Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stiže u Strasbourg

Papa Franjo u utorak govori u Parlamentu EU i u Vijeću Europe

Papa Franjo Božić
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
21.11.2014.
u 00:07

Najkraće putovanje jednog pape, u Strasbourgu će biti 3 sata i 50 minuta

Europski parlament proglasio je papu Franju komunikatorom godine. Franjo će 25. studenoga govoriti pred europarlamentarcima u Strasbourgu. Franjo nije prvi papa koji dolazi europarlamentarcima jer Ivan Pavao II. govorio je parlamentarcima u Strasbourgu 11. listopada 1988. godine. Tada su zemlje Europske zajednice imale ukupno 330 milijuna stanovnika, a od 1992. trebala je stupiti na snagu odluka o jedinstvenom tržištu. Upravo je o tome govorio Ivan Pavao II. te priželjkivao uključivanje i istočnoeuropskih zemalja ostatku kontinenta. Godinu dana zatim pao je Berlinski zid koji je dijelio Europu.

Papa Benedikt XVI. bio je pozvan u Europski parlament, ali nije stigao otići. Govorio je u UN-u te u parlamentima Njemačke i Velike Britanije, ali prije negoli je mogao otići u Strasbourg, odstupio je s Petrove stolice. Poziv da posjeti europske parlamentarce ponovljen je papi Franji koji će zasigurno govoriti o sekulariziranoj Europi u kojoj se premalo pažnje poklanja imigrantima, osobama u potrebi, o tržištu koje je nesmiljeno prema ljudima. Govorit će o nezaposlenima, bačenima na društvenu marginu zbog boga novca. Zatražit će veću socijalnu pravednost. Bit će to najkraće međunarodno putovanje jednog pape, trajat će samo tri sata i pedeset minuta. Papa će pohoditi Europski parlament i Vijeće Europe. To najkraće putovanje jednog pape izvan Italije nema nikakvo pastoralno, religijsko ili liturgijsko značenje. Franjo neće pohoditi ni katedralu u Strasbourgu, koja ove godine obilježava svoje tisućljeće. Protokol predviđa i da neće biti prisutan ni francuski predsjednik Hollande. Nije predviđena ni papina vožnja u papamobilu.

“Papa tim putovanjem želi govoriti cijeloj Europi i njegov je posjet od goleme važnosti”, objasnio je šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi. Najprije će govoriti u Europarlamentu, a zatim Vijeću Europe. Papa nije politički šef neke države, već je veliki moralni autoritet. Dakle, njegove bi riječi trebale dirnuti savjest, prije svega, državnika i ljudi dobre volje spremnih da promijene društvo kako bi ono postalo pravednije prema svima. Gotovo sigurno papa Franjo neće spominjati europski ustav, odnosno da u europske dokumente nije ušao članak koji govori o kršćanskim temeljima Europe.

>> Papa Franjo: Tržište sprječava borbu protiv gladi

>> Papa Franjo dao 200.000 eura obiteljima kako bi mogle platiti struju

Komentara 3

Avatar RoSSerb
RoSSerb
11:33 21.11.2014.

lažni prorok ide da širi svoje obmane..

Avatar spira
spira
08:43 21.11.2014.

dali je Vatikan imao referendum za ulazak u EU-rupa? EU-rupa stalno proglašava neke gluposti. Proglasila sankcije Rusijui sama sebi pucala u noge.

Avatar Illyrian-Albanian
Illyrian-Albanian
00:41 21.11.2014.

Respekt veliki papa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije