Naslovnica Vijesti Hrvatska

Panično jačali promociju: Sami krivi za izgubljenih 50.000 Rusa

Oko viza smo napravili sve što i Španjolci i Talijani, ističe ministar Lorencin
05. listopada 2013. u 17:20 0 komentara 103 prikaza
Meri matešić (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Globalno gledano, sezona nije podbacila, ali prijepora je više nego ijednom u desetljeću, a rasprava na Turističkom vijeću HTZ-a otvorenija nego ikad.

Ispod površine

– Godinu obilježava stagnacija ili čak lagani pad s tradicionalnih tržišta Njemačke, Austrije, Slovenije i Italije, te podbačaj od čak 25 posto iz Rusije. Posljednji je trenutak da se odlučimo kako ćemo u 2014. – prvi je zagrebao ispod površine solidnih ovogodišnjih rezultata čelnik umaškog Istraturista Željko Kukurin. O tom tko je, pak, kriv za čak 50.000 Rusa manje nego lani mišljenja su prilično podijeljena. Ministar Darko Lorencin ističe da Rusi čine samo 1,8 posto turističkog prometa Hrvatske i podsjeća da su vize nakon 1. srpnja izdavane za samo tri-četiri dana.

– Analizirali smo, vizni režim za Hrvatsku isti je kao i za Španjolsku ili Italiju – ustvrdio je Lorencin.

Izostanak ruskih gostiju relativizira i šef Udruge putničkih agencija Boris Žgomba, koji kaže da se radi o relativno malim brojkama, da su i druge zemlje nakon uvođenja viza trpjele 20% minusa te da nam nedostaje i smještajnih kapaciteta kako bismo bili faktor na tako velikom tržištu. Direktor zadarskog Zatona Frane Skoblar drži da je promašeno govoriti o nevelikim brojkama kad se zna da Rusi dolaze kad su nam najpotrebniji, izvan sezone, a odsjedaju isključivo u boljim hotelima, Najkritičniji je bio predsjednik Udruge hotelijera Kristian Šustar.

– Ne možemo se zadovoljiti time što su i druge zemlje imale minuse zbog viza. Ključno je da smo zakasnili. Sve što se radilo naknadno, nakon što je vizni režim krenuo, bilo je slabog efekta. Pitanje je li bilo ikakve koristi od naknadne pojačane promocije. To je više bilo nalik paničnom reagiranju – bio je oštar Šustar.

Ostat će nam mrvice

Direktorica HTZ-a Meri Matešić priznaje da hrvatskom turizmu, ne nađe li se formula za Ruse, prijeti da skuplja mrvice s ruskog tržišta.

– Prvi put provodi se istraživanje tržišta koje će dati smjernice za iduće sezone. Napravit ćemo apsolutno sve, ali jako je bitna politika hotelskih kuća – ističe Matešić aludirajući na ruske pritužbe da im postavljamo oštrije poslovne uvjete nego kolegama iz Europe.  

>> Rusi otkazuju čartere i odustaju od dolaska u Hrvatsku zbog viza

Gorenje WaveActive
ONI RADE DOK SE VI ODMARATE
Kako život učiniti jednostavnijim?

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.