Naslovnica Vijesti Hrvatska

Papa je 'osjetio miris Hrvatske' jer ga iritira broj pitanja o Stepincu

Papa Franjo je, po mojem mišljenju, htio pojasniti da osoba koju treba kanonizirati ne smije imati nerazjašnjene detalje iz prošlosti
08. svibnja 2019. u 20:57 87 komentara 12927 prikaza
Pogledajte galeriju 1/5

“Jedina stvar koja me zanima je ne pogriješiti, zanima me istina. Ne pogriješiti”, ključni je dio odgovora pape Franje na moje pitanje u kojoj je fazi proces kanonizacije kardinala Stepinca. Papa je na pitanje odgovarao četiri minute. Nikada nije javno tako dugo i tako jasno govorio o procesu Stepinčeve kanonizacije.

Papa Franjo u zrakoplovu EKSKLUZIVNO: Još ništa od kanonizacije Papa za Večernjak: Stepinac je blažen, može mu se moliti, ali do svetosti moramo izučiti neke točke

Gotovo da nema političara kojeg je papa Franjo primio, a da ga taj nije pitao za Stepinca. Ivan Pavao II. počeo je dolaziti novinarima u zrakoplovu i mnogi su mu postavljali pitanja. S Benediktom XVI. uvedena je obveza da se pitanje dostavi prije putovanja kako bi se on pripremio za odgovor.

VIDEO Večernjakov reporter o svom razgovoru s papom Franjom u zrakoplovu

Prava presica

Papa Franjo uveo je pravu konferenciju za novinare. Mi novinari u papinu zrakoplovu dogovaramo se tko će i kojim redoslijedomn postavljati papi pitanje. Prednost imaju novinari zemalja koje je papa pohodio. Kao što sam prvi postavio pitanje papi Franji u zrakoplovu na povratku iz Sarajeva (nije bilo nijednog novinara iz BiH, a ja sam iz najbliže države, te sam ga pitao o međugorskom fenomenu), tako sam pretpostavljao da bih i na povratku iz Skoplja mogao imati priliku postaviti pitanje. Kada su iscrpljena imena novinara iz države koju je papa pohodio, onda se za ostala dogovaraju novinari po jezičnim skupinama (englesko govorno područje, francusko, talijansko itd.) koji izaberu jednoga za svaku skupinu.

Alojzije Stepinac Velikan Crkve Stepinac je zbrinuo tisuće bolesne i gladne djece te stotine prognanih slovenskih svećenika

Popis novinara šefu ureda za tisak Svete Stolice, kako bi on mogao najaviti i predstaviti novinara, predaje Cindy Wooden, predsjednica novinara akreditiranih u Vatikanu. Odmah nakon polijetanja zrakoplova novinari koji trebaju prvi postaviti pitanje bivaju pozvani da se smjeste u prve redove sjedišta zrakoplova, mjesta rezervirana za novinare. Kada je sve spremno, dolazi papa u pratnji šefa ureda za tisak, on postavlja prvo pitanje vezano uz pohod, te nakon papina odgovora predstavlja novinara koji postavlja prvo pitanje.

“Istina je najvažnija”

Papa Franjo je, po mojem mišljenju, htio pojasniti da osoba koju treba kanonizirati ne smije imati nerazjašnjene detalje iz prošlosti. Jer, jedno je beatifikacija koja u biti znači da je određena osoba sveta samo jednom narodu, a drugo je kada ona treba biti svima svetac. I najvažnija je istina o određenoj osobi. – Čemu služi jedna izjava o svetosti, ako nije jasna istina. Ne služi nikom. Znamo da je (Stepinac nap.a.) dobar čovjek, da je blaženik, ali da se učini taj korak, ja sam tražio pomoć Irineja, da sve bude po istini. Izučava se – odgovorio je Franjo, ali je dodao i kako se sada “izučavaju druge točke”.

Suverenisti REAKCIJE NA PAPINU IZJAVU Ruža Tomašić: Ovako papa Franjo još jednom sudi Stepincu

– Dublje se proučavaju neke točke kako bi istina bila jasna. Ja se ne plašim istine. Ne plašim se. Samo se plašim suda Božjeg. Hvala – rekao je papa. To znači da su nakon zaključenja rada mješovite srpsko-hrvatske povijesne komisije pronađeni još neki dokumenti, neke povijesne točke, kako ih naziva Franjo, koje treba proučiti. Još jedan dojam koji sam stekao jest da tolika pitanja, posebno političara, oko procesa kanonizacije Stepinca pomalo i smetaju. Jer mi je rekao kako je, kada sam mu postavio pitanje, osjetio miris Hrvatske. Do kanonizacije Stepinca će doći ili neće bez obzira na količinu pitanja s kojima se obasipa papu Franju.

 

Gorenje gastro radionica
Gorenje gastro radionica
U suradnji s Večernjim listom i Gorenjem još je jednom otvorena Kuhaona
 • yy1:

  Sa Irinejom sigurno neće doći do istine.

 • Avatar Keep_calm
  Keep_calm:

  I još jedan detalj: u ovim novinama dopušteno je napisati najgnjusnije uvrede na račun bl. Stepinca. Ali, recimo, ne-nježan komentar na račun ovih koji sad "pomažu" Franji oko kanonizacije, e to je nedopustivo! Ma takve novine nama trebaju!

 • Avatar Django
  Django:

  Jedno je sigurno, poslije Bergoglia dolazi slijedeći Papa.