Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Provjera putnika

Ovo su nova pravila za strane državljane koji ulaze u EU

Europska unija
Foto: Karl-Josef Hildenbrand/DPA/PIXSELL
05.07.2018.
u 16:14

Zahvaljujući ETIAS-u bit će moguće unaprijed provesti provjere putnika i ustanoviti predstavlja li njihova prisutnost na području država članica rizik

Europski parlament usvojio je danas nova pravila prema kojima će državljani trećih zemalja kojima nije potrebna viza morati dobiti odobrenje prije putovanja u EU. Nakon glasovanja u Parlamentu prijedlog moraju službeno prihvatiti ministri država članica u Vijeću.

Europski sustav za informacije o putovanjima i njihovu odobrenju (ETIAS) trebao bi biti operativan 2021. godine, a primjenjivat će se na više od 60 zemalja, čijim državljanima nije potrebna viza. Zahvaljujući ETIAS-u bit će moguće unaprijed provesti provjere putnika i ustanoviti predstavlja li njihova prisutnost na području država članica rizik za sigurnost, rizik od nezakonitog useljavanja ili visok rizik od epidemije. Ako bude potrebno, uskratit će se odobrenje putovanja. Ako nema razloga za daljnju analizu, odobrenje putovanja bit će izdano automatski i brzo, a očekuje se da će tako biti s većinom podnesenih zahtjeva, priopćili su iz Europskog parlamenta.

Sustav će se primjenjivati na državljane trećih zemalja izuzete od obveze posjedovanja vize. Prije nego što krenu na put, morat će ispuniti e-obrazac s osobnim podacima (ime, datum i mjesto rođenja, spol i nacionalnost) i podacima o putovnici. Uključena su pitanja o prijašnjem kažnjavanju i putovanju u zone zahvaćene sukobima.

Podnositelj zahtjeva će za svaki zahtjev morati platiti naknadu za odobrenje putovanja od sedam eura. Izdano odobrenje bit će valjano tri godine.

Podnositelj zahtjeva također će morati obavijestiti vlasti o svim presudama za teška kaznena djela (poput terorizma, seksualnog iskorištavanja djece, krijumčarenja ljudi ili droga, ubojstva i silovanja), boravka u određenim ratnim zonama i o bilo kakvim prethodnim administrativnim odlukama u kojima se traži da napuste zemlju tijekom posljednjih deset godina.

Svaka će aplikacija automatski biti provjerena sa svim relevantnim bazama podataka kako bi se provjerilo, između ostalog, da li je prijavljena putna isprava prijavljena kao izgubljena ili ukradena i da li se osoba traži radi uhićena. Velika većina podnositelja zahtjeva odmah će dobiti odobrenje za putovanje.

Ako postoji bilo kakva sumnja, podaci se osobno provjeravaju i rizik se procjenjuje individualno.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Europska unija
1/10
Ključne riječi

Komentara 1

KA
KaraMarko
00:45 06.07.2018.

To se fino kaze...fali nam novac da hranimo milione muslimana koje je Njemacka pozvala. Jadne ekonomije u pola drzava EU nemaju nista od toga. Pa eto 7 eur za sve koje ulaze u tu propalu EU. Bravo strucnjaci!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije