Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliki problem u Hrvatskoj

Panel 'Ne nasilju!': Svaka peta žena doživi pokušaj silovanja tijekom života

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
14.05.2019.
u 15:49

Žene nemaju dovoljnu podršku, a što je još važnije, vlasti ih nisu dovoljno zaštitile - poručila je predsjednica Grabar Kitarović

Svaki oblik nasilja društveni je problem, a nasilje se može smanjiti edukacijom, suradnjom nevladinih organizacija i civilnog društva s vlastima i implementacijom zakona, zaključeno je u utorak na panelu "Ne nasilju!" održanom u Zagrebu.

Panel „Ne nasilju!“, održan je Medijateci Francuskog instituta, organizirao je Ured Predsjednice RH s predstavnicama inicijative #Spasime, te vladinog Ureda za ravnopravnost spolova.

Prije izlaganja panelista prikazana je video poruka predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je u posjetu Kanadi. Upozorila je da je nasilje nad ženama još uvijek veliki problem u Hrvatskoj. Prema statistikama je u posljednjih pet godina u Hrvatskoj ubijena 91 žena, što čini 47 posto svih ubojstava u zemlji.

- Žene nemaju dovoljnu podršku, a što je još važnije, vlasti ih nisu dovoljno zaštitile - poručila je Grabar Kitarović. Predsjednica je podsjetila da su žene tijekom rata u Hrvatskoj „stajale rame uz rame muškarcima, bile su liječnice, medicinske sestre, političke pregovaračice i humanitarne radnice; žene su danas pilotkinje, inženjerke, znanstvenice i predsjednice, a istovremeno se brinu za obitelj“, ali da unatoč svojim postignućima doživljavaju nasilje, a nerijetko se počinitelji i žrtve izjednačavaju, a žrtvama, odnosno preživjelima nedovoljno vjeruje.

Predstavnica Ženske sobe Maja Mamula iznijela je podatke po kojima svaka peta žena doživi pokušaj silovanja tijekom života, a 60 do 70 posto seksualnog nasilja događa se u obitelji.

Mamula je podsjetila na nedovoljno centara za nasilje u Hrvatskoj u odnosu na preporuku Vijeća Europe po kojemu zemlje trebaju imati barem 21 centar. U Hrvatskoj djeluje samo jedan centar za žrtve seksualnog nasilja formiran pri Ženskoj sobi, istaknula je Mamula.  

Na Panelu su sudjelovala veleposlanstva Irske, Norveške, Švedske, Francuske i Španjolske te predstavnica Kanade. Panelisti su se složili da je potrebna veća edukacija građana o oblicima nasilja, suradnja nevladinih organizacija s vlastima, veće uključivanje muškaraca u progovaranje o problemu i traženju rješenja te implementacija zakona, konkretno Istanbulske konvencije.

- Nasilje u bilo kojem obliku je zločin - rekla je veleposlanica Norveške u Hrvatskoj Astrid Versto naglasivši da nasilje nad ženama nije problem žena koje su to doživjele, već društva u cjelini.

Irska je primjer zemlje u kojoj se počelo više govoriti i upozoravati na nasilje, a u tom kontekstu prošlog tjedna je pokrenuta najnovija kampanja „Što bi ti učinio?“ čime se nastoji uključiti cijelo društvo u borbu protiv bilo kakvog oblika nasilja.

Veleposlanica Švedske u Hrvatskoj, Diana Helen Madunic, smatra da je učinjen pomak u progovaranju o nasilju i to u posljednje vrijeme zahvaljujući pokretu #MeToo. No, smatra da to nije dovoljno i da je potrebno muškarce više uključiti u rasprave o nasilju.

Veleposlanica Francuske u Hrvatskoj, Corinne Meunier iznijela je podatak po kojemu svaka tri dana jedna žena u Francuskoj izgubi život zbog posljedica nasilja.

Upozorila je kako se „nedovoljno žena usudi pričati o nasilju, a još manje ga prijavljuje“. Francuska je stoga pokrenula televizijsku kampanju „Reakcijom do promjene“ kojom se pozivaju građani koji uoče nasilje da ga i prijave, kako bi se dalo do znanja da je nasilje društveni problem.

 -Prije svega je potrebna edukacija građana o oblicima nasilja - smatra veleposlanik Španjolske u Hrvatskoj Alonso Dezcallar de Mazarredo. Također, svi prisutni su se složili o potrebi zaštite žena i pružanja pomoći, osobito zlostavljanim ženama koje zbog ekonomskih ili drugih razloga nemaju hrabrosti otići iz svog doma.

Komentara 4

Avatar dkoor
dkoor
16:02 14.05.2019.

Danas su drugačija vremena nego prije kada žena zaista nije imala izbora. Danas svi imaju izbora i kako vidimo, sve obilatije ga koriste jer nitko ne želi više ništa trpjeti i raznorazni obiteljski kompromisi koji su nekad bili normalni danas su nezamislivi. Kad smo već kod slabog prijavljivanja, bilo bi interesantno vidjeti koliko je zabilježeno slučajeva muškaraca koji su prijavili trpljenje psihološkog nasilja u obitelji.

ZI
zip123
19:32 14.05.2019.

Od tog vaseg pricanja nista.Jednostavno donijeti zakone i sprovoditi ih bez iznimki.

BA
Barbasmora
15:54 14.05.2019.

Svaka peta!? Katastrofa! Ali nemojte sad izdvajat koliko njih je dozivilo nasilje od svecenika RKCa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije