Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Katastrofalna pogreška

Pacijenticu iz Gruda proglasili mrtvom, a pokopali Dalmatinku

Split: Ravnatelj KBC Split stigao u Dom za starije i nemoćne
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/4
12.05.2020.
u 18:41

Neću nikoga tužiti, izvanredne su okolnosti, a zdravstvenim je radnicima najteže, rekao je odvjetnik Tomislav Zorić, najbliži rođak pacijentice iz Gruda

Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović dao je ostavku nakon što je otkrivena zamjena identiteta dviju pacijentica splitske bolnice, i to jedne umrle, a druge izliječene. Katastrofalan propust nije prvi u splitskom KBC-u pa je ravnatelj, koji je u rekordnom vremenu od objekta u Križinama ustanovio COVID bolnicu za cijelu Dalmaciju i uspio organizirati rad u do sada nezapamćenim uvjetima, ponudio svoj mandat.

Šok za kćer pokojnice

Ispričao se obiteljima, pokrenuo je internu istragu u KBC-u, o svemu obavijestio ministra Beroša koji je u Split poslao inspekciju Ministarstva zdravstva.

– U ime djelatnika KBC-a Split i u svoje ime izražavam ispriku i duboku sućut obiteljima. Već sam se osobno ispričao i izjavio žaljenje, a isto je učinio i ministar zdravstva Vili Beroš. Kao osobni moralni čin poslao sam ministru svoju ostavku – rekao je Meštrović i naglasio da je unutar KBC-a već započeo unutarnji nadzor, a potvrdio je kako je stigla i inspekcija Ministarstva zdravstva.

– Istražit ćemo okolnosti poštivanja procedura i organizacije rada te ćemo, kao i uvijek do sada, o svemu obavijestiti javnost – rekao je Meštrović i napomenuo kako sustav mora funkcionirati.

– Napravit ću sve da KBC i dalje funkcionira. Do odluke Upravnog vijeća o mojoj ostavci obnašat ću dužnost ravnatelja s namjerom da bolnica funkcionira i da bolesnici dobiju adekvatnu zdravstvenu skrb – poručio je dr. Julije Meštrović.

VIDEO Skandal u splitskom KBC-u: Došlo je do zamjene dvaju pacijentica, a jedna je preminula.

– Ovo što se dogodilo u Splitu velik je i bolan propust. Mora se utvrditi odgovornost. Očekujem nalaz inspekcije – izjavio je ministar Vili Beroš koji je otkrio kako su pacijentice zamijenjene najvjerojatnije nakon hitnog medicinskog prijma i prilikom smještaja na odjel.

Naglasio je kako ta pogreška, iako je ogromna, nije za sobom povukla greške u liječenju.

Što se zapravo dogodilo? Pacijenticama je zamijenjen identitet onoga dana kada su obje primljene u splitski KBC, 10. travnja. Jedna je žena došla iz doma za starije osobe u Dicmu, druga iz doma u Seget Vranjicu i najvjerojatnije su ih od samoga početka vodili pod zamijenjenim imenima. Jedna od njih preminula je 16. travnja, ali su, sukladno po grešci, u KBC-u smatrali da je umrla druga. Obaviješten je njezin nećak, odvjetnik iz Zagreba, i pokopana je u obiteljskoj grobnici u Hercegovini.

Užasna pogreška otkrivena je u ponedjeljak poslijepodne kada su drugu staricu, koja se oporavila, pokušali vratiti u dom u Seget Vranjicu. Tamo su odmah uočili da to nije njihova štićenica te je otkriveno da je ona umrla prije gotovo mjesec dana, pokopana je u drugoj državi i pod tuđim imenom. Ne treba govoriti koliki šok je doživjela kći pokojnice koja je mislila da joj se majka oporavila i vraća se iz KBC-a. Šok je velik i u Grudama gdje je pokopana žena koju su pogreškom proglasili njihovom sumještankom Ivom Feisthammel, a iznenađen je i njezin najbliži rođak, odvjetnik Tomislav Zorić kojemu je ministar Beroš osobno javio da mu je teta živa. 

