Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Papa Franjo: Prošla godina ostavila strah u ljudima, 2021. ne smije biti gubitak vremena

Glede krize okolice, papa je kazao je i Zemlja bolesna, te da je treba liječiti
08. veljače 2021. u 13:21 0 komentara 771 prikaza
Pope Francis addresses members of the Diplomatic Corps accredited to the Holy See at the Vatican
Foto: VATICAN MEDIA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Papa Franjo u tradicionalnom govoru diplomatskom zboru na početku godine (susret je bio predviđen 25. siječnja, ali je odgađan do ponedjeljka 8. veljače) analizirao je razne krize, kao i međunarodne ugovore i naglasio kako je prošla godina ostavila u ljudima mnogo straha i teške gubitke.

Pope Francis Mass for the Solemnity of Our Lord at the Vatican. ODLUKA VATIKANA Prva žena koja će glasovati s biskupima: Život posvetila mladima i siromaštvu

Upotreba tehnologije je omogućila prevladavanje nekih ograničenja uvedenih zbog pandemije, kazao je Franjo i izrazio nadu u što skori povratak na prave susrete u prisutnosti osoba.

Govorio je o važnosti međunarodnih sporazuma i krizama koje su pogodile cijeli svijet. Nabrojio je krize od zdravstvene do ekonomske i političke, te naglasio kako je u ovoj novoj situaciji potrebno krenuti novim putem razvitka kako bi se stvorio ljudskiji, pravedniji, solidarniji i mirniji svijet.

Glede zdravstvene krize, papa je kako nas je pandemija postavila pred dvije dimenzije ljudske egzistencije: bolest i smrt. Pandemija nas je podsjetila kako svi imaju pravo na liječenje i kako nitko ne smije biti izostavljen od toga prava. Svaka osoba treba imati pravo na liječenje i lijekove, a znanstveni razvitak je omogućio mnogo brži dolazak do cjepiva protiv koronavirusa, kao i do učinkovite pomoći.

Citirao je engleskog pjesnika Johna Donnea koji je kazao kako ga “smrt bilo koje osobe smanjuje, jer sam dio čovječanstva”.

Papa Franjo osnaživanje žena unutar Crkve Papa Franjo prvi put imenovao ženu za podtajnicu Biskupske sinode

Glede krize okolice, papa je kazao je i Zemlja bolesna, te da je treba liječiti. Zagađenost utječe na zdravlje ljudi i stvorenoga, a klimatske promijene uzrokovale su mnoge katastrofe, kao što su bili požari u Australiji i Kaliforniji.

Restriktivne mjere, kao što je zabrana kretanja, uvedene zbog spriječavanja širenja koronavirusa izazvale su i ekonomsku i društvenu krizu, te pogodila najslabije. No, ta je kriza i prilika za promišljanje o novom odnosu između čovjeka i ekonomije. Potrebna je “nova kopernikanska revolucija” u kojoj bi se ekonomiju stavilo u službu čovjeka, a ne obrnuto. Ekonomija mora omogućiti da se živi, a ne da ona ubija, da uključuje, a ne isključuje, humanizira, a ne dehumanizira, da se brine o stvorenome, a ne da ga pljačka, kazao je Papa.

Glede političke krize, Franjo je kazao kako je ona postala evidentnija s pandemijom. Politička kriza umanjila je i demokratsku tradiciju, te su potrebne reforme. Ne treba se plašiti reformi iako one zahtjevaju i žrtvovanja i promijenu mentaliteta. Poželio je mir na ratnim žarištima, te vjerske slobode na svim dijelovima svijeta.

Stepinčevo u Šibenskoj biskupiji proslavljeno u župi Srima Darko Pavičić Ovogodišnje Stepinčevo i izbor patrijarha SPC-a u isto vrijeme

Citirao je i talijanskog pisca Dante Alighierija koji je poželio “udaljavanje od siromaštva onih koji žive u tom stanju i dovođenje ih do stanja sreće”. Na koncu je Franjo kazao kako 2021. ne smije biti gubitak vremena, već godina bratsva koja povezuje cijelu ljudsku obitelj.

ogorčena glumica
Marijana Mikulić: Moj sin ne govori, ne gleda u oči i ne odaziva se na svoje ime, a terapija počinje tek za 6- 9 mjeseci
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.