Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
problem prekomjerne težine

Ovo su sendviči koje Sanja Musić Milanović predlaže školarcima: Zdravi su i ukusni

Foto: PIXSELL
1/5
13.09.2020.
u 09:38

Za sve učenike koji nemaju organiziranu školsku prehranu najbolja je opcija priprema obroka kod kuće i nošenje u školu

Đački integralni sendvič, Proteinski super sendvič, Tortilja s piletinom i mozzarellom, Pršutko, Mediteranski sendvič, Namaži i smaži, Integralni šareni, Omlet sendvič, Fishburger i Tunjevina u graham pecivu – nazivi su deset ukusnih i zdravih sendviča koje u okviru programa Živjeti zdravo na početku nove školske godine preporučuju liječnici iz HZJZ-ove Službe za promicanje zdravlja na čijem je čelu dr. Sanja Musić Milanović.

Formula za obrok

– Za sve učenike koji nemaju organiziranu školsku prehranu najbolja je opcija priprema obroka kod kuće i nošenje u školu. Važno je da je pripremljeni obrok nutritivno kvalitetan, ali, naravno, i ukusan. Kako biste bili sigurni da obrok uključuje sve potrebne hranjive tvari i pruža dovoljno energije, vodite se modelom tanjura pravilne prehrane. Formula za takav cjeloviti obrok sadrži složene ugljikohidrate, bjelančevine, voće i povrće te vodu – poručuju iz Službe za promicanje zdravlja HZJZ-a, na čijim se stranicama https://www. hzjz.hr/sluzba-promicanje-zdravlja/pripremi-spremi-i-u-skolu-obrok-ponesi/ i https://www. hzjz.hr/sluzba-promicanje-zdravlja/deset-dackih-sendvica/ govori detaljnije o jednostavnoj, a kvalitetnoj školskoj prehrani te o namirnicama koje se savjetuje konzumirati za zdrav razvoj.

Foto: Služba za promicanje zdravlja/HZJZ

Trk u pekarnicu

Većina osnovnih škola u Hrvatskoj ima manje-više organiziranu prehranu, ali i dalje su to, nažalost, često tek jednostavni kupljeni proizvodi poput peciva i jogurta. U srednjim školama situacija je puno gora pa su djeca prisiljena snalaziti se, a uvelike je to trčanje u pekarnicu tijekom odmora.

Prema rezultatima istraživanja CroCOSI, u Hrvatskoj je 35 posto djece s prekomjernom tjelesnom težinom i debljinom, a Hrvatska je među prvih pet europskih zemalja s tim problemom. Po regijama, najveći je udio djevojčica s prekomjernom tjelesnom težinom i debljinom u kontinentalnoj, njih 35,6%, a najviše dječaka u jadranskoj regiji, 42,2%.

Komentara 113

DU
Deleted user
10:13 13.09.2020.

štovana prva damo,većina ovih sendvića je skuplja od skupljeg radničkog gableca,a učenici nemaju đeparac ni upola,osim možda vaši.promašeno!

DU
Deleted user
09:53 13.09.2020.

Kad vidim na kaj liči MIlanče, onda sigurno to ne bi dal svom detetu...

MB
mbumtras
10:17 13.09.2020.

Zar je moguće da si supruga predsednika uzima takvo pravo da tumači naciji što je dobro za nju. Sjećam se da je to radila i gospođa Ceaucescu. To je valjda ista škola...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije