Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
40 zemalja

Ove države najbolje su za umirovljenike: Hrvatska nije na popisu, ali njeni susjedi jesu

Karlovac: Sunce izmamilo brojne građane u parkove
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/2
30.08.2023.
u 10:04

Ovaj Index analizira primanja, zdravstvenu skrb, okoliš te uvjete života umirovljenika, a na samom vrhu tog popisa relativno se očekivano našla jedna skandinavska zemlja – Norveška

Među 40 država koje se smatraju najboljima za umirovljenike velika većina nalazi se u Europi, pokazao je Global Retirement Index, no među njima ne nalazi se i Hrvatska. Ovo istraživanje koje se odnosi na 2022. godinu objavila je tvrtka Natixis, ogranak druge vodeće bankarske grupacije u Francuskoj, a pokazalo je kakvo je stvarno stanje država i gdje su najbolji životni uvjeti za umirovljenike. 

Ovaj Index analizira primanja, zdravstvenu skrb, okoliš te uvjete života umirovljenika, a na samom vrhu tog popisa relativno se očekivano našla jedna skandinavska zemlja – Norveška. Njen index iznosi 81 te je stoga za jedan bod bolja od Švicarske koja se našla na drugom mjestu. Treći po rangu je Island, dok se kao četvrta država na popisu našla i jedna država u koju često odlaze i Hrvati – Irska

Foto: Marko Picek/PIXSELL

Od država susjednih Hrvatskoj našla se i Slovenija na 21. mjestu, Italija na 31. mjestu te Mađarska na 32. Austrija se, primjerice, našla na visokom 14. mjestu, dok je Njemačka na 11 mjestu. Zadnja država koja je ušla u ovaj popis je i Grčka čiji je index 42. 

POVEZANI ČLANCI:

Podsjetimo, umirovljenici su najavili bojkot protiv trgovaca koji konstantno povećavaju cijene. Iz bloka Umirovljenici zajedno u suradnji s drugim udrugama u sljedećim će tjednima krenuti u akciju, a Milivoj Špika najavio je kako će obilaziti trgovačke lance s takvim cijenama i sugerirati kupcima da iduća dva tjedna zaobilaze te trgovine. 

Ključne riječi

Komentara 2

IO
iolio
10:25 30.08.2023.

Normalno da nas nema kod nas kad je povećanje mirovina ovaj sa najnižom dobije 10 eura, a ovaj sa najvišom 300 eura i već ima u startu povećanje veće koliko je ovaj što je radio 40 godina radnog staža sa najnižom mirovinom i ima povećanje veće nego ovaj koji ima čitavu najnižu mirovinu . Kod nas je ili si bogat ili nemaš što za jest, sredine nema.

JP
josip.pivar11
10:21 30.08.2023.

Nije loše da nas nema na tom popisu koliko je loše na kojem smo mjestu za mlade ljude koji su već sadašnjost, a onda i budućnost: i svojim radom i svojim potomstvom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije