Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LEGITIMITET BISKUPA

Papa Franjo rješava spor Vatikana i Kine

04.02.2018.
u 12:35

U Kini postoje dvije Katoličke crkve, one vjerne Vatikanu i one po volji kineskih vlasti - sada se nazire kraj višedesetljetnom sukobu

Glede vijesti o navodnom nesuglasju između pape Franje i njegovih suradnika vezanom uz odnose Vatikana i Kine, šef Ureda za tisak Svete Stolice, Greg Burke, takvo je što opovrgnuo. Papa je u stalnom kontaktu sa svojim suradnicima, a posebno s državnim tajništvom, glede kineskog pitanja i stalno je informiran o stanju Katoličke crkve u Kini i dijalogu između Svete Stolice i NR Kine.

Kritika kardinala Zena

Bio je to odgovor na pismo nekadašnjeg biskupa Hong Konga, kardinala Josepha Zena (86), koji je otvoreno upozorio da Vatikan ne smije sklopiti sporazum s kineskim vlastima na štetu katolika koji su vjerni Rimu. Kardinal Zen uputio je na izvješća prema kojima je Vatikan više biskupa podzemne Crkve prisilio na povlačenje.

Riječ je o biskupu Shantoua pokrajine Guangdong, Zhuangu Jianjianu, te o biskupu Mindonga u pokrajini Fujian, Jospehu Guou Xijinu (70), kojega su kineske vlasti zatvarale i navodno mu kazale da će biti oslobođen potpiše li ostavku. Njih dvojica, smatrani biskupima tajne Crkve, odnosno one koja je vjerna papi i Vatikanu, zamijenjeni su s Huangom Bingzhangom i Zhangom Siluom koji su po volji kineskih vlasti. Zbog toga je kardinal Zen kazao da papa Franjo rasprodaje Katoličku crkvu u Kini gdje ima oko 12 milijuna katolika.

“Trpljenje kršćana u Kini neće se jednostavno izbrisati, već upravo suprotno”, kazao je državni tajnik, kardinal Pietro Parolin i naglasio, odgovarajući Zenu, kako smatra “da ne postoji osobno gledište s kojega bi netko mogao isključivo prosuđivati što je dobro za katolike u Kini”.

“Potrebno nam je više poniznosti kao i duha vjere, a također više opreza i umjerenosti”, kazao je Parolin, a glede kineskog režima kazao je da poslanje Crkve nije mijenjanje državne strukture ili uprave. Crkva ne traži ništa više nego mogućnost da ispovijeda svoju vjeru, naglasio je Parolin.

Kao nekad s Beogradom

Sveta Stolica održava kontakt s Kinom od 80-ih, nakon što su diplomatski odnosi 1951. prekinuti.

Za nekoliko bi mjeseci trebao biti potpisan sporazum između Vatikana i Kine kojim bi se prevladala sadašnja situacija postojanja dviju Katoličkih crkvi, odnosno one vjerne Vatikanu i one po volji kineskih vlasti. Vatikan bi trebao prihvatiti klauzulu da neće imenovati biskupima osobe koje nisu po volji kineskih vlasti. Takav sporazum Vatikan je imao i s drugim državama. Primjerice, prema konkordatu koji je Vatikan potpisao 1935. s Kraljevinom Jugoslavijom, papa je trebao dobiti dozvolu beogradskih vlasti prije imenovanja nekog biskupa Katoličke crkve na tadašnjem jugoslavenskom području.

1/14

Komentara 3

Avatar Kikaš
Kikaš
16:58 04.02.2018.

Dvije "Katoličke"? Kako crkva vjerna partiji može biti Katolička? Papa otpušta one koji su zbog vjere bili zatvarani, da bi nagradio one koji svoju vjeru dokazali suradnjom s komunistima.To će sigurno ojačati vjeru među kineskim katolicima! -Izdaj one koji suu ti vjerni, da bi nagradio one koji su te izdali. Tko ne bi poželio takvog OCA? Sigurno bi mu još tepao papa....

IV
ivica45
20:41 04.02.2018.

Kinezima poslo za rukom ono sto Titu nije.

NV
NV
12:43 04.02.2018.

Papa Francisko je prvi normalan i iskren papa. Da su ostali bili takvi ne bi nam Bg morao odredjivat biskupe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije