Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
objavio bulu

Papa Franjo: Korupcija je smrdljiva kuga našeg društva

papa
Foto: Reuters/PIXSELL
11.04.2015.
u 20:45

Franjo uvodi po prvi puta da se Sveta godina ne obilježava samo u Rimu, već u crkvama u cijelome svijetu koje će svoja Sveta vrata moći otvoriti 9. prosinca

Papa Franjo objavio je danas bulu kojom proglašava Jubilej milosrđa i koja se naslovljuje „Misericordiae vultus“. Nakon čitanja, ispred Svetih vrata bazilike sv Petra, nekoliko odlomaka iz bule naslovljene, Franjo je predvodio prvu Večernju Nedjelje božanskoga milosrđa, tijekom koje je šestorici predstavnika Crkve u cijelom svijetu predao po jedan primjerak dokumenta. Sveta godina milosrđa započet će 8. prosinca, na 50-obljetnicu zaključenja II. vatikanskog koncila, otvaranjem  Svetih vratiju bazilike sv. Petra i zaključit će se 20. studenog 2016. godine. 

Franjo uvodi po prvi puta da se Sveta godina ne obilježava samo u Rimu, već u crkvama u cijelome svijetu koje će svoja Sveta vrata moći otvoriti 9. prosinca. Uveo je i mogućnost obilježavanja Svete godine u svetištima koji okupljaju brojne hodočasnike. 

- Za vaše dobro promijenite svoj život, poziv je pape Franje u buli, dokumentu, proglašenja jubilarne godine, „muškarcima i ženama koji pripadaju kriminalnim skupinama ili sličnima“. 

Upozorio ih je kako će prije ili poslije svi odgovarati pred Bogom

Korupcija je „smrdljiva kuga društva i teški grijeh jer minira temelje života pojedinaca i društva“, stoji u buli i Franjo upozorava osobe koje korumpiraju ili sudjeluju u korupciji kako je to pravi trenutak da promijene svoj život i da se podvrgnu pravdi. 

Milosrđe je zajednička tema kršćana, Židova i muslimana, pa Papa bulom poziva te religije na zajedničko djelovanje u suzbijanju nasilja u svijetu. 

>> Papina poruka: Mir molimo za ovaj svijet podvrgnut trgovcima oružjem 

>> Papa Franjo biskupima BiH: Nestrpljivo iščekujem posjet vašoj domovini

Komentara 23

Avatar Vrijeme
Vrijeme
21:15 11.04.2015.

Znamo mi to, ali kod nas je korupcija sila.

PE
petnaestica
20:56 11.04.2015.

objasni to biskupu Bozaniću koji je blagosovio korupciju i koruptivnu stranku

Avatar liquidsky
liquidsky
22:35 11.04.2015.

U Hrvatskoj je to način života, bez te kuge koja se vuče još iz socijalizma ovo društvo više ne zna funkcionirati. To što od ove kuge stradaju samo mali, obični ljudi, državi nije važno. Država se njome hrani. Ali ovu državu ne čine njeni građani, ovdje su političari država, pragmatički sinonim kojega su uspjeli usaditi u podsvijest naroda. Političari su u Hrvatskoj ta kuga. Svi redom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije