Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEPOŠTIVANJE ZAKONA O BRANITELJIMA

Pada natječaj za ravnatelja HRT-a? Matula: Nije dobro, ali takav je zakon

Zagreb: Sjednica Odbora za informiranje, informatizaciju i medije
Patrik Macek/PIXSELL
29.09.2021.
u 18:40

Dario Hrebak: Nema smisla da se natječaj kasnije obije vladajućima

HRT će novog ravnatelja, čini se, dobiti tek početkom sljedeće godine. Posljednji tjedan listopada bio je prvi rok, a onda se dogodila komplikacija s natječajem koji je, prema tumačenju većine članova saborskog Odbora za medije te pravnih stručnjaka, protuzakonit. Ili baš i nije, pita li se ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek, koja tvrdi da HRT ima svoj lex specialis i da je sve u redu.

Raspudić konzultirao pravnike

U čemu je problem? Natječaj je raspisan tako da u njega nisu uključeni uvjeti iz Zakona o braniteljima, koji određuju da u javnim ustanovama prednost pri zapošljavanju, u slučaju jednakih uvjeta, imaju nezaposleni branitelji i članovi njihovih obitelji. Upozorio je na to među prvima Nino Raspudić, jedan od članova Odbora za medije, koji se konzultirao s pravnicima, a vodi se i mišljenjem profesora Viktora Gotovca s Pravnog fakulteta koji jasno kaže da je natječaj protuzakonit.

– Isti propust napravljen je i pri natječaju u HNK i on je poništen, kao i četrdesetak natječaja za ravnatelje škola. To je vrlo neugodna situacija kojom opet riskiramo sudske tužbe. Bolje je da se to poništi, da ide novi natječaj, makar se izgubi neko vrijeme – kazao je Raspudić. Da je najbolje poništiti natječaj i raspisati novi smatra i Zlatko Hasanbegović, također član Odbora za medije.

– Odredbe Zakona o braniteljima su jasne, izvan svake rasprave je treba li natječaj poništiti, i pravni autoriteti smatraju da treba. Zanimljivo je, primjerice, da se ministar branitelja Tomo Medved uopće nije izjasnio o ovom slučaju, a i na prošloj sjednici Odbora za medije moglo se vidjeti da ministrica Obuljen Koržinek petlja s tumačenjem. Govorila je, tobože, u svoje ime, pa objašnjavala kako je s HNK bila druga situacija jer se primijetilo na vrijeme da Zakon o braniteljima nije poštovan, a pitanje je, zapravo, tko je njezin stvarni kandidat. On sigurno postoji, samo što se i onome koga se planira postaviti ovim guranjem radi potencijalna šteta – kaže Hasanbegović, kojeg smo pitali i može li HRT još mjesecima biti bez ravnatelja. Hasanbegović kaže da je to irelevantno.

– HRT je u takvom stanju da je potpuno nevažno ima li ravnatelja ili nema, sve dok Vladina većina ne zna što bi s njim – rekao je Hasanbegović i dodao da je pravna služba vjerojatno samo kopirala prošli natječaj za ravnatelja i zaboravila da je u međuvremenu došlo do zakonske promjene, što je i dovelo do problema.

Sjednica u četvrtak u podne

Član Odbora za medije Vili Matula smatra da HRT-u treba ravnatelj što prije, ali ne pod svaku cijenu.

– Ako je nešto zakonska obveza, onda je to tako. Naš se odbor sastaje sutra u podne i tumačenja su takva da će natječaj vjerojatno biti poništen. Ne razumijem, doduše, zašto se događaju takvi propusti u pravnim službama. Loše je što HRT neće još neko vrijeme imati ravnatelja i nadam se da nije upravo to bila intencija – rekao je Matula.

Dario Hrebak: Nema smisla da se natječaj kasnije obije vladajućima

Oprezno, da se ne vrati kao bumerang. Tim će se motom pri glasanju o poništenju natječaja za ravnatelja HRT-a voditi Dario Hrebak (HSLS), koalicijski partner HDZ-a, koji će prvo na sjednici Odbora za medije saslušati mišljenja Ministarstva, stručnjaka i pravne službe.

– Provede li se natječaj do kraja, to bi moglo biti problem, a ne bih baš da se to vladajućima obije. Možda se nitko neće pozivati na Zakon o braniteljima, ali moglo bi to ostati visjeti i na tome bi netko kasnije mogao graditi svoju pravnu priču – kaže Dario Hrebak.

Komentara 1

RS
rasta sev
19:14 29.09.2021.

Malo mi to previše sliči na bivši sistem, trebalo bi više pripaziti na neke druge vrijednosti pogotovo nakon bivšeg koji čini elitu u Remetincu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije