Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednica Pokreta majki Srebrenice i Žepe:

'Ovo je tužno i ponižavajuće. Bljesak nema veze s Bosnom'

U.N. judges issue final verdict of Bosnian Serb military leader Mladic, in The Hague
Foto: Piroschka van de Wouw/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
11.08.2021.
u 23:15

U Srebrenici u redu za kruh uvijek vidim bar jednog ili dvojicu ratnih zločinaca, kaže predsjednica Udruženja 'Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa' Munira Subašić

Udruga koja okuplja članove obitelji žrtava genocida u Srebrenici kritizirala je Tužiteljstvo BiH zbog “pokretanja postupka protiv nekih časnika Hrvatske vojske (HV) dok je istodobno veliki broj odgovornih za ratne zločine i dalje nekažnjen iako žive u BiH i dostupni su pravosudnim tijelima te zemlje”. Udruga je pozvala Tužiteljstvo BiH da usmjeri energiju na predmete koji su prioritet kod procesuiranja ratnih zločina. – Žalosno je da se Tužiteljstvo BiH bavi ratnim zločinima koji su navodno počinjeni za vrijeme akcije “Bljesak” dok istodobno u Bosni i Hercegovini na stotine ratnih zločinaca nije procesuirano – kazala je za Večernji list predsjednica Udruženja “Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić ističući da je “tužno i ponižavajuće doživjeti nešto takvo”. 

– Nisam mogla vjerovati da su tužiteljstvo i tužiteljica koji ni jedan posto svoga posla u BiH nisu obavili, učinili tako nešto da pošalju zamolnicu prema Hrvatskoj za preuzimanje kaznenog progona protiv četrnaest generala Hrvatske vojske. Nigdje u svijetu niti jedan narod ne veliča svoje zločince kao što to rade Srbi! Ja kad u Srebrenici stanem u red da kupim kruh, uvijek vidim da u njemu stoje jedan ili dva ratna zločinca. Kad prolazim autom kroz grad, na parkingu, ako idem kod doktora, šećem... Svuda oko nas ima zločinaca – kazala je Munira napominjući dao već deset godina majke Srebrenice govore da su sud i tužilaštvo BiH ispolitizirani i rade isključivo za političare.

Jedna presuda za genocid

– Oni nisu pravnici nego sluge političarima, a to su dokazali i pokušajem procesuiranja hrvatskih generala koji nemaju veze s BiH i koji su ratovali na teritoriju svoje države. To nas ne zanima niti bi nas trebalo. Svakog zločinca treba procesuirati, ali nije na nama da guramo nos u drugu državu, Hrvatsku, kao što nije niti na Hrvatskoj da gura nos u BiH. Svoje probleme moramo rješavati u svom dvorištu, kući, susjedstvu, općini – kaže Munira. Postoje indicije da iza cijele priče stoje možda Srbi i Milorad Dodik, no kako je to uopće moglo proći bez blagoslova Bošnjaka koji su najviše stradali u ratu u BiH? Zašto se nisu suprotstavili? – Ne znam ni tko je ni zašto je glasao za nešto takvo. Znam samo da kad se krave nižu u staji, nižu se redom, od najjače prema najslabijoj. Tako je ovdje. Tužiteljica Gordana Tadić morala je to potpisati. Da njoj to nije bilo s neke političke strane naređeno, ona to ne bi učinila nikada. Haaški tribunal poslao je dugu listu od 850 predmeta. A jedan predmet nije jedan čovjek. S oznakama A, B i C poslano ih je bar stotinu da ih sud i tužiteljstvo BiH odrade. Od predmeta s oznakom A Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), a koji su po usvojenoj strategiji za rad na predmetima ratnih zločina prioritetni, gdje je veliki broj srpskih generala, nitko nije procesuiran! Tužiteljstvo BiH za genocid je procesuiralo jedino Milorada Trbića, a njega je tužio stranac koji je u početku radio u tužiteljstvu. Osuđen je na trideset godina zatvora. To je jedina presuda za genocid u BiH, ali donesena je samo zato što je tužitelj bio stranac. Poslije više nikome nije presuđeno za genocid.

Pošteno radi njih 12 posto

– Sve je to posljedica toga što stranke postavljaju tužitelje i suce, postavljaju podobne. Od svih tužitelja i sudaca u BiH njima 12 posto mogu reći “hvala što radite svoj posao pošteno i korektno”, a sve ostalo su političari i analitičari, tuđi poltroni... Zašto tužiteljstvo i sud ne rade svoj posao? Zašto se bave politikom? Zašto vrijeđaju žrtve? Zašto ponižavaju majke? Iznenađena sam, ali i šokirana. Ne poznajem ni te generale, ali ti generali, ako jesu, nisu činili zločine u Bosni. I ako jesu, ne znam o tome ništa. Bavite se našim generalima i zločinima u BiH. Zločinaca je puna Bosna! – kazala je Munira Subašić. Namjeravaju li Majke Srebrenice išta poduzeti bude li tužiteljstvo BiH ustrojeno u nakani progona hrvatskih generala za operaciju Bljesak i kaznene prijave koja je navodno podnesena zbog topničkih napada s teritorija Hrvatske na područje Bosanske Gradiške i Bosanske Dubice? – Nećemo poduzeti ništa jer na ovom su slučaju tužiteljstvo i sud BiH pali na najniže grane. Nadam se da će Hrvatska štititi svoje generale i ako su krivi za bilo što da će ih Hrvatska kao država procesuirati, a BiH s njima nema ništa niti imaju tu što tražiti – zaključila je Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa”.

Video: Plenković o zamolnici BiH

Komentara 1

GO
Gorann
10:42 12.08.2021.

Šta Hasan i Munira kažu biranju Hrvatskih predstavnika od strane muslimana? Ovo je ionako bezveze prebačena loptica da se skrene pozornost s izmjene izbornog zakona kako bi muslimani (kako su i najavili) preuteli dom naroda i od Hrvata. Od odtalih i Srba (za koji su se sami zauzeli da se stvori u federaciji) su davno preuzeli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije