Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
cvjetnica u doba korone

Vjernici će sami blagosloviti maslinove grančice uz TV misu

Cvjetnica
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/4
05.04.2020.
u 09:29

Sve su biskupije objavile termine misnih slavlja u svojim središtima i načine kako ih pratiti

Ovogodišnji blagdan Cvjetnice bit će u skladu s mjerama opreza u zaštiti od zaraze koronavirusom i, s obzirom na to da neće biti tradicionalnih procesija i blagoslova, vjernici će moći sami blagosloviti maslinove i palmine grančice u svojim domovina uz sudjelovanje na misnim slavljima, koja će pratiti preko televizijskih ekrana ili interneta.

Sve su biskupije objavile termine misnih slavlja u svojim središtima i načine kako ih pratiti, a dubrovački biskup mons. Mate Uzinić uputio je vjernike svoje biskupije i na „Obred blagoslova" i objavio ga na internetskim stranicama Dubrovačke biskupije uputivši vjernike kako blagosloviti grančice tijekom sudjelovanja u misi u 10 sati u prijenosu iz dubrovačke katedrale.

"Dragi prijatelji, korizma polako završava. Ali, na žalost, ne i ona korizma u koju smo bili prisiljeni ući ovom zaraznom bolešću koja nas sve pogađa. Ona i dalje ostaje i moramo poštovati pravila. To, naravno, ometa normalno odvijanje liturgijskih proslava Velikog tjedan i Vazmenog trodnevlja koji su pred nama. Znam da nam zato nije lako, ali moramo se prilagoditi", rekao je u svojoj poruci biskup Uzinić i pozvao vjernike da Muku, ove godine iz Matejeva evanđelja, čitaju u svojim obiteljima.

"Pozivamo vas da tu Muku unutar vlastite obitelji čitate, o njoj razmišljate i, čitajući po ulogama, uđete u otajstvo Isusove muke i smrti kako biste se na pravi način pripravili za otajstvo Uskrsnuća", pozvao je mons. Uzinić vjernike. Doznajemo da će svećenici u nekim crkvama omogućiti ulazak po pet vjernika u crkvu, kako nalažu mjere HBK, i uz kratku molitvu omogućiti da dođu do blagoslovljenih grančica. U župi Srca Isusova u popularnoj zagrebačkoj „Palmi" vjernici će u popodnevnim satima moći uzeti blagoslovljene grančice, koje će im župnik ostaviti na stolovima u dvorištu.

Ključne riječi

Komentara 1

CA
cacko
09:56 05.04.2020.

To je stvarno jako vazno u ovoj situaciji. Ljudi probudite se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije