Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Papa Franjo pisao SPC-u, traži dijalog o Stepincu

Reakcija HBK - 
Hrvatski su biskupi pisali papi oko ovog slučaja, no još nisu dobili odgovor
13. lipnja 2015. u 19:00 61 komentara 4185 prikaza
papa Franjo
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Proglašenje svetim kardinala Alojzija Stepinca neće biti uskoro i osuđeno je na čekanje. Tako bi, otprilike, glasio trenutačni Stepinčev status, koji je ogorčio Katoličku crkvu u Hrvatskoj, jer je očekivala da bi se kanonizacija mogla dovršiti barem do konca ove godine. Razlog zastoja pismo je s potpisom pape Franje, koje je stiglo u Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve u kojemu papa Franjo najavljuje osnivanje mješovite komisije koja će se baviti kardinalom Stepincem.

To je, zapravo, njegov odgovor na pismo i protivljenje Svetog sinoda Stepinčevoj kanonizaciji otprije godinu dana. Papi Franji nedavno su, zbog svega, pisali i biskupi Hrvatske biskupske konferencije, ali još nisu dobili njegov odgovor.

Ofenziva na Vatikan

– Kauza je gotova i tu se više nema što reći – rekao nam je nedavno u slučajnom susretu na Kaptolu voditelj kauze za kanonizaciju mons. Juraj Batelja, koji je Stepinca u dugotrajnom i iscrpom procesu prvo pripremio za beatifikaciju, a sada i za proglašenje svetim. Cijeli spis je na Kongregaciji za kauze svetih, koja ima posljednju riječ, odnosno koja treba odrediti vrijeme proglašenja svetim, a ovaj put procijenjeno je da se u dovršetak procesa ne ide zbog protivljenja SPC-a.

U samoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi podijeljena su mišljenja o tome. Naime, dio episkopa drži da Stepinčeva kanonizacija uopće ne bi trebala biti tema SPC-a, dok je za dio pravoslavnih vladika Stepinac neupitni suradnik ustaškog režima i otvoreno ga čak nazivaju zločincem. Na nedavnom zasjedanju Svetog sinoda vodila se i zanimljiva rasprava o tome kako i u samom SPC-u ima svetaca koji baš nemaju blistave biografije, odnosno hagiografije, sa čak okrvavljenim rukama, ali to nije bio argument koji bi zaustavio ofenzivu SPC-a na Vatikan oko Stepinčeve kanonizacije. – Mnogo su jači od nas u diplomaciji i u vezama u Vatikanu. Rade sinkronizirano srbijanska diplomacija i SPC. Imaju isti cilj. Svaki tjedan netko je od njih s vatikanskim dužnosnicima, od Državnog tajništva nadalje, dok Hrvati imaju slabe kontakte – kaže nam naš visokopozicionirani izvor u Katoličkoj crkvi.

Članovi mješovite komisije još nisu imenovani, a u javnosti se pojavila pogrešna informacija da će SPC predstavljati mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije. On je, naime, na čelu druge mješovite komisije SPC-a za odnose s Hrvatskom biskupskom konferencijom, koja postoji godinama, ali je njezin rad zamro i dolaskom novoga episkopa lani u Zagreb nastoji ga se oživjeti. U Beogradu samoga Porfirija tvrda struja procjenjuje kao previše sklona Hrvatima, pa i ne bi bio podesan za čelnu poziciju u takvoj komisiji, a pokušali su ga diskreditirati nedavno i snimkom na kojoj je tobože pjevao četničke pjesme, što je on demantirao.

Približavanje pravoslavlju

U Katoličkoj crkvi nam kažu da bi jedini motiv za prolongiranje proglašenja svetim kardinala Stepinca kod pape Franje mogla biti želja za približavanje pravoslavlju, jer on osobno izuzetno štuje lik kardinala Stepinca.

– Vatikan i dalje drži da put do Moskve vodi prema Beogradu – kažu nam u Katoličkoj crkvi.

>>Može li Srpska pravoslavna crkva usporiti kanonizaciju Stepinca?

>>Pokop Alojzija Stepinca Udba je snimala da može prepoznati građane koji su imali hrabrosti doći

Komisija za dijalog treba što prije početi s radom

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije susreli su se prekjučer u Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu.

Bio je to, kako su izvijestili iz Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije, “jedan od redovitih susreta što ih prema dogovoru održavaju kardinal Bozanić i mitropolit Porfirije”.

Na sastanku su se dogovorili da je potrebno što prije započeti s radom Komisije za dijalog Srpske pravoslavne crkve i Hrvatske biskupske konferencije. Dakle, one komisije koja nije zadužena za kardinala Stepinca, a koju je inicirao papa Franjo.

SAVJETI NUTRICIONISTA
Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali
Hotel Boškinac
Hotel Boškinac
Uspješna turistička priča u zagrljaju paške čarolije
 • Avatar uz_kavicu
  uz_kavicu:

  Papa je mudar čovjek!

 • Ivan2000:

  "Mnogo su jači od nas u diplomaciji i u vezama u Vatikanu. Rade sinkronizirano srbijanska diplomacija i SPC. Imaju isti cilj. Svaki tjedan netko je od njih s vatikanskim dužnosnicima, od Državnog tajništva nadalje, dok Hrvati imaju slabe kontakte.." upravo ... prikaži još! u tome lezi probelm Hrvatske. Sloga Srbiju spasava a nesloga Hrvatsku rusi...

 • Avatar Neanderthalac
  Neanderthalac:

  Vaša svetosti, uzalud propušteno vrijeme. Ta ekipa je proglasila akademikom stvorenje koje decidirano izreklo/napisalo kako su Isus i Marija govorili srpskim jezikom! Sapienti sat!