Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Pali Bin-Ali posvadio Europljane

Iako Tunis od Europe dijeli tek uzak morski prolaz prema Siciliji, u EU, izgleda, pojma nisu imali što se u toj zemlji događalo pa se sada međusobno za to optužuju
19. siječnja 2011. u 14:45 32 komentara 3 prikaza
tunis (1)
Foto: AFP/PIXSELL

Bijeg tuniskoga predsjednika Zina Al-Abidina Bin-Alija iz zemlje razotkrio je nedosljednosti, neznanje pa i nemar u susjedskoj politici Europske unije. Iako Tunis od Europe dijeli tek uzak morski prolaz prema Siciliji, u EU, izgleda, pojma nisu imali što se u toj zemlji događalo pa se sada međusobno za to optužuju.

Prvo su pučani (EPP) napali socijaliste (S&D) da u tridesetak godina, koliko je Bin-Alijev Ustavni demokratski zbor (RCD) bio član Socijalističke internacionale, nisu na tuniski režim imali primjedba. Socijalisti su na to izbacili RCD iz svojih redova, a predsjednik S&D-a Martin Schultz ispričao se za “previd”.

No, ubrzo se otkrilo da Bin-Ali nije držao sva jaja u jednoj košari: RCD je istodobno bio i član EPP-a! Francuski predsjednik, EPP-ovac, Nicolas Sarkozy, koji je sada odbio primiti Bin-Alija u francuski egzil, bio je donedavna njegov najveći prijatelj, a francuska ministrica vanjskih poslova Michelle Alliot-Marie čak mu je bila ponudila pomoć francuskih specijalaca da uguši nemire! Pa se potom opravdavala da se nije dobro izrazila jer je bila umorna od dugoga leta.

A RCD-ova gospodarska politika, čije je učinke Bin-Ali trpao u vlastiti džep, bila je zapravo liberalna – europski liberali mogu odahnuti jer RCD, izgleda, ipak nije bio i njihov član – pa ju je predsjednik Međunarodnoga monetarnog fonda, francuski socijalist Dominique Strauss Kahn, isticao kao “uzornu”.

Iako još nema vijesti da je i EPP isključio RCD iz svojih redova, pučani su krenuli u novi napad – socijaliste sada pitaju kada će izbaciti Narodnu demokratsku stranku egipatskoga despota Husnija Mubaraka. Nije na to lako odgovoriti: Mubarak je ipak još na vlasti…

Aleksandar Petrović
Pred njim su tek bile godine
Aco otkrio što je našao u Draženovu novčaniku nakon nesreće, jedno će zauvijek ostati tajna
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.
 • Pink Panter:

  Svaka čast Tunižanima. Tako bi u svakoj zemlji, pa i u Hrvatskoj, narod trebao zbaciti partitokraciju i uvesti prvu izravnu demokraciju. Referendum za svaku važniju stvar! A ne ovu vladavinu politikanata koji samo gledaju kako da napune svoje džepove!

 • Booyaka 619:

  Toliko o \"jedinstvenoj\" Europi! Države koje čine EU slažu se oko sigurnosnih, političkih i ostalih pitanja otprilike kao rogovi u vreći, tako da nikada neće predstavljati ekonomski a ni politički vpresudan faktor koji bi trebao dati odgovarajući odgovor SAD-u, Rusiji, ... prikaži još! Kini, a sada i ostalim brzorazvijajućim zemljama... Najveći kočničar je Velika Britanija koja sjedi na \'dvije stolice\' - europskoj i onoj trans-atlantsko-Commonwealth i koči sve inicijatve Francuske i Njemačke o razvoju \'zajedničke\' EU vanjske politike..

 • Avatar bakunjin
  bakunjin:

  ha ha ha sjaj i bijeda kurtizana joj joj, kad vam se svima skupa \'dogodi narod\' nebute znali kaj vas je snašlo...