Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VATIKAN

Papa Franjo: Crkva ne smije naplaćivati usluge

papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
22.11.2014.
u 12:03

Papa je pozvao vjernike da prijave svećenike koji im žele naplatiti održavanje misa

Narod ne oprašta svećenicima sablazan iznajmljivanja crkve za vjenčanje, kazao je papa Franjo tijekom mise u Domu Santa Marta, za blagdan Prikazanja Blažene Djevice Marije u Hramu. Crkve ne smiju postati burze. Isusovo je otkupljenje besplatno, naglasio je Franjo. Hoće li sada u crkvama biti otklonjeni cjenici, odnosno hoće li se prestati naplaćivati mise za vjenčanja i druge usluge koje svećenici naplaćuju vjernicima? Komentirajući ulomak iz Evanđelja koji govori kako Isus izgoni trgovce iz Hrama, Papa je rekao da je Isus pročistio hram jer je bio profaniran, a s njime i Božji puk.

„Događanja u Hramu sablažnjavala su Božji narod. Narod je dolazio u Hram moliti, a tamo je vladala pokvarenost koja ga je sablažnjavala“, kazao je Papa.

„Razmišljam o tomu kako mi svojim ponašanjem, narod možemo vrlo lako sablazniti. I danas kad uđemo u neku crkvu vidimo cjenik za crkvena slavlja: krštenje, vjenčanje, misa. Ljudi se zbog toga sablažnjavaju. Jedanput sam kao mladomisnik bio sa sveučilištarcima i dvoje se željelo vjenčati pod misom. No za vjenčanje je bilo određeno samo petnaest minuta, stoga je vjenčanje pod misom trebalo platiti dvostruko da bi se dobilo dvostruko vrijeme, za trajanje mise“, ispričao je Franjo te ponovio što Isus kaže za one koji sablažnjavaju druge:

„Bolje im je biti bačenima u more“.

Franjo je u više prilika i više puta spominjao tu Isusovu rečenicu. I sada je to ponovio.

„Kad službenici Hrama, svećenici, laici, crkvenjaci ili tajnici postaju špekulanti, narod se sablažnjava. Svi smo za to odgovorni, također i laici jer bi i oni morali otvoreno upozoriti župnika. Zanimljivo je da Božji puk zna svojim svećenicima oprostiti kad pogriješe zbog ljudske slabosti, ali narod im ne oprašta ako su privrženi novcu i ako su zlostavljači. To im ne prašta. Ne oprašta im sablazan iznajmljivanja crkve za vjenčanje“, naglasio je Franjo.

Pozvao je, dakle, i vjernike da prijave svećenike koji im žele naplatiti održavanje misa za vjenčanje, za krštenje, za blagoslov, za misnu nakanu ili neke druge usluge. Hoće li se tih papinih uputa pridržavati svećenici, župnici, biskupi, te hoće li njihovo dosadašnje ponašanje, ako u njemu ustraju, prijaviti vjernici? Kada Crkva ili crkve postaju poslovne ustanove, može se reći da ni Otkupljenje nije baš jeftino, objasnio je Franjo.

Komentara 57

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
12:46 22.11.2014.

Bog ti dao lijepo zdravlje i dug život.

MI
Mirnadob
12:47 22.11.2014.

Da, Isusn je istjerao trgovce iz Hrama,jer su ga pretvorili u hajducku pecinu,to je bilo za vrijeme zidovskog sistema,jer su bili napustili Bozju zapovijed. U EV, Matej 10: 7 i 8 je Isus dao zapovijed kako se trebaju vladat pravii krscani,to jest, drzat Isusovu zapovijed, (pesplatno ste primili bezplatno i dajte).

BI
binki
12:41 22.11.2014.

ja misim da to ovi naši budu shvatili kao šalu ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije