Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Komisija za kanonizaciju

Papa Franjo pisao SPC-u, traži dijalog o Stepincu

papa Franjo
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
13.06.2015.
u 19:00

Reakcija HBK - 
Hrvatski su biskupi pisali papi oko ovog slučaja, no još nisu dobili odgovor

Proglašenje svetim kardinala Alojzija Stepinca neće biti uskoro i osuđeno je na čekanje. Tako bi, otprilike, glasio trenutačni Stepinčev status, koji je ogorčio Katoličku crkvu u Hrvatskoj, jer je očekivala da bi se kanonizacija mogla dovršiti barem do konca ove godine. Razlog zastoja pismo je s potpisom pape Franje, koje je stiglo u Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve u kojemu papa Franjo najavljuje osnivanje mješovite komisije koja će se baviti kardinalom Stepincem.

To je, zapravo, njegov odgovor na pismo i protivljenje Svetog sinoda Stepinčevoj kanonizaciji otprije godinu dana. Papi Franji nedavno su, zbog svega, pisali i biskupi Hrvatske biskupske konferencije, ali još nisu dobili njegov odgovor.

Ofenziva na Vatikan

– Kauza je gotova i tu se više nema što reći – rekao nam je nedavno u slučajnom susretu na Kaptolu voditelj kauze za kanonizaciju mons. Juraj Batelja, koji je Stepinca u dugotrajnom i iscrpom procesu prvo pripremio za beatifikaciju, a sada i za proglašenje svetim. Cijeli spis je na Kongregaciji za kauze svetih, koja ima posljednju riječ, odnosno koja treba odrediti vrijeme proglašenja svetim, a ovaj put procijenjeno je da se u dovršetak procesa ne ide zbog protivljenja SPC-a.

U samoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi podijeljena su mišljenja o tome. Naime, dio episkopa drži da Stepinčeva kanonizacija uopće ne bi trebala biti tema SPC-a, dok je za dio pravoslavnih vladika Stepinac neupitni suradnik ustaškog režima i otvoreno ga čak nazivaju zločincem. Na nedavnom zasjedanju Svetog sinoda vodila se i zanimljiva rasprava o tome kako i u samom SPC-u ima svetaca koji baš nemaju blistave biografije, odnosno hagiografije, sa čak okrvavljenim rukama, ali to nije bio argument koji bi zaustavio ofenzivu SPC-a na Vatikan oko Stepinčeve kanonizacije. – Mnogo su jači od nas u diplomaciji i u vezama u Vatikanu. Rade sinkronizirano srbijanska diplomacija i SPC. Imaju isti cilj. Svaki tjedan netko je od njih s vatikanskim dužnosnicima, od Državnog tajništva nadalje, dok Hrvati imaju slabe kontakte – kaže nam naš visokopozicionirani izvor u Katoličkoj crkvi.

Članovi mješovite komisije još nisu imenovani, a u javnosti se pojavila pogrešna informacija da će SPC predstavljati mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije. On je, naime, na čelu druge mješovite komisije SPC-a za odnose s Hrvatskom biskupskom konferencijom, koja postoji godinama, ali je njezin rad zamro i dolaskom novoga episkopa lani u Zagreb nastoji ga se oživjeti. U Beogradu samoga Porfirija tvrda struja procjenjuje kao previše sklona Hrvatima, pa i ne bi bio podesan za čelnu poziciju u takvoj komisiji, a pokušali su ga diskreditirati nedavno i snimkom na kojoj je tobože pjevao četničke pjesme, što je on demantirao.

Približavanje pravoslavlju

U Katoličkoj crkvi nam kažu da bi jedini motiv za prolongiranje proglašenja svetim kardinala Stepinca kod pape Franje mogla biti želja za približavanje pravoslavlju, jer on osobno izuzetno štuje lik kardinala Stepinca.

– Vatikan i dalje drži da put do Moskve vodi prema Beogradu – kažu nam u Katoličkoj crkvi.

>>Može li Srpska pravoslavna crkva usporiti kanonizaciju Stepinca?

>>Pokop Alojzija Stepinca Udba je snimala da može prepoznati građane koji su imali hrabrosti doći

Komentara 61

Avatar uz_kavicu
uz_kavicu
19:21 13.06.2015.

Papa je mudar čovjek!

IV
Ivan2000
21:15 13.06.2015.

"Mnogo su jači od nas u diplomaciji i u vezama u Vatikanu. Rade sinkronizirano srbijanska diplomacija i SPC. Imaju isti cilj. Svaki tjedan netko je od njih s vatikanskim dužnosnicima, od Državnog tajništva nadalje, dok Hrvati imaju slabe kontakte.." upravo u tome lezi probelm Hrvatske. Sloga Srbiju spasava a nesloga Hrvatsku rusi...

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
22:54 13.06.2015.

Vaša svetosti, uzalud propušteno vrijeme. Ta ekipa je proglasila akademikom stvorenje koje decidirano izreklo/napisalo kako su Isus i Marija govorili srpskim jezikom! Sapienti sat!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije