Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
državnički susret

Papa i predsjednica Argentine na ručku rješavali nesuglasice

papa Franjo
Reuters/PIXSELL
18.03.2013.
u 14:37

Argentinci vjeruju da bi papa mogao nešto učiniti da im London vrati Falklandske otoke

Argentinska predsjednica Cristina Fernandez de Kirchner prvi je državnik kojega je primio papa Franjo. U hotelu Santa Marta papa Franjo razgovarao je s predsjednicom Kirchner dvadesetak minuta. Kako je to neformalni susret, nema priopćenja o njemu, kazao je šef Ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi. Argentinska predsjednica i papa Franjo zajedno su i ručali u restoranu doma u kojem sada boravi i radi papa. Može se pretpostaviti da su razmijenili i mišljenja o temama koje su ih, prema pisanju argentinskih medija, razdvajale.

Osuđivao vladu

Argentinski list La Nacion podsjeća na neke polemičke govore Jorgea Bergoglia protiv argentinske vlasti. Posebno je osudio vladu zbog siromaštva u državi i nebrige o siromasima. List je objavio dijelove njegova govora iz 2009. Umjesto da je spriječeno stvaranje nejednakosti, kazao je Bergoglio, vladine mjere povećale su tu razliku. Bergoglio je govorio o vremenu kada je na čelu Argentine bio Nestor Kirchner, suprug današnje argentinske predsjednice, koji je umro 2010.

– Ljudska prava nisu kršena samo terorizmom, represijom, ubojstvima. Neodgovarajuće ekonomske strukture stvorile su još veću nejednakost – kazao je Bergoglio. Suprotstavio se zakonu o homoseksualnim brakovima, koji je donesen 2010. godine, kao i slobodnoj podjeli prezervativa.

Bez priznanja

El Clarin piše o lošim odnosima između Jorgea Bergoglia i predsjedničke obitelji Kirchner. List naglašava da su Nestora Kirchnera iritirale Bergogliove kritike na račun njegove vlade te da papa Franjo nije nikada “priznao koliko je ta vlada učinila i dobra”. Najveće nesuglasice s Cristinom Kirchner papa je imao zbog zakona o homoseksualnim brakovima. No, čini se da su one ipak napuhane.

Nije poznato jesu li se papa i C. Kirchner dotaknuli problema Falklandskog otočja. No argentinska javnost očekuje da papa Franjo pokrene pitanja spornoga otočja i razgovore između Londona i Buenos Airesa.

>> Papin prvi angelus: Gospodin se nikada ne umori od pomilovanja

Ključne riječi

Komentara 1

KU
kukuriku
14:55 18.03.2013.

ovaj Papa cé osvjezíti - Crikvu !!...Bravo !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije