Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
primio ih u vatikanu

Papa Franjo biskupima BiH: Nestrpljivo iščekujem posjet vašoj domovini

Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
16.03.2015.
u 16:50

Papa Franjo posjetit će Bosnu i Hercegovinu 6. lipnja

Pomažite onima koji žele ostati u vašoj domovini i ne štedite snage u potpori slabijih i siromašnih osoba, kazao je papa Franjo biskupima Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine koje je primio danas u Vatikanu i koji se nalaze u pohodu ''ad Limina“ od 10. do 17. ožujka.

Papa je govorio o problemima nezaposlenosti i o nedavnom ratu. Izrazio je solidarnost državi koju će pohoditi 6. lipnja posjetom Sarajevu. Franjo je kazao kako je duhovno iskustvo posjeta grobovima apostola i susreta s rimskim biskupom uvijek snažan trenutak vjere i zajedništva.

- Želim vam srdačnu dobrodošlicu i zahvaljujem vam na iskrenim pozdravima vaših crkava i naroda Bosne i Hercegovine. Osobno, nestrpljivo iščekujem posjet vašoj domovini 6. lipnja gdje ću s vašim narodom osjetiti kako je lijepo i ugodno kao braća biti zajedno - kazao je Franjo te naglasio kako je s pažnjom pročitao izvješća biskupske konferencije BiH i u njima ''vaše nade i planove te sam, zajedno s vama, molio za sve stanovnike vaše države i za sve one koji su bili prisiljeni otići u inozemstvo zbog ne tako davnih ratnih događanja, zbog nezaposlenosti i neizvjesnosti. - Iseljavanje je svakako jedna od zbiljnosti koja vam stoji veoma na srcu. Postoje poteškoće u povratku mnogih vaših sunarodnjaka, manjak radnih mjesta, obiteljska nestabilnost, afektivno i društveno razdvajanje čitavih zajednica, manjkavosti u djelovanju župa. Još su uvijek živa sjećanja na sukobe, bilo na osobnoj, bilo na općoj razini s ranama srca koja i danas krvare. Znam dobro da to u vama kao pastirima pobuđuje gorčinu i zabrinutost. Papa i Crkva su s vama u molitvi i po djelotvornoj potpori vaših planova u korist onih koji naseljavaju vaše krajeve, bez ikakve razlike. Stoga vas ohrabrujem da ne štedite svoje snage u podupiranju slabih, da pomognete – na način kako vam je najprikladnije – sve one koji imaju opravdanu i iskrenu želju za ostankom u rodnoj zemlji te utažite duhovnu glad onih koji vjeruju u neprolazne vrijednosti, proizašle iz evanđelja, koje su tijekom stoljeća podupirale živote vaših zajednica. Okrijepljeni melemom vjere te vašim primjerom i propovijedanjem, tako će moći ojačati vlastitu usmjerenost na dobro. U tom su vam djelovanju od neizmjerne pomoći vaši svećenici, koji su, kako mi kažete, velikodušni, marljivi i uvjerljivi pastiri stada koje im je povjereno - kazao je Franjo biskupima, te istaknuo kako je "društvo u kojemu živite obilježeno multikulturalnom i multietničkom dimenzijom. Vama je povjerena zadaća da budete očevi svima, unatoč materijalnoj oskudici i krizi u kojoj se nalazite.

- Neka vaše srce uvijek bude raspoloženo primiti svakoga, neka poput Kristova srca znade primiti u sebe – s božanskom ljubavlju – svako ljudsko biće. Svaka kršćanska zajednica zna da je pozvana otvoriti se, očitovati u svijetu svjetlo evanđelja - kazao je Franjo i naglasio kako se ne smije ostati zatvorenom samo u okviru svojih običaja, ma kako plemeniti bili.

- Zajednica vjernika izlazi iz vlastitoga "dvorišta", postojana u vjeri, potpomagana molitvom i hrabrena vlastitim pastirima kako bi živjela i naviještala novi život koji ona sama čuva, a to je Krist, Spasitelj svakoga čovjeka. U tom smislu, podržavam poticaje koji mogu proširiti prisutnost Crkve izvan obrednog ambijenta, obogaćujući maštom i kreativnošću svaku djelatnost koja bi mogla utjecati na društvo donoseći vam svježi duh evanđelja. Svaka osoba ima potrebu, čak i onda kada ne zna, susresti Gospodina Isusa. U svojim nastojanjima pokušajte unapređivati društveni pastoral u susretima s vjernicima, posebno s mladima, kako bi ih se tako formiralo da budu voljni ostati u svojim krajevima, kao pokretači i kao oni koji su odgovorni za obnovu i rast vaše zemlje, od koje ne mogu očekivati da samo primaju. U ovome obrazovno-pastoralnom djelovanju, društveni nauk Crkve je od djelotvorne pomoći. Upravo je ovo način kako nadići stare materijalističke naslage koje još uvijek postoje u mentalitetu i u životu nekih dijelova društva u kojemu živite - kazao je Franjo.

Ohrabrio je bosanskohercegovačke biskupe da, s poštovanjem prema svima, slobodno i neustrašivo svjedoče svoju pripadnost Kristu.

- Svećenici, redovnici, redovnice i vjernici laici koji žive u bliskom odnosu s građanima različitih vjerskih tradicija, mogu ponuditi ''korisne savjete za vaše djelovanje i nastupe, polazeći od njihovih spoznaja i iskustava s raznolikim zajednicama. Smatram da bi ovakav ili sličan mudri pristup mogao donijeti sjeme i plodove pomirenja, prihvaćanja, pa čak i suradnje“ - kazao je Franjo i podsjetio na ono što Sveti Ivan Pavao II. nadahnutim riječima rekao u Sarajevu prigodom posjeta u travnju 1997. godine, a što su i danas proročke riječi: Biskup je otac: zna da svaki savršeni dar dolazi od Boga. Franjo je kazao kako su mu poznate povijesne prilike koje su doprinijele različitosti Bosne od Hercegovine u mnogim oblicima.

- Ipak, vi ste jedno tijelo: vi ste katolički biskupi na jednom pograničnom području u zajedništvu s Petrovim nasljednikom. Spontano mi iz srca izlazi samo jedna misao: vi ste u zajedništvu. Iako je katkada nesavršeno, ovo zajedništvo biva s upornošću građeno na svim razinama bez ikakve razlike - naglasio je Franjo biskupima BiH i istaknuo im, u iščekivanju susreta u Sarajevu, ljubav, pažnju i blizinu Rimske crkve.

Komentara 2

Avatar stop_GMO_ubija_nas
stop_GMO_ubija_nas
23:18 16.03.2015.

Sami vrh piramide NWO. Mason, jezuit, kriptojervej i papa ....sve u jednome! Jel to onaj sto negira stvoritelja i izjednacava sa Darwinizmom? Jeli to onaj sto svakom svojom sto izusti negira ono sto je napisano u svetoj knjigi Bibliji?

M3
Miške 3
17:46 16.03.2015.

Sveti i uzoriti papa _Franjo, ako zbilja želite promjene u crkvi Hrvata, odmah smijenite kardinala Pulića i kardinala Bozanića; ostali će se onda prikloniti vašim poslanicama. Ova dvojica vas opstruiraju i čekaju da vi umrijete da bi oni mogli nastaviti po svome, što je u svemu suprotnost vašem pontifikatu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije