Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osvijetljene posebnom rasvjetom

Ovako 'V' skulpture na ulazu u Vukovar izgledaju u večernjim satima

V skulpture u večernjim satima
Foto: Branimir Bradarić
1/3
16.11.2020.
u 19:34

Slovo V je početno slovo Vukovara, ali i slovo koje su branitelji tijekom Domovinskog rata isticali kroz uzdignutu ruku zatvorene šake s ispruženim kažiprstom i srednjim prstom u obliku slova V u znak pobjede

Na državnim cestama koje vode u Vukovar prije nekoliko dana postavljene su nove „V“ skulpture koje svim putnicima ukazuju kako ulazite u Vukovar – mjesto posebnog domovinskog pijeteta. Visoke su 587 centimetara, a u večernjim satima su osvijetljene posebnom rasvjetom. 

Radi se o trodimenzionalnim skulpturama visokim 587 centimetara koje se sastoje od čeličnih kocaka crvene, bijele i plave boje i velikog slova V te simbola križa. Sve zajedno konstruktivno je povezano nosivom konstrukcijom u obliku slova H i osvijetljeno podnim reflektorima.

Slovo V je početno slovo Vukovara, ali i slovo koje su branitelji tijekom Domovinskog rata isticali kroz uzdignutu ruku zatvorene šake s ispruženim kažiprstom i srednjim prstom u obliku slova V u znak pobjede međusobno se pozdravljajući i iskazujući svoje unutarnje stanje predanosti pobjedi i borbi za slobodnu državu. 

Ukupni vizualni identitet čine i 3D kvadrati u hrvatskim bojama jer su kvadrati osnovica hrvatskog povijesnog grba i određuju identitet hrvatske države. Križ na vrhu simbolizira vjeru jednako kao što ju je simbolizirala krunica u Domovinskom rat, ali i žrtvu koju je Vukovar podnio kako bi se rodila Hrvatska.

Inače, „V“ skulpture su izrađene prema idejnom rješenju renomiranog hrvatskog umjetnika Borisa Ljubičića

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije