Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Papa i predsjednica Argentine na ručku rješavali nesuglasice

Argentinci vjeruju da bi papa mogao nešto učiniti da im London vrati Falklandske otoke
18. ožujka 2013. u 14:37 1 komentara 5 prikaza
papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL

Argentinska predsjednica Cristina Fernandez de Kirchner prvi je državnik kojega je primio papa Franjo. U hotelu Santa Marta papa Franjo razgovarao je s predsjednicom Kirchner dvadesetak minuta. Kako je to neformalni susret, nema priopćenja o njemu, kazao je šef Ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi. Argentinska predsjednica i papa Franjo zajedno su i ručali u restoranu doma u kojem sada boravi i radi papa. Može se pretpostaviti da su razmijenili i mišljenja o temama koje su ih, prema pisanju argentinskih medija, razdvajale.

Osuđivao vladu

Argentinski list La Nacion podsjeća na neke polemičke govore Jorgea Bergoglia protiv argentinske vlasti. Posebno je osudio vladu zbog siromaštva u državi i nebrige o siromasima. List je objavio dijelove njegova govora iz 2009. Umjesto da je spriječeno stvaranje nejednakosti, kazao je Bergoglio, vladine mjere povećale su tu razliku. Bergoglio je govorio o vremenu kada je na čelu Argentine bio Nestor Kirchner, suprug današnje argentinske predsjednice, koji je umro 2010.

– Ljudska prava nisu kršena samo terorizmom, represijom, ubojstvima. Neodgovarajuće ekonomske strukture stvorile su još veću nejednakost – kazao je Bergoglio. Suprotstavio se zakonu o homoseksualnim brakovima, koji je donesen 2010. godine, kao i slobodnoj podjeli prezervativa.

Bez priznanja

El Clarin piše o lošim odnosima između Jorgea Bergoglia i predsjedničke obitelji Kirchner. List naglašava da su Nestora Kirchnera iritirale Bergogliove kritike na račun njegove vlade te da papa Franjo nije nikada “priznao koliko je ta vlada učinila i dobra”. Najveće nesuglasice s Cristinom Kirchner papa je imao zbog zakona o homoseksualnim brakovima. No, čini se da su one ipak napuhane.

Nije poznato jesu li se papa i C. Kirchner dotaknuli problema Falklandskog otočja. No argentinska javnost očekuje da papa Franjo pokrene pitanja spornoga otočja i razgovore između Londona i Buenos Airesa.

>> Papin prvi angelus: Gospodin se nikada ne umori od pomilovanja

Dolaze Biden, Mugabe, princeza Letizia,

Dolaze Biden, Mugabe, princeza Letizia, Josipović, Nikolić, Rajoy...

Više od 150 izaslanstava bit će danas na Trgu sv. Petra zbog svečane mise ustoličenja pape Franje. Tu će biti argentinska predsjednica Cristina Fernandez, američki potpredsjednik Joe Biden, njemačka kancelarka Angela Merkel, srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, brazilska predsjednica Dilma Rousseff, španjolski princ Felipe sa suprugom Letizijom i španjolski premijer Mariano Rajoy, a doći će i predsjednik Zimbabvea Robert Gabriel Mugabe čija prisutnost nije baš poželjna. Hrvatsku će predstavljati predsjednik Ivo Josipović i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. Na svečanoj misi bit će i predstavnici drugih religija: ekumenski pravoslavni patrijarh Bartolomej, predstavnici židovskih i muslimanskih zajednica...

Mary Donor Pavlović i Milan Pavlović
LJUBAVI BEZ GRANICA
Kako je Milan riskirao život i doveo Mary iz Sierra Leonea u Ljubuški
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade