Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjetovalište Luka Ritz

Ovdje djeca uče kako se zauzeti za sebe i reći ne

Savjetovalište Luka Ritz
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/3
VL
Autor
Romana Kovačević
01.10.2018.
u 15:43

Podaci iz istraživanja u Zagrebu zvone na uzbunu: 27% mladih osjeća se tužno svakoga dana, a čak njih 14,5% razmišlja o suicidu

Trinaestogodišnja Lena, nazovimo je tako iako joj to nije ime, promijenila se u sedmom razredu. Njen status odlikašice ozbiljno je poljuljan nenapisanim zadaćama i nepripremljenošću na kontrolnima, a i u ophođenju s prijateljima nekako se povukla u sebe. Uvidjevši da se s njom događa nešto više od samog puberteta, roditelji su potražili pomoć stručnjaka.

Sedam zaposlenih i volonteri

Petogodišnja Anja počela je poput bebe tražiti dudu, cuclati palac ruke, mokriti u krevet... Agresivno je izražavala svoju ljutnju i prema djeci u vrtiću, ali i kod kuće. Udarala bi, vikala na druge, a onda se i sama rasplakala. I njeni su se roditelji obratili stručnjacima.

Baš kao i 71-godišnji djed koji se osjetio nemoćnim u komunikaciji sa svojim 14-godišnjim unukom, kojem je skrbnik. I svi oni došli su u Centar Luka Ritz.

– Lenini roditelji razveli su se prije godinu dana. Nakon što smo razgovarali s njom i s oba njena roditelja, shvatili smo da su odnosi među bivšim supružnicima ozbiljno narušeni, a to se reflektiralo na psihosocijalno stanje kćeri. Djevojčica je opterećena osjećajem da stalno mora birati između njih dvoje. Ona kaže kako zna da to nije tako, da ne mora zaista birati između svojih roditelja, ali taj je osjećaj stalno bio prisutan i sve ju je više opterećivao. Bila je stalno zabrinuta, potištena, povlačila se u sebe, teže se koncentrirala na obaveze, postala je plačljiva...

Roditelji najčešće nisu svjesni da mogu pridonijeti takvom osjećaju kod svog djeteta. Primjerice, dijete živi s jednim roditeljem, a viđa se s drugim. Kad jednom roditelju prepriča nešto u vezi s drugim, a ovaj to neprimjereno komentira, znači podrugljivo, negativno ili slično, treba znati da tom primjedbom ne čini dobro svom djetetu – objašnjava socijalna pedagoginja Ivana Jolić, ravnateljica Centra Luka Ritz.

Savjetovalište Luka Ritz
1/5

Djevojčica je u Centru uključena u individualni tretman psihologa i sada jasnije prepoznaje svoje osjećaje i zna ih iskazati. To znači da joj je sada već i lakše zauzeti se za sebe i reći roditeljima, ali i drugima, gdje je granica. Majka je uključena u grupu podrške roditeljima kojoj je svrha odgojno usmjeravanje i podrška roditeljstvu, a realizira se kroz desetak grupnih susreta u Centru.

Kod male Anje problem je izazvalo rođenje njezina brata. Ona ga voli i zabavlja se s njim mazeći ga i pazeći, ali ima teškoća s adaptacijom na novonastalu situaciju. Stoga je ona uključena u skupinu vrtićke djece u Centru gdje kroz terapiju igrom razgovaraju o tome što su emocije i kako reagiramo kad nešto osjećamo.

Centar za pružanje usluga u zajednici “Savjetovalište Luka Ritz” javna je ustanova Grada Zagreba koja je započela s radom prije godinu dana. Nastala je iz istoimene udruge, nastale nakon tragične smrti zagrebačkog tinejdžera, žrtve vršnjačkog nasilja.

Sedam zaposlenih od kojih je pet stručnjaka i 20-ak volontera ondje pomaže u prevladavanju poteškoća odrastanja kod djece i mladih, prevenciji nasilja i drugih rizičnih ponašanja kroz unapređenje socijalno-emocionalnih vještina kod djece i mladih, kao i roditeljskih vještina.

Više od 400 korisnika

Koliko su u tome uspješni, govori i činjenica da su u samo godinu dana pružili 1800 usluga za više od 400 korisnika, a u utorak obilježavaju svoju prvu godišnjicu.

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL/RTL

– K nama je jednostavno doći, dovoljno je telefonom dogovoriti termin. Ime Luka Ritz u društvu je percipirano kao simbol borbe protiv nasilja i promicanja pozitivnih društvenih vrijednosti te kao takvo nije stigmatizirajuće što dodatno ohrabruje naše korisnike da nam se obrate kad su u potrebi – objašnjava ravnateljica Ivana Jolić i posebno naglašava da je upravo stigma povezana s problemima mentalnog zdravlja jedan od glavnih razloga zbog kojih mnogi dugo odgađaju traženje stručne pomoć.

Istraživanje provedeno 2017. godine među adolescentima u Zagrebu pokazalo je da se 27 posto učenika osjeća tužno ili bezvoljno svakoga dana, dok je njih čak 14,5 posto ozbiljno razmišljalo o suicidu. Uz to 18 posto adolescenata u zadnjih mjesec dana barem je jednom ili češće i samo bilo izloženo zlostavljanju. Podaci su to koji zovu na uzbunu cijelo društvo te ozbiljno opominju da se još više treba pomoći djeci, mladima i njihovim obiteljima kako bi se problem uočio na vrijeme i kako bi se na njega konkretno – i stručno – reagiralo.

>> Pogledajte ove misteriozne ljude - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

Komentara 1

Avatar Največi hrvat u istoriji
Največi hrvat u istoriji
15:45 01.10.2018.

Ovdje djeca uče kako se zauzeti za sebe i reći ne ustaštva, domoljubnom balkanizmu i hrvatskom ekstremizmu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije