Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Ovo su nova pravila za strane državljane koji ulaze u EU

Zahvaljujući ETIAS-u bit će moguće unaprijed provesti provjere putnika i ustanoviti predstavlja li njihova prisutnost na području država članica rizik
05. srpnja 2018. u 16:14 1 komentara 2612 prikaza
Europska unija
Foto: Karl-Josef Hildenbrand/DPA/PIXSELL

Europski parlament usvojio je danas nova pravila prema kojima će državljani trećih zemalja kojima nije potrebna viza morati dobiti odobrenje prije putovanja u EU. Nakon glasovanja u Parlamentu prijedlog moraju službeno prihvatiti ministri država članica u Vijeću.

Angela Merkel TOMISLAV KRASNEC Kancelarko, granica nije na Dragonji, nego na Savi i Dunavu

Europski sustav za informacije o putovanjima i njihovu odobrenju (ETIAS) trebao bi biti operativan 2021. godine, a primjenjivat će se na više od 60 zemalja, čijim državljanima nije potrebna viza. Zahvaljujući ETIAS-u bit će moguće unaprijed provesti provjere putnika i ustanoviti predstavlja li njihova prisutnost na području država članica rizik za sigurnost, rizik od nezakonitog useljavanja ili visok rizik od epidemije. Ako bude potrebno, uskratit će se odobrenje putovanja. Ako nema razloga za daljnju analizu, odobrenje putovanja bit će izdano automatski i brzo, a očekuje se da će tako biti s većinom podnesenih zahtjeva, priopćili su iz Europskog parlamenta.

Ivan Lovrinović Ivan Lovrinović: Hrvatska ulaskom u EU nije postigla nikakve značajnije ekonomske koristi

Sustav će se primjenjivati na državljane trećih zemalja izuzete od obveze posjedovanja vize. Prije nego što krenu na put, morat će ispuniti e-obrazac s osobnim podacima (ime, datum i mjesto rođenja, spol i nacionalnost) i podacima o putovnici. Uključena su pitanja o prijašnjem kažnjavanju i putovanju u zone zahvaćene sukobima.

Podnositelj zahtjeva će za svaki zahtjev morati platiti naknadu za odobrenje putovanja od sedam eura. Izdano odobrenje bit će valjano tri godine.

Jadranka Kosor Jadranka Kosor: Barroso mi je rekao da neću uspjeti i da nećemo ući u EU

Podnositelj zahtjeva također će morati obavijestiti vlasti o svim presudama za teška kaznena djela (poput terorizma, seksualnog iskorištavanja djece, krijumčarenja ljudi ili droga, ubojstva i silovanja), boravka u određenim ratnim zonama i o bilo kakvim prethodnim administrativnim odlukama u kojima se traži da napuste zemlju tijekom posljednjih deset godina.

Svaka će aplikacija automatski biti provjerena sa svim relevantnim bazama podataka kako bi se provjerilo, između ostalog, da li je prijavljena putna isprava prijavljena kao izgubljena ili ukradena i da li se osoba traži radi uhićena. Velika većina podnositelja zahtjeva odmah će dobiti odobrenje za putovanje.

Ako postoji bilo kakva sumnja, podaci se osobno provjeravaju i rizik se procjenjuje individualno.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Europska unija
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...
NA MORU
Imamo fotografiju: Evo kako je predsjednik Milanović izgledao u mladosti
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • KaraMarko:

    To se fino kaze...fali nam novac da hranimo milione muslimana koje je Njemacka pozvala. Jadne ekonomije u pola drzava EU nemaju nista od toga. Pa eto 7 eur za sve koje ulaze u tu propalu EU. Bravo strucnjaci!