozdravio Hrvate: Prijatelji, u korizmi jačajte vjeru

Papa je vjernicima zahvalio na njihovoj "ljubavi i molitvama". Poručio im je da se "mole za Crkvu, njega i novog papu".
13. veljače 2013. u 10:37 10 komentara 6 prikaza
papa (1)
Foto: Reuters/PIXSELL

Dirljiva je atmosfera bila danas na općoj audijenciji u prepunoj dvorani Pavla VI. u Vatikanu gdje se okupilo 8 tisuća ljudi. Vjernici su Benedikta XVI. pozdravili sa "Hvala Svetosti“. Papa je odgovorio: "Hvala na vašoj srdačnosti".

Papa je u 10.40 sati počeo redovitu audijenciju s vjernicima u dvorani Pavla VI., a misa je predviđena u 17 sati. Na audijenciji se čitalo Evanđelje po Luki. Po ulasku u dvoranu papa je dobio veliki pljesak okupljenih vjernika. Potom su čitani dijelovi euharistije. Dvoranom se drugi put prolomio dugačak pljesak kada je papa počeo govoriti.

Vjernicima je zahvalio na njihovoj "ljubavi i molitvama". U govoru je ponovio da se povlači zato što je svjestan svoje duševne i psihičke snage. Poručio je vjernicima da se "mole za Crkvu, njega i novog papu". 

"Gotovo sam fizički osjetio vaše molitve"

– Odlučio sam otići s funkcije koju mi je Bog povjerio 19. travnja 2005. godine. Odlučio sam potpuno slobodno – rekao je papa i dodao da je bio potpuno svjestan važnosti te odluke, ali ju je donio "za dobrobit Crkve i nakon duge molitve i ispitivanja svoje savjesti pred Bogom".

– Potpuno sam svjestan da više ne mogu obavljati dužnost Petrova savjetnika sa snagom koja je za to potrebna – rekao je papa i dodao da ga ohrabruje činjenica što Crkva pripada Kristu čije pažnje i vođenja "nikada neće nedostajati".

Još jednom su vjernici pljeskom prekinuli papu što ga je vidljivo dirnulo. 

– Osjetio sam, gotovo fizički, vaše molitve posljednjih dana što nije lako za mene. Ljubav Crkve i vaše molitve dali su mi snagu – rekao je papa i poručio vjernicima da se mole za njega i budućeg papu te da će ih Bog voditi.

Posebno pozdravio hrvatske hodočasnike

Papa je pozdravio i okupljene hrvatske hodočasnike, a "posebno krizmanike iz Esslingena". 

– Dragi prijatelji, neka vam ova korizma bude milosno vrijeme jačanja vjere i nade u uskrsnuće. Hvaljen Isus i Marija – kazao je papa Benedikt XVI na hrvatskom jeziku u pretposljednjoj audijenciji u svom mandatu.

Potom se preusmjerio na propovijed u kojoj se osvrnuo na poruke korizme kada su vjernici pozvani da naprave "više mjesta za Boga u svojim životima". Istu poruku napisao je i na Twitteru.

Posljednju audijenciju papa Benedikt XVI. će održati 27. veljače na Trgu sv. Petra i očekuje se dolazak oko 150.000 vjernika.

Papa je u ponedjeljak objasnio da se povlači krajem veljače zbog starosti i manjka snage za daljnje obnašanje funkcije. Osamdesetpetogodišnji papa nastavit će normalno obavljati svoje dužnosti do 28. veljače u 20 sati.

>>Papino obrazloženje: Kurija se ne da promijeniti... Onda idem ja!

Alternativa između našeg egoizma

Alternativa između našeg egoizma i otvaranju prema Božjoj ljubavi i ljubavi drugih, moglo bi odgovarati alternativi između iskušenjima kroz koja je prošao Isus, odnosno alternativi između ljudske moći i ljubavi Križa, rekao je Benedikt XVI. u katehezi na današnjoj njegovoj pretposljednjoj općoj audijenciji.

- Preobratiti se ne znači zatvoriti se u potrazi za vlastitim uspjehom, vlastitom prestižu i položaju - rekao je Benedikt XVI. objašnjavajući tri izazova kojima je bio podvrgnut Isus, odnosno bilo mu je predloženo da instrumentalizira Boga, da ga iskoristi za vlastite interese, za vlastitu slavu i vlastiti uspjeh.

Svatko bi se trebao pitati postoji li prostor za Boga u mome životu, kazao je Benedikt XVI. To je kao da se pitate "je li On Gospodin ili sam ja?", objasnio je papa Ratzinger i naglasio kako za prevladavanje iskušenja za podčinjavanje Boga svojim interesima postoji put koji treba proći svaki kršćanin.

Isus je otišao u pustinju gdje je bio podvrgnut iskušenjima da napusti put koji mu je naznačio Bog Otac kako bi slijedio "druge lakše i modernije staze", objasnio je Papa. Pustinja je mjesto tišine, siromaštva, gdje čovjek nema materijalne potpore i nalazi se pred temeljnim pitanjem postojanja. Tu je potaknut da ide prema osnovnome i zbog toga mu je tu lakše susresti Boga. No, pustinja je i mjesto smrti, jer gdje nema vode nema ni života, to je mjesto samoće gdje čovjek intenzivnije osjeća iskušenja. Papa zatim objašnjava što je vrag u pustinji ponudio Isusu. Odgovor je da Bog nije subjekt kojem treba predočiti naše uvjete, već je Gospodin svega.

Poslije opće audijencije Papa je napisao tweet: "U vrijeme korizme, koju započinjemo, obnavljamo naše zauzimanje u preobraćanju davanjem više prostora Bogu".

Bavarian border control
MLADIĆ OSTAO BEZ AUTA
Njemačka policija Hrvatu oduzela Audi vrijedan 30.000 eura, do Münchena morao javnim prijevozom
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
 • cannibal:

  odlazi jedan veliki čovjek

 • crna vrana:

  – Dragi prijatelji, neka vam ova korizma bude milosno vrijeme jačanja vjere i nade u uskrsnuće. Hvaljen Isus i Marija – kazao je papa Benedikt XVI na hrvatskom jeziku. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------- Papa nas još jednom jača u vjeri, svjestan mrkline boljševičkog ... prikaži još! jednoumlja koje se na nas hrvatske katolike nadvilo. Ali mi znamo da nam poslije ovoga progona dolazi uskrsnuće ! Molimo za Te Benedikte, moli za nas, našu katoličku vjeru i našu hrvatsku Domovinu.

 • Avatar Vrijeme
  Vrijeme:

  Moze biti i da su reformatorske snage u Vatikanu ojacale i da misle da je vrijeme zrelo za promjene? Uostalom,...zasto da ne?