Već drugi slučaj zamjene

– Meni je jako žao obitelji te žene koja je pokopana pod imenom i prezimenom moje tetke i, evo, preko Večernjeg lista izražavam im iskrenu sućut. Neću nikoga tužiti, izvanredne su okolnosti, a zdravstvenim radnicima je najteže. Pogreške se događaju, tamo je u kratkom vremenu došlo puno starih ljudi i ovako, kad sam se ohladio i trezveno promislio, barem nam se nisu dogodili slučajevi kao u Italiji i Španjolskoj, od svojih pokojnika možemo se dostojanstveno oprostiti – govori nam Zorić.

Ovo je drugi slučaj zamjene identiteta pacijenata u splitskoj bolnici. Pacijenta koji je ozdravio od COVID-19 ostavili su u bolnici, a zaraženog vratili u dom u Vukovarskoj. Srećom, zaraženi pacijent vraćen je na Križine i nikakvih posljedica nije bilo. Pojava i širenje koronavirusa na Braču također se povezuje sa splitskim KBC-om. Pacijent za kojega se sumnja da je nulti bio je hospitaliziran u splitskoj bolnici. Izašao je 17. travnja, nije imao simptome COVID-19, nije testiran, ali 20 dana kasnije otkrilo se da je inficiran kao i brojni članovi njegove obitelji koji čine većinu od 38 zaraženih Bračana koliko ih je otkriveno u prvom valu testiranja. Negativna iskustva iz splitske bolnice u posljednje vrijeme ispunjavaju stranice medija. Objavljeno je pismo ministru Berošu jednog sina čija je majka preminula u KBC-u Split, kako je naveo, ne od korone, već zbog korone. Naime, pomoć kardiologa nije joj pružena dok nije testirana na koronu. Kada je negativan test stigao, već je umrla.

O ostavci dr. Julija Meštrovića, koji je na funkciji ravnatelja KBC-a od prošle godine, a dugogodišnji je šef pedijatrije i jedan od najboljih profesora na splitskom Medicinskom fakultetu, raspravit će Upravno vijeće KBC-a Split i, nakon njih, odlučit će ministar Beroš.

Komentara 30

Avatar Illyricum8
Illyricum8
20:53 12.05.2020.

tribalo bi na referendum izvesti Hrvate iz hrvatske republike Hercebosne pa vidit oce li i zele i dalje bit provincija sarajeva i trpiti da ih Bosanski narod kolonizira i ekonomski iskoristava, ili ne zele, u kojem slucaju se tribaju pripojiti matici. pa ako Rusin moze imati referendume na Krimu, zasto ne bi moga i Hrvatski narod u protektiratu bih. Hrvatski narod je protiv svoje volje uvucen biti dio toga protektorata i ako ne zele bit dio toga protektorata njigovo je pravo izaci.

DU
Deleted user
19:35 12.05.2020.

nedavno sam bio smjesten u bolnicu i tu sam boravio 10 dana,Razlog boravka u bolnici je nebitan ali zelim da kazem proceduru koja me pratila od prvog dana. Prilikom prijema prvo sam prosao onaj normalni test mjerenja temperature, pitanja oo stanju zadnjeg tjedna da bi se eventualno otkrili simptomi na COVID. Tada mi na lijevu ruku stavljaju onu plasticnu traku sa onim kodom kao na proizvodima u prodavnici, ime prezime, datum rodjenja, datum ulaska u bolnicu i jos nesto sto ne razumijem ali sigurno njihov broj pod kojim me vode u bolnici.Tu sam traku imao cijelo vrijeme i svi pacijenti to imaju. svaki put kada su mi vadili krv , prvo je bilo pitanje kako se zovem, maticni broj si morao reci i onda bi sestra koja vadi krv jos pregledala traku na ruci. Apsolutno svaki put bez obzira koliko puta su to radili. Svaki pregled na drugim odjelima je pocinjao u sobi u kojj si boravio i oni sto te vode na preglede prvo ista procedura, ime prezime maticni broj, pregled one trake na ruci.Apsolutno nigdje nista nije uradjeno da nisu to prvo odradili. Kada su me otpustali iz bolnice, donijeli su otpusnicu i isto pitali, ime prezime maticni broj i tek onda mi dali otpusnicu. Toliko o proceduri koja ne dozvoljava da se tako nesto desi ili da neko ne dobije pogresan lijek, dijagnozu ili bilo sta.

BR
Bravo
19:54 12.05.2020.

Tko radi taj i griješi. Ne dao Bog većeg zla a pogreška može biti naučena lekcija u daljnjem radu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije