Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ne štiti ni plaću, ni jedinu nekretninu

Blokirani skloni modelu koji predviđa zabranu ovrhe nad primanjima koja su ispod iznosa bruto minimalne plaće za tekuću godinu
26. studenoga 2017. u 08:03 112 komentara 20508 prikaza
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Loš Ovršni zakon i njegova posljedica, 330 tisuća blokiranih građana, prvorazredan su društveni problem.

Branimir Bunjac Renata Rašović Branimir Bunjac bit će noćna mora svakog premijera, i to je dobro

Nakon što su se mjesecima vodile javne rasprave i organizirali okrugli stolovi na tu temu, ljetos se konačno i krenulo u izmjene: u velikom stilu iz Vlade su objašnjavali da su, za početak, povećali zaštićeni dio plaće i zaštitili od ovrhe jedinu nekretninu ako nije opterećena hipotekom. No, ispostavilo se da postoji nekoliko nezgodnih “kvaka” koje zaštite – poništavaju.

Još i neustavan

Ukratko: niti postoji univerzalni zaštićeni dio plaće jer se u nekim slučaje

vima ovršiti može i cijela, niti je od ovrhe zaštićena jedina nekretnina jer se i ona može ovršiti, čak i kad dug nije zaštićen hipotekom za dugovanja “režija” ako su pravni poslovi za njih ugovoreni prije 3. kolovoza 2017.

Može li zakon uopće biti lošiji?!

– Nakon sporne odluke Ustavnog suda ovrha cijele plaće moguća je ako je prije 17. lipnja 2008. dužnik dao za to pisanu suglasnost. Nasreću, izgleda da su vjerovnici odustali od stroge primjene zakona – komentira Goran Aleksić, saborski zastupnik Snage, te upozorava i na dodatni problem – neustavnost koja proizlazi iz vezanja ovrhe uz visinu primanja.

– Zadnjim izmjenama Ovršnog zakona ipak je ograničena ovrha primanja, ali samo za ispodprosječna primanja. Teoretski, kad bi primanje bilo jednu kunu veće od prosječnoga, vjerovnik bi imao pravo ovršiti cijelu plaću, postoji li spomenuta izjava. A kad bi se ograničenje primjenjivalo samo na ispodprosječna primanja, to je diskriminacija u odnosu na dužnike s iznadprosječnim primanjima što je svakako neustavno – tumači Aleksić.

Javni bilježnici žele e-ovrhe

Amandman oporbe kojim bi se ograničenje primjenjivalo i na iznadprosječne plaće Vlada je u četvrtak odbila. Prilično je nelogična poruka Ministarstva pravosuđa da do donošenja novog Ovršnog zakona postojeći više neće popravljati. Jer, u međuvremenu se stvara nova vojska vječno blokiranih, a u Ministarstvu tvrde da im treba barem godinu dana za prezentiranje prijedloga novog zakona. Budući da su i radnu skupinu formirali s dvomjesečnim zakašnjenjem, novi je zakon – na dugu štapu. Mario Strinavić, glavni tajnik Udruge Blokirani, otkriva da je 22. studenoga održan prvi sastanak radne skupine za donošenje novog Ovršnog zakona pod predsjedanjem ministra Bošnjakovića, a nazočila mu je predsjednica Blokiranih Miriam Kervatin.

– S obzirom na sastav radne skupine jasno je u kojem će se smjeru voditi rasprava i da se iza svega krije interes javnobilježničke i odvjetničke komore koja uz blagoslov Ministarstva želi zaštititi svoj dobro uhodani posao u koji nisu uložili ništa, a izvlače milijunsku dobit – kaže Strinavić.

Za Blokirane je neprihvatljiv prijedlog javnih bilježnika da se kroz njihov informacijski sustav vodi i sustav e-ovrha. Traže od Ministarstva da se kroz informatizaciju pravosuđa ovršni postupci vrate isključivo u nadležnost sudova. Skloni su slovenskom modelu koji predviđa zabranu ovrhe nad mjesečnim prima

njima ovršenika koja su ispod iznosa bruto minimalne plaće za kalendarsku godinu – trenutačno bi to kod nas iznosilo 3276 kuna bruto, odnosno 2620 kuna neto plaće. 

Pogledajte mjesta koje nitko ne smije vidjeti na Google mapsu:

Zdravko Marić Pregovori ispod stola? Zdravko Marić odgovorio Aleksiću: O CHF ne pregovaramo potajno Goran Aleksić najvažnija pobjeda u nizu Aleksić: Očekujem da svi dužnici u švicarskim francima budu u potpunosti obeštećeni Prosvjed udruge Blokirani na Trgu svetog Marka Zacementirani u dugu Obećavali veću zaštitu, a sad ovrhom uzmu cijelu plaću
Ilustracija
Pazite što kupujete!
Evo kako nas varaju u trgovinama: U parmezan ide piljevina, u med sirupi…
Gospodin Fin
Osvojite vrijedne nagrade
Osvoji 15.000 kn nagrade: Razveseli svoju školu i postani financijski znalac kao Gospodin Fin!
 • Avatar IvanR
  IvanR:

  Ekipa lovatora, lopova i kleptomana zna kako se to radi. Zna da je raja zatupljena, zna da malo kruha, malo igara, malo Srba i rata, malo straha i eto ti ekipe koja sjedi u saborskom brlogu (HDZ + prodane duše). ... prikaži još!. Hanđi u erekciji , ali neće niti on dugo.

 • CharlesBukowski:

  blago nama.. kad pomislim da ova vlada ne moze gore i gluplje ona me uvijek uspije iznenaditi

 • aristip:

  Nakon najave da razdjelnici ostaju i da će ih i drugi morati kupiti sad još i ovo. Očito se ova Vlada povodi za onom narodnom - Uvijek može gore.