Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bh vlasti pripremaju uvođenje biometrijskih putnih isprava

'Pametne putovnice' u BiH od 2008. ili nema ulaska u SAD

26.01.2007.
u 21:50

SARAJEVO Mjerodavne institucije u BiH počele su pripreme za uvođenje novih, biometrijskih putovnica u BiH, ali konkretne aktivnosti na tome planu očekuju se nakon uspostave nove izvršne vlasti, doznaje Večernjak u Vijeću ministara. U biometrijske putovnice elektronski su uneseni osobni podaci koji, osim uobičajenih, sadrže i otiske prstiju i skenirane fotografije lica vlasnika.

Čip ugrađen u putovnicu omogućava ovlaštenim osobama pristup detaljnoj identifikaciji osobe, zbog čega većina europskih i prekooceanskih zemalja najavljuju brzi prelazak na izdavanje "pametnih putovnica". Amerikanci su to već napravili, a Nizozemska je prva zemlja u EU koja je uvela biometrijsku putovnicu. Njihov primjer počinju slijediti i ostale zemlje.

Procjene su da je godinu dana dovoljan okvirni rok za pripremu novog sustava putnih isprava u BiH, koji bi znatno olakšao putovanje građanima i povećao sigurnost cijele države. To znači da bi prve biometrijske, odnosno "pametne" putovnice s grbom BiH, trebale biti izdane tijekom 2008. Ako se taj rok probije, bh građani mogli bi imati ozbiljnih problema pri pokušaju putovanja u SAD, ali i neke druge zapadne zemlje, koje prijete da će ulazak na svoj teritorij dopuštati samo strancima s biometrijskim putovnicama. Sadašnja procjena je da bi uvođenje sustava biometrijskih putovnica u BiH moglo stajati oko 50 milijuna KM.

Trenutačna tvornička cijena putovnice (knjižice) s biometrijskom zaštitom stoji 30 KM, ali se očekuje da će se do početka izdavanja tih putovnica u BiH cijena njihove izrade smanjiti. U zemljama EU nove putovnice plaćat će se oko 100 KM, a u BiH bi cijena mogla biti znatno niža, odnosno približno 40 KM, koliko iznosi cijena sadašnjih putovnica. Za prelazak na biometrijski sustav izdavanja putovnica sva potrebna oprema morala bi biti nabavljena u inozemstvu, dok bi se u BiH radili samo obrasci za putne isprave.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije