Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Ovako je izgledalo kada su nakon dva stoljeća otvorili Isusov grob: 'Klecala su mi koljena'

Isusov grob, odnosno nekoliko metara visoku i široku mramornu edikulu, već nekoliko desetljeća od raspadanja štiti metalna struktura. Ona drži na okupu mramorne blokove koje su nagrizle vremenske neprilike i utjecaj tisuća hodočasnika i turista
17. listopada 2020. u 12:31 43 komentara 71722 prikaza
isusov grob
Foto: screenshot/youtube

Prošle su četiri godine otkad su konzervatori prvi puta u više od dva stoljeća otvorili Isusov grob u jeruzalemskoj crkvi Svetog groba.

Mate Uzinić i dio križa u zlatnom oltarnom raspelu Najsvetije relikvije Ludbreg čuva Kristovu krv, na Pagu je trn s krune, a u Dubrovniku dio križa

Kršćanske zajednice u Svetoj Zemlji nekoliko mjeseci prije toga započele s obnovom teško oštećenog Isusova groba.

Isusov grob, odnosno nekoliko metara visoku i široku mramornu edikulu, već nekoliko desetljeća od raspadanja štiti metalna struktura. Ona drži na okupu mramorne blokove koje su nagrizle vremenske neprilike i utjecaj tisuća hodočasnika i turista.

Dijelu povijesnih radova svjedočio je fotograf agencije AFP i snimio fotografije mjesta na kojem se po vjerovanju nalazi stijena ispod koje je je položeno Isusovo tijelo 33. godine. Mramorna ploča koja prekriva grob pomaknuta je bila na tri dana zbog obnove i arheološke analize.

Isus Nepoznati biblijski događaji Isus Krist nije uskrsnuo sam?

To je bilo prvi put da je mramorna ploča pomaknuta od najmanje 1810., kada su provedeni zadnji konzervatorski radovi zbog požara u bazilici, a možda i ranije, rekao je otac Samuel Aghoyan iz Armenske Crkve, jedne od konfesija koja upravlja bazilikom.

Isusova slika može se vidjeti u uskom dijelu prostora ispod pomaknute ploče. Pronađeni su i neki materijali koji su analizirani.

Za obnovu su bili zaduženi grčki stručnjaci, a cijeli proces za potrebe dokumentarnog filma snima National Geographic.

"Otvaranje groba omogućit će stručnjacima jedinstvenu prigodu da ispitaju originalnu podlogu najsvetijeg mjesta kršćanstva", objavila je tada ta medijska kuća.

"Moram priznati da su mi klecala koljena", rekao je Fred Hiