Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Protiv Konvencije

Palić: Referendum pada. Pitanje zadire u ljudska prava

Istina o Istanbulskoj
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
11.04.2018.
u 06:44

Referendum raspisuje Sabor, ali prije toga mora se zatražiti mišljenje Ustavnog suda

Uoči današnje saborske rasprave o ratifikaciji Istanbulske konvencije, građanska inicijativa “Istina o Istanbulskoj” najavila je da će od 13. do 27. svibnja prikupljati potpise za izlazak iz Konvencije. Takav postupak svojim članicama omogućuje sama Istanbulska, koja u članku 80. kaže kako “svaka stranka može u svako doba otkazati ovu Konvenciju putem obavijesti upućene glavnom tajniku Vijeća Europe”, no pitanje je može li se o ovom pitanju doista provesti referendum.

Pitanje na referendumu glasilo bi: jeste li za to da RH otkaže Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji?

Odlučuje Ustavni sud

Uspije li inicijativa prikupiti potpise 10 posto birača (između 300 i 400 tisuća), referendum raspisuje Sabor, ali on prije toga može zatražiti mišljenje Ustavnog suda, koji će utvrditi može li se o predloženom pitanju odlučivati na referendumu. Sabor je to propustio učiniti kod referenduma kojim je u Ustav unesena definicija braka, no Ustavni sud tada je priopćio kako će sam reagirati ako utvrdi “takvu formalnu i/ili materijalnu protuustavnost referendumskog pitanja ili tako tešku proceduralnu pogrešku koje prijete narušavanjem strukturalnih obilježja hrvatske ustavne države, to jest njezina ustavnog identiteta, uključujući najviše vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske”.

Istina o Istanbulskoj
1/31

Ustavni stručnjak Mato Palić uvjeren je da bi referendumsko pitanje o izlasku iz Istanbulske palo na Ustavnom sudu jer se na referendumu ne može odlučivati o ljudskim i političkim pravima, koja uređuje i ova konvencija, pa bi referendum značio zadiranje u ustavnopravni poredak. Smatra da se na referendumu ne može odlučivati ni o međunarodnim ugovorima, koji su iznad hrvatskih zakona, a Istanbulska je međunarodni ugovor.

‘Pitanje nema šanse’

– Ovakvo referendumsko pitanje, po mom mišljenju, nema šanse. Cilj je zapravo prikupiti potpise i brojem potpisa poslati političku poruku – kazao nam je Palić.

Za razliku od Palića, u referendumskoj inicijativi smatraju da se o izlasku iz međunarodnih ugovora može provesti referendum, a kao argument navode Brexit koji je, kažu, pokazao da se međunarodni ugovor može otkazati temeljem volje naroda izražene na referendumu. Inicijativa je tu, međutim, pomiješala ustavne institute.

Naime, kod Brexita je riječ o referendumu o razdruživanju, a kada je riječ o udruživanju ili izlasku države iz međunarodnih asocijacija, Ustav tu propisuje da se referendum ne samo može nego i mora provesti.

Komentara 137

BI
bikica7
06:57 11.04.2018.

Nitko nije iznad naroda, Ustavni sud nema pravo osporiti želju naroda koliko god vi ustavopravni stručnjaci to negirali.Nema nijednog zakona kojeg narod nemože promjeniti.

SP
Spezispezi
07:01 11.04.2018.

Čuj to, IK jednom kad se usvoji nosimo ju vječno i ne možeš je se riješiti nikako i nikada?! Pa i krpelj se dade skinuti a IK kao ne. Malo morgen hdzovci raznih boja.

DO
dopizdilomi
07:00 11.04.2018.

Citiram: "jer se na referendumu ne može odlučivati o ljudskim i političkim pravima". Tko je onda odlučivao o tim pravima i predložio ih u Instambulskoj i odakle mu ovlasti i tko mu ih je dao?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije