Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slovenski sporazum o granici

Pahor: Arbitraža nam daje dodir s morem

pahor
Reuters
Autori: Vlado Zagorac, Nikola Sever Šeni
24.09.2009.
u 19:06

Oko sadržaja sporazuma nije bilo nikakvog nesporazuma ali su pogađanja tijekom kolovoza i rujna bila usredotočena na članak 3. Arbitražnog sporazuma - kazao je Pahor.

U listopadu će početi pogađanja Hrvatske s Europskom unijom o otvaranju i zatvaranju pregovaračkih poglavlja, a simultano će se odvijati i pogađanja o arbitražnom sporazumu o granici, kazao je slovenski premijer Borut Pahor nakon sjednice slovenske vlade koju je upoznao sa sadržajem arbitražnog sporazuma kakvog je predložio Olli Rehn.

Pahor će u ponedjeljak o tome razgovarati s predsjednicima slovenskih parlamentarnih stranaka koje traže izvanrednu sjednicu parlamenta jer smatraju da je došlo do “potpune promjene stajališta slovenske vlade”, a potom će vlada u četvrtak Vanjskopolitičkom odboru podnijeti prijedlog za potpisivanje arbitražnog sporazuma s Hrvatskom.

- Oko sadržaja sporazuma nije bilo nikakvog nesporazuma ali su pogađanja tijekom kolovoza i rujna bila usredotočena na članak 3. Arbitražnog sporazuma koji ostaje nepromijenjen i kao takvoga će švedsko predsjedništvo EU posredovati objema državama - kazao je Pahor dodavši da je za Sloveniju jako važno što taj članak u točki B. određuje da će arbitražni sud odrediti slovenski dodir ili spoj slovenskih teritorijalnih voda s otvorenim morem Jadrana.

Pahor kaže da je takva dikcija preuzeta iz sporazuma Drnovšek-Račan ali je o tome postignut dogovor.

- Koliko razumijem pitanje će granice biti riješeno prije ulaska Hrvatske u EU - kazao je Pahor dodavši da nakon ratifikacije ne isključuje mogućnost slovenskog referenduma kojeg bi mogla predložiti vlada.

Iz hrvatskog ministarstva vanjskih poslova doznajemo kako je arbitražni sporazum koji je slovenski premijer Pahor predstavio zapravo samo popis želja Slovenaca, te kako pregovori o granici počinju 2. listopada. Što se tiče hrvatske liste želja, u MVP-u kažu da Hrvatska ima stajališta od kojih ne odstupa.

Veliki problem u pregovorima oko granice, može se čuti, premijerki Kosor stvara oporba “koja propitkivanjem tjera premijerku da otkriva detalje i na taj način si oslabljuje mjesto u pregovorima”.

Ključne riječi

Komentara 217

FA
Fantomlat
20:14 24.09.2009.

A što očekivati od takve bande.Pozivam vas sve da na ovom portalu pročitaju novosti o Podravki i vezu između preuzimanja Podravke od domaćih menadžera uz pomoć kredita mađarske OTP banke i tajnog ugovora INE sa MOL-om kojeg Polančec skriva kao zmija noge,a po kojem su Mađari uzurpirali ekskluzivna prava iako n isu većinski vlasnik.U oba je slučaja poveznica Polančec,koji iza sebe vuče afere sa ORCO grupom i još puno toga.Još mu treba dozvol.iti da proda škverove za svoj džep.

ST
stefj
21:07 24.09.2009.

Naslov bi mogao glasiti i Jandroković hrvatskim teritorijem plaća gradnju kuće. Onda bi valjda netko reagirao. Jedino ne vidim što od toga ima Jadranka. Skuplja materijal za pisanje pjesama u starosti? Može otpjevati odmah jednu o vlastitoj gluposti...

FA
Fantomlat
19:19 24.09.2009.

Mene zanima,tko će to pregovarati sa slovencima ? Ma nije valjda da će to biti genijalci iz MVP sa Jandrokovićem na čelu ili puno ozbiljniji tim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije