Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Misli na druge

"Ovi krasni dečki uredili su mi stan i donosili hranu i lijekove"

'SIS..270710...GLINA....MISLI NA DRUGE....UREDJENJE KUPALISTA I NASIPA UZ GLINU....'
'TADIJA ODIC'
29.07.2010.
u 14:55

Zadivljuju me optimizam te kuće i crkve koje su nakon rata obnovljene, kaže A. Benessi

Četrdesetak učenika i studenata iz Španjolske, Italije, Portugala i Hrvatske desetak je dana na području Gline pomagalo nemoćnim osobama te uređivalo javne površine. Projekt "Misli na druge" ostvarili su Udruga studenata Banovine i Kulturni centar Medveščak iz Zagreba. Volonteri su čistili park, okoliš crkve, kupalište i nasip na rijeci, uređivali crkvu u Maji i školu u Glini. Cijepali su drva, ličili i čistili stanove, išli u kupnju te na ostale načine pomagali nemoćnim i potrebitim osobama.

– Ovi krasni dečki uredili su mi stan, odlazili u trgovinu, po lijekove, i puno mi pomogli – priča Ivka Šantek, za invalidska kolica vezana starica iz Viduševca. Iz glinskog proračuna za volontere nije potrošena ni jedna kuna. Spavali su u učionicama osnovne škole, a hranili su ih sponzori.

– Iskustvo je odlično. Zavolio sam Hrvatsku i njene stanovnike – kaže Antonio Quieros, doktor međunarodnog prava iz Španjolske. Vremena je bilo i za upoznavanje novog im dijela Hrvatske kroz izlete. Svećenici, članovi organizacije Opus dei, predavanjima skrbili su o duhovnoj izgradnji volontera.

– Zadivljuje me optimizam ljudi koje sam upoznao i činjenica da su kuće i crkve obnovljene tako brzo nakon rata, u kojemu su, kako sam čuo, porušena čitava sela i svi znakovi katoličanstva. Nas trojica iz Bologne s veseljem bismo ponovo došli u Glinu – kaže Andrea Benessi. Uz druženje, kupanje i sportsko nadmetanje s vršnjacima iz Gline, bili su na izletima u Opatiji, Zagrebu, Plitvicama i na raftingu rijekom Glinom.

– Na akciji u Kanadi dobio sam ideju da organiziram nešto slično. Uz podršku gradonačelnika Milana Bakšića ostvarili smo projekt. Svi sudionici akcije oduševljeni su ljudima koje su upoznali i dogovorili smo ponovni susret u Glini. Uz mene, vodiči inozemnim gostima bili su domaćini Igor Gušič i Ivo Džeba, Viktorije Valenta iz Zagreba, Petar Miljak iz Splita i Davor Stipanić iz Rijeke – kaže predsjednik Udruge studenata Banovine Marin Kaurić.

Ključne riječi

Komentara 1

AV
avalon
11:44 02.08.2010.

E to je lijep članak.Bravo Marine, svaka čast dečkima i tebi.Nadamo se da će mo ih vidjeti i slijedeče godine u zdravlju i veselju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije