Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
110 MILIJUNA DOLARA HUMANITARNE POMOĆI

Pakistanska se kriza produbljuje

20.05.2009.
u 10:54

Sjedinjene Američke Države ustupit će pakistanstkim izbjeglicama 110 milijuna dolara humanitarne pomoći. Državna tajnica Hillary Clinton izjavila je da je SAD-u potrebna pomoć Pakistana kako bi se spriječili napadi talibanskih pobunjenika na sjeverozapadu zemlje i na taj način stabilizirala regija. Postizanje kontinuiranih i stabilnih odnosa s Pakistanom američki su politički ciljevi.
Brian Katulis iz Centra za američki napredak rekao je da je davanje određene pomoći način kako se može promijeniti mišljenje domaćeg stanovništva, no samo kratkoročno.

Humanitarna kriza na sjeverozapadu Pakistana

U travnju je američka vlada optužila Pakistan da prepušta dolinu Svat talibanima zbog čega su pakistanski čelnici odlučili pokrenuti ofenzivu protiv pobunjenika što je izazvalo veliku humanitarnu krizu. Od početka konflikta iz krizom zahvaćenog područja izbjeglo je oko 1,5 milijuna osoba.

Kako izjavljuju izbjegli, problemi s pobunjenicima tek su počeli nakon što je vojska napala talibane.

Sebastien Brack iz Međunarodnoga Crvenog križa rekao je kako je za protjerane ljude vrlo teško uopće doći do jednog od 11 prihvatilišta na sjeverozapadu zemlje. Veliki broj ljudi ne želi napustiti svoje domove jer se boji krađa.
U kampovima Malakand i Svabi osnovne se životne potrebe još neko vrijeme mogu zadovoljavati, no potreba za hranom i čistom vodom veća je nego što je u početku bilo očekivano.

Borba protiv terorizma

Nakon što je admiral Mike Mullen potvrdio navode New York Timesa da Pakistan povećava zalihe nuklearnog oružja, američki je Kongres izrazio zabrinutost zbog toga što bi humanitarna pomoć namijenjena izbjeglicama mogla završiti u nuklearnom programu. Osim toga SAD upozorava pakistansku vladu da oružje ne smije pasti u ruke talibanskih pobunjenika.

No unatoč opasnosti američka administracija razmatra prijedlog po kojemu bi se pakistanska borba protiv terorizma mogla poduprijeti s tri milijarde dolara. Dodatno će se iz proračuna osloboditi 7,5 milijarda dolara koje su namijenjene civilnom sektoru.
Predsjednik Pakistana Asif Ali Zardari nedavno je ponovno izjavio da je nuklearno oružje na sigurnome te da ne prijeti opasnost od otuđivanja bojevnih glava.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije