Naslovnica Vijesti Svijet

Pahor: 'Nadam se da će EU dati što prije zeleno svjetlo Makedoniji'

Slovenski predsjednik poručio je da Slovenija podržava Makedoniju u njenim nastojanjima da pokrene pristupne pregovore te da je odgoda početka bila "pogreška" Europske unije.
15. srpnja 2019. u 16:46 3 komentara 247 prikaza
Borut Pahor na summitu triju mora
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Slovenski predsjednik Borut Pahor izjasnio se u ponedjeljak za što brži početak pregovora Sjeverne Makedonije s Europskom unijom o punopravnom članstvu, u razgovorima s makedonskim predsjednikom Stevom Pendarovskim koji je boravio u službenom posjetu Ljubljani.

Spomenik Melaniji Trump 'Stvar ima političku pozadinu' Slovenski znanstvenik: 'Uklonite Melanijin kip, to je namjerno vrijeđanje američkog predsjednika i supruge'

Na zajedničkoj konferenciji za novinare s makedonskim kolegom Pahor je kazao kako očekuje da će EU što prije otkloniti "pogrešku" do koje je došlo kad je odgodila odluku o davanju "zelenog svjetla" za početak pristupnih pregovora, te izrazio potporu svoje države približavanju Sjeverne Makedonije EU-u i NATO savezu.

- Pri tome mislim da bi bilo dobro razdvojiti pitanje Ukrajine i Turske koje su kandidatkinje za članstvo i država Zapadnog Balkana koje treba gledati kao cjelinu, kako bi ih se time potaknulo na rješavanje međusobnih problema, kazao je slovenski predsjednik.

F-16 borbeni zrakoplovi ISPORUKA DO 2023. Bugarska kupuje američke F-16 borbene zrakoplove

Pendarovski je izjavio da mu je potpora Slovenije kao članice EU-a vrlo značajna, ali da su u njegovoj državi  svi razočarani, što je na razini EU-a došlo do odgode odluke o početku pregovora o članstvu,  kako se nada da je riječ samo o tehničkoj odgodi do listopada, kad bi Vijeće EU-a o tome opet trebalo odlučivati.

I od zemalja koje su lani imale rezerve prema početku pregovora sa Sjevernom Makedonijom dobili smo uvjeravanja da smo učinili sve kako bi pregovori mogli početi, kazao je makedonski predsjednik.

Po njegovim je riječima "potpuna integracija u EU i NATO" za Makedoniju u povijesnom i geografskom smislu najbolje rješenje i tome je u Sjevernoj Makedoniji postignut nacionalni konsenzus.

POSLOVNA RJEŠENJA
Pogledajte kako je karlovački slatkovodni akvarij postao primjer uspješnog poslovanja

A1 izdvaja za Vas

  • Marko_M:

    Place 1000 eur cim vam daju zeleno svjetlo...a kad udjete u EU bice i 2000 eur. A katastrofe gospe mi...

  • Barbasmora:

    Junker i EU desnica...su protiv. A slovenija koja je tradicionalno ljeva podrzava prijateljsku makedoniju. Kolinda i plenki jos cekaju da orban objasni sta i kako da misle...ali kako orban sakriva osudjenog gruevskog od policije (makedonski HDZ) mislim da ce nasi ... prikaži još! od madzarskog gazde dobit befel da cute i da ne podrze stava slovenije.

  • dobricadobri:

    a sta ce drugo kad ih nema za sto ucjenjivati