Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Papa Franjo prvi put imenovao ženu za podtajnicu Biskupske sinode

Franjo je ranije signalizirao da želi reformirati sinodu i dati veću ulogu ženama i laicima unutar Crkve
07. veljače 2021. u 08:13 1 komentara 730 prikaza
Papa Franjo
Foto: IPA/ABACA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Papa Franjo je prvi put imenovao ženu na položaj podtajnika Biskupske sinode postavljajući Francuskinju Nathalie Beqcuart na tu dužnost. Papa je kao podtajnika u tom tijelu uz francusku teologinju imenovao i Španjolca Luisa Marina de San Martina, objavio je Vatikan. Podtajnici će pomagati malteškom kardinalu Mariju Grechu u pripremi i održavanju sinoda.

FILE PHOTO: Pope Francis listens during the traditional greetings to the Roman Curia at the Vatican POMOĆ UNESREĆENIMA Papa Franjo darovao 100.000 eura za potresom pogođeno područje u Hrvatskoj

Vjerski mediji prenose kako je imenovanje Becquart na funkciju s glasačkim pravima simbol osnaživanja žena unutar Crkve

„Imenovanje sestre Nathalie Becquart na mjesto podtajnice pomaže nam da se prisjetimo da u procesima sinode posebno mjesto ima glas Božjih ljudi“, rekao je Grech za Vatican News, službeni medij Svete Stolice. 

FILE PHOTO: Pope Francis joins inter-religious prayer service for peace in Rome church SVETA STOLICA JOŠ NIJE POTVRDILA Počelo cijepljenje u Vatikanu: Papa Franjo se cijepio protiv COVID-a 19

Imenovanje predstavlja papinu želju „za većim sudjelovanjem žena u procesu donošenja odluka u Crkvi“, dodao je Grech. 52-godišnja Becquart je prije zaređivanja završila poduzetništvo, pa filozofiju na pariškoj Sorbonni.

Franjo je ranije signalizirao da želi reformirati sinodu i dati veću ulogu ženama i laicima unutar Crkve.  Biskupska sinoda tijelo je koje je 1965. osnovao papa Pavao VI. nakon što je na Drugom vatikanskom koncilu izražena želja o nastavku kolegijalnog upravljanja Crkvom. 

Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
  • Trkaci_konj:

    doći će vrijeme kad će laici potpuno preuzeti crkvu. Njemačka je najbolji primjer za to. Papa Franc vidi budućnost, šta god tko mislio o njemu.