Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Planovi za odlazak

Papa će u helikopteru napustiti Vatikan i otići u ljetnikovac

papa
Reuters/PIXSELL
13.02.2013.
u 15:00

- Sveti Otac je blizak kardinalskom zboru i osjeća da mu je i zbor blizak - objasnio je Federico Lombardi.

Do 28. veljače Papa će nastaviti svoju službu, te će uz ostale primiti i talijanskog premijera Marija Montija (16. veljače) u privatni posjet, kao i predsjednika države Giorgija Napolitana (23. veljače) također u privatni posjet.

Šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi obavijestio je novinare kako će Benedikt XVI. napustiti Vatikan 28. veljače u 17 sati i helikopterom otići do papinskog ljetnikovca u Castelgandolfu. Tamo će ostati sve dok ne završe radovi na obnovi zgrade bivšeg samostana Majke Crkve unutar vatikanskih zidina što bi trebao biti njegov budući dom.

\"Sveti Otac je blizak kardinalskom zboru\"

Svoj posljednji radni dan kao papa Benedikt XVI. provest će u dvorani Clementina u papinskoj palači gdje će primiti kardinale koji će ga htjeti doći pozdraviti. - Sveti Otac je blizak kardinalskom zboru i osjeća da mu je i zbor blizak - objasnio je Federico Lombardi zbog čega svoj posljednji radni dan na Petrovoj stolici Ratzinger želi provesti s kardinalima. Papa će nakon toga helikopterom otputovati do Castelgandolfa, na oko 40 km južno od Rima, a u 20 sati službeno prestaje biti poglavarom katoličke crkve.

- Od 20 sati 28. veljače nastupa razdoblje prazne stolice (sede vacante) i započinju aktivnosti predviđene za to razdoblje - objasnio je Lombardi. Ponovio je kako Papa ne napušta svoju službu zbog bolesti, te kako se zdravstveno dobro osjeća.

Još se ne zna kad počinju konklave

- Benedikt XI. ostaje našim papom sve do 28. veljače u 20 sati i obavljat će do tada sve svoje dužnosti - naglasio je Lombardi. Još se ne zna datum početka konklava na kojima bi 117 kardinala mlađih od 80 godina trebalo izabrati nasljednika Benediktu XVI. Postoje predviđeno razdoblje prije početka konklave od oko 15 do 20 dana, ali to je u slučaju papine smrti. Hoće li se skratiti to razdoblje još se ne zna. Želi se novog papu izabrati do Uskrsa, odnosno do početka Velikog tjedna. To znači da bi novi papa trebao biti izabran prije 24. ožujka, jer i nakon izbora prije preuzimanja dužnosti mora proći ceremonija ustoličenja. Ratzinger je bio izabran 19. travnja 2005., a tek 24. travnja je bila svečanost inauguracije.

Prema tome do 20. ožujka bi kardinali trebali u peći Sikstinske kapele zapaliti vatru koja će ispustiti bijeli plin.

 >>\'Volimo papu, ali taj tajnik... Kao iz serije Ptice umiru pjevajući\'

>>Papa posebno pozdravio Hrvate: Prijatelji, u korizmi jačajte vjeru

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije