Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mističan doživljaj

Papa služio misu na Cvjetnicu u praznoj bazilici sv. Petra

Papa Franjo Cvjetnica
Foto: REUTERS/PIXSELL
1/7
05.04.2020.
u 15:39

Zbog koronavirusa ovogodišnji Veliki tjedan slavi se “iza zatvorenih vrata”, bez vjernika i nekih obreda

Papa Franjo predvodio je na Cvjetnicu misu za oltarom bazilike Sv. Petra u Vatikanu bez fizičke prisutnosti vjernika. Zbog koronavirusa ovogodišnji Veliki tjedan slavi se “iza zatvorenih vrata”, bez vjernika i nekih obreda. Na Cvjetnicu nisu dijeljene blagoslovljenje maslinove grančice, te je samo u Italiji anulirano više od devet tisuća procesija…Za vjernike je to dodatna bol na onu koju je nanijela zaraza koronavirusa. 

Sve liturgije bit će prenošene, kao što je bila i misa na Cvjetnicu, izravno preko radija i televizije, te streamingom na internetskoj stranici Vatican News. 

- Bog nas je spasio služeći nam, kazao je papa Franjo u homiliji. Služio nas je besplatno, jer kao prvo nas je volio. Teško je voljeti kada nisi voljen, a još je teže služiti ako se ne prepustimo Božjem služenju, kazao je Papa i postavio pitanje: na koji nas je način služio Gospodin. Dao je svoj život za nas. Spasio nas je puštajući da se naše zlo sruči na Njega. Služio nas je i osjetio najbolniju situaciju za onoga koji voli: izdaju i napuštanje. Ne možemo si ni zamisliti kako je to bilo bolno za Boga, koji je ljubav - rekao je poglavar Katoličke crkve. 

Foto: Reuters/Pixsell

- Pogledajmo se unutra. Budimo iskreni s nama samima i vidjet ćemo naše nevjere. Koliko laži, licemjerja i dvoličnosti. Koliko izdanih dobrih namjera. Koliko neodržanih obećanja. Koliko namjera su ostavljene da izblijede. Gospodin poznaje naše srce bolje od nas, zna koliko smo slabi i nepostojani, koliko puta padamo i koliko je teško ustati i liječiti rane. Na svijetu smo kako bismo voljeli Njega i druge, kazao je Papa i naglasio kako “ostalo prolazi, a to ostaje, jer život se mjeri ljubavlju - kazao je Franjo. 

Franjo je pozvao da se ne promišlja o tome što nam manjka, već o tome što možemo učiniti. Put služenja pobjednički je put, koji nas je spasio i koji nam spašava život. Pozvao je mlade da na ovaj dan koji je već 35 godina njima posvećen gledaju prave heroje koji ovih dana dolaze na vidjelo, a koji nisu nužno slavni, bogati i uspješni, već oni koji daju sebe u služenju drugih. Papa Ivan Pavao II. 1985. je ustanovio Svjetski dan mladih koji se održava jednom godišnje u svakoj katoličkoj biskupiji na Cvjetnicu.

Danas su mladi iz Paname trebali predati križ mladima iz Lisabona, ali je taj prelazak odgođen na 23. studeni, blagdan Krista Kralja. 
- Nemojte se plašiti staviti u igru svoj život za Boga i druge, besplatno! Jer, život je dar za darivanje. Jer, najveća sreća je kazati “da” ljubavi bez “možda” ili “ali”, poručio je papa Franja na Cvjetnicu. 
Bazilika Sv. Petra bez vjernika djelovala je još mističnije.

Ključne riječi

Komentara 6

NE
neboiznadzagreba2
17:14 05.04.2020.

Ovo nije moj papa, niti je ova light inačica vjere trenutnog pape moja vjera.

ZO
Zooltan
09:15 06.04.2020.

iza zatvorenih vrata nitko ne slavi

Avatar southman
southman
16:29 05.04.2020.

Pastiri bez stada !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije