Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vjernici će sami blagosloviti maslinove grančice uz TV misu

Sve su biskupije objavile termine misnih slavlja u svojim središtima i načine kako ih pratiti
05. travnja 2020. u 09:29 1 komentara 1219 prikaza
Cvjetnica
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Ovogodišnji blagdan Cvjetnice bit će u skladu s mjerama opreza u zaštiti od zaraze koronavirusom i, s obzirom na to da neće biti tradicionalnih procesija i blagoslova, vjernici će moći sami blagosloviti maslinove i palmine grančice u svojim domovina uz sudjelovanje na misnim slavljima, koja će pratiti preko televizijskih ekrana ili interneta.

Preporuke vjernicima da se suzdrže od liturgijskih slavlja radi koronavirusa ne popuštaju mjere Uskrs bez putovanja, jela se neće blagoslivljati u crkvama

Sve su biskupije objavile termine misnih slavlja u svojim središtima i načine kako ih pratiti, a dubrovački biskup mons. Mate Uzinić uputio je vjernike svoje biskupije i na „Obred blagoslova" i objavio ga na internetskim stranicama Dubrovačke biskupije uputivši vjernike kako blagosloviti grančice tijekom sudjelovanja u misi u 10 sati u prijenosu iz dubrovačke katedrale.

"Dragi prijatelji, korizma polako završava. Ali, na žalost, ne i ona korizma u koju smo bili prisiljeni ući ovom zaraznom bolešću koja nas sve pogađa. Ona i dalje ostaje i moramo poštovati pravila. To, naravno, ometa normalno odvijanje liturgijskih proslava Velikog tjedan i Vazmenog trodnevlja koji su pred nama. Znam da nam zato nije lako, ali moramo se prilagoditi", rekao je u svojoj poruci biskup Uzinić i pozvao vjernike da Muku, ove godine iz Matejeva evanđelja, čitaju u svojim obiteljima.

uskrs Ni ove godine ništa neće faliti na uskrsnom stolu - saznajte kako

"Pozivamo vas da tu Muku unutar vlastite obitelji čitate, o njoj razmišljate i, čitajući po ulogama, uđete u otajstvo Isusove muke i smrti kako biste se na pravi način pripravili za otajstvo Uskrsnuća", pozvao je mons. Uzinić vjernike. Doznajemo da će svećenici u nekim crkvama omogućiti ulazak po pet vjernika u crkvu, kako nalažu mjere HBK, i uz kratku molitvu omogućiti da dođu do blagoslovljenih grančica. U župi Srca Isusova u popularnoj zagrebačkoj „Palmi" vjernici će u popodnevnim satima moći uzeti blagoslovljene grančice, koje će im župnik ostaviti na stolovima u dvorištu.

Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • cacko:

    To je stvarno jako vazno u ovoj situaciji. Ljudi probudite se.