Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Ozbiljno shvatite i završite posao. Inače će vas EK natjerati'

Negdje smo sporiji, negdje brži, ali problema nema i sve ćemo obaviti na vrijeme, kažu u hrvatskim diplomatskim krugovima
04. listopada 2012. u 10:04 127 komentara 8 prikaza
'European Commission President Jose Manuel Barroso gives a joint press conference after meeting with the college at the EU headquarters in Brussels on April 25, 2012. AFP PHOTO/JOHN THYS'
Foto: AFP/Pixsell

Iako će sveobuhvatno izvješće o monitoringu Europske komisije nad Hrvatskom imati pozitivan ton, zbog tri ključna poglavlja, 8., 23. i 24., koja su pod posebnom paskom, ono će Vladi poslati neformalnu poruku da se uhvati preostalog posla te da shvati da se svi uvjeti iz Pristupnog ugovora moraju ispuniti. EK napominje “kako postoji sigurnosni mehanizam i sigurnosne mjere koji se mogu primijeniti”, doznajemo naglaske iz izvješća.

Zadovoljni Miljenićem

Sigurnosne mjere – koje postoje da bi se osiguralo da Hrvatska ispuni sve potpisano – u prvom su prijedlogu monitoringa predviđale čak i odgodu ulaska u EU. Pod pritiskom Njemačke ublažene su i sad se svode na upozorenje. No i upozorenje bi moglo imati utjecaj na proces ratifikacije. Kako doznajemo, hrvatski su dužnosnici u posljednje vrijeme imali brojne sastanke s dužnosnicima EU, gdje je jasna poruka bila da se ozbiljno shvate svi detalji pojedinih poglavlja jer sljedeće izvješće, u proljeće, mora biti “čisto”. Iz hrvatskih diplomatskih krugova pak kažu da je “sve u redu” te da se razgovori i kritike shvaćaju kao dio procesa:

– U nečemu smo sporiji, u nečemu brži, ali problema nema i sve ćemo obaviti na vrijeme.

Tekst izvješća još je podložan promjeni pa Hrvatska ima vremena dostaviti nove podatke EK sve dok ga, po običaju, u ponedjeljak navečer – dva dana prije službene objave – ne prihvate u Bruxellesu, kada će stići i u Zagreb. Izvješće će pozdraviti napore Vlade. Doznajemo da su iznimno zadovoljni radom ministra pravosuđa Orsata Miljenića jer “gura” reforme, a da se izravno ne miješa u pravosudni sustav. Ipak, ponovno će istaknuti da se moraju smanjiti zaostaci na sudovima, napokon oformiti povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, povećati efikasnost rada sudaca te prihvatiti legislativa koja bi osigurala efikasniju provedbu sudskih odluka. Treba nastaviti raditi na suđenjima za ratne zločine.

Riješiti Neum

Ponovno će upozoriti na brodogradilišta, jer restrukturiranje dobrano kasni. Kritičke opaske obuhvatit će i poglavlja o javnoj nabavi, poljoprivredi, sigurnosti hrane, regionalnoj politici (problem manjka kapaciteta) te zaštite okoliša. Treba se sagraditi granični prijelaz u Neumu te prihvatiti migracijska strategija. Poseban napredak istaknut je u području informatizacije i medija te u poglavlju o slobodnom kretanju kapitala – što će zasigurno iznenaditi Sloveniju koja smatra da zbog nevoljkosti Hrvatske da na tržište pusti Novu ljubljansku banku krši baš taj dio EU legislative.

>>Hajdaš Dončić: Početak gradnje pelješkog mosta najranije 2014.

>>Prijavila se za posao jer je jedan izgubila zbog sukoba interesa

>>Slovenija očekuje da će RH svoje obveze poštovati u praksi

Hrvatska - Španjolska
SLAVE NASLOV
Pogledajte što španjolski mediji pišu nakon pobjede, dotaknuli se i hrvatskog ponosa
PoKRENI
PONOSNO VOLONTIRAMO
Korporativnim volontiranjem do boljih promjena u društvu
  • osvrt:

    Koji je cilj hrvastke politike? Blaogstanje države i mir i zadovoljstvo svih njenih građana, ili članstvo u eu samo po sebi?

  • Deleted user:

    prije referenduma o eu . gledao sam u oči svog djeteta - i dobro razmislio - - - da ja jesam za eu ali sam okružio ne . ne iz razloga što ja još kičmu imam nisam beskičmenjak kao hrvatska ... prikaži još!a politika - puzajući ući u eu to jednome od najstarijih naroda europe nie potrebno . dok su hrvati živjeli civilizirano kroz svoje kršćanstvo većina naroda koji su danas u eu još je živjelo po pećinama

  • stefj:

    Ima tu još puno toga za riješiti, a ne samo Neum i pravosuđe... Glavne zamjerke bile su vezane uz stranačko zapošljavanje i miješanje u privredu, te uz usklađenje cijena. Večina diplomatskih razgovora vezana je uz to da bi se te ... prikaži još! stvari maknule iz izvješča.