Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ovo su sendviči koje Sanja Musić Milanović predlaže školarcima: Zdravi su i ukusni

Za sve učenike koji nemaju organiziranu školsku prehranu najbolja je opcija priprema obroka kod kuće i nošenje u školu
13. rujna 2020. u 09:38 133 komentara 90695 prikaza
Foto: PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Đački integralni sendvič, Proteinski super sendvič, Tortilja s piletinom i mozzarellom, Pršutko, Mediteranski sendvič, Namaži i smaži, Integralni šareni, Omlet sendvič, Fishburger i Tunjevina u graham pecivu – nazivi su deset ukusnih i zdravih sendviča koje u okviru programa Živjeti zdravo na početku nove školske godine preporučuju liječnici iz HZJZ-ove Službe za promicanje zdravlja na čijem je čelu dr. Sanja Musić Milanović.

Zagreb: Prva dama sudjelovala na simpoziju Hrvatskog lječničkog zbora rastući problem Sanja Musić Milanović o pretilosti kod djece: Naša djeca mogla bi živjeti kraće nego mi

Formula za obrok

– Za sve učenike koji nemaju organiziranu školsku prehranu najbolja je opcija priprema obroka kod kuće i nošenje u školu. Važno je da je pripremljeni obrok nutritivno kvalitetan, ali, naravno, i ukusan. Kako biste bili sigurni da obrok uključuje sve potrebne hranjive tvari i pruža dovoljno energije, vodite se modelom tanjura pravilne prehrane. Formula za takav cjeloviti obrok sadrži složene ugljikohidrate, bjelančevine, voće i povrće te vodu – poručuju iz Službe za promicanje zdravlja HZJZ-a, na čijim se stranicama https://www. hzjz.hr/sluzba-promicanje-zdravlja/pripremi-spremi-i-u-skolu-obrok-ponesi/ i https://www. hzjz.hr/sluzba-promicanje-zdravlja/deset-dackih-sendvica/ govori detaljnije o jednostavnoj, a kvalitetnoj školskoj prehrani te o namirnicama koje se savjetuje konzumirati za zdrav razvoj.

Deset đačkih sendivča | Autor : Služba za promicanje zdravlja/HZJZ Foto: Služba za promicanje zdravlja/HZJZ

Trk u pekarnicu

Većina osnovnih škola u Hrvatskoj ima manje-više organiziranu prehranu, ali i dalje su to, nažalost, često tek jednostavni kupljeni proizvodi poput peciva i jogurta. U srednjim školama situacija je puno gora pa su djeca prisiljena snalaziti se, a uvelike je to trčanje u pekarnicu tijekom odmora.

Prema rezultatima istraživanja CroCOSI, u Hrvatskoj je 35 posto djece s prekomjernom tjelesnom težinom i debljinom, a Hrvatska je među prvih pet europskih zemalja s tim problemom. Po regijama, najveći je udio djevojčica s prekomjernom tjelesnom težinom i debljinom u kontinentalnoj, njih 35,6%, a najviše dječaka u jadranskoj regiji, 42,2%.

Nada Šarić
LJEKOVITI SLATKI PELIN
Navala na pripravke iz Hercegovine: Ljudi su zvali i zahvaljivali da im je to spasilo život
HEINEKEN Hrvatska
UTJECAJ KRIZE
Kafići su i dalje omiljena mjesta za druženje, a evo kako na izazove pandemije gledaju hrvatski ugostitelji
  • Đuroutegurović:

    štovana prva damo,većina ovih sendvića je skuplja od skupljeg radničkog gableca,a učenici nemaju đeparac ni upola,osim možda vaši.promašeno!

  • Vlaskoulicanec2:

    Kad vidim na kaj liči MIlanče, onda sigurno to ne bi dal svom detetu...

  • mbumtras:

    Zar je moguće da si supruga predsednika uzima takvo pravo da tumači naciji što je dobro za nju. Sjećam se da je to radila i gospođa Ceaucescu. To je valjda ista škola...