Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi režim

Rusi otkazuju čartere i odustaju od dolaska u Hrvatsku zbog viza

turisti
Grgo Jelavić/Pixsell
05.04.2013.
u 16:58

Upozorenje: 
Građani su navikli putovati bez viza, kažu iz ruskog veleposlanstava

Iako 35 eura, koliko stoje vize za jednokratan ulazak turskih, ruskih i ukrajinskih državljana u Hrvatsku, i ne izgleda puno, papirologija vezana uz postupak izdavanja viza zasigurno će se odraziti i na broj putovanja stranih gostiju, ali i obratno jer te su države – s iznimkom Ukrajine – reciprocitetom uvele vize za hrvatske građane. Hrvatska se uvođenjem viza za spomenute države i usklađivanjem s viznim režimom EU vratila na staro, onako kako je bilo prije nego što se prije nekoliko godina liberalizirao režim, posebice za vrijeme turističke sezone.

Za Tursku treba gotovina

– Mislimo da bi prvih mjeseci moglo biti negativnog efekta jer je većina ruskih turista navikla da može u Hrvatsku bez viza pa bi sad mogli otići u Crnu Goru, Tursku ili Bugarsku. Ipak, nadamo se da drastičnog efekta neće biti – kažu nam iz ruskog veleposlanstva. Dodaju da se radi sve da bi se minimalizirala papirologija i ublažio negativan efekt.

– U hrvatskom veleposlanstvu u Moskvi već je otvoren novi, efikasniji konzularni odjel, surađuje se s turističkim agencijama... – dodaju, što potvrđuju i iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova. Tamo je, naime, poslano 15-ak dodatnih ljudi. Slično govore i iz ukrajinskog veleposlanstva objašnjavajući da su se "ljudi navikli putovati bez viza". Vize će opteretiti i hrvatske građane – uz papirologiju, za ulazak u Tursku treba platiti 345 kuna ili – na turskoj granici – 15 eura, ali tada treba predočiti po 50 američkih dolara ili ekvivalent u eurima u gotovini po danu boravka. Za Rusiju se pak plaća od 300 kuna za turističke boravke do 900 kuna za gospodarstvenike.

Novi režim ponajviše potresa izaziva u turizmu. Iz Rusije, koja se probila među top deset zemalja, lani je bilo 212.000 turista, iz Ukrajine 86.000, iz Turske oko 56.000... Iz iskustava drugih poznato je pak da turizam nakon uvođenja viza otrpi podbačaje između 12 i 18 posto. Još nisu zaživjele "pogodnosti" kako bi gosti što jednostavnije rješavali tu formalnost. U Rusiji nije zaživio ni jedan konzularni centar u drugim gradovima. Oko 70 posto ruskih turista dolazi iz Moskve, međutim buking u ostatku Rusije trenutačno je i 50 posto slabiji nego lani. Ne zvuče dobro ni obećanja da će s hrvatske strane sve biti posloženo do kraja svibnja jer se dotad obično već bukira gotovo 80 posto aranžmana.

Manje čartera

– Ruski turoperator Amigo, koji nam je godišnje dovodio pedesetak tisuća gostiju, odustao je od Hrvatske za ovu godinu. Ascend Travel odustao je pak od čarter-letova i prešao na redovite linije. To poskupljuje aranžmane i do 30 posto. Istina, za ovu godinu ima dosta novih avioprijevoznika i više redovitih linija. Nadajmo se da minusi neće biti preveliki – kaže Mladen Falkoni, direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Moskvi.

Ruski se turistički radnici pak ne libe prognozirati da bi pad broja dolazaka iz te zemlje, nakon niza godina obilježih dvoznamenkastim plusevima, u 2013. mogao dosegnuti i 20 posto.

Uz goste iz Ukrajine i Turske, koji bi vize mogle pokolebati, minus će se zasigurno brojiti u desecima tisuća turista.

>>Cilj je da 2020. budemo među 20 vodećih turističkih destinacija

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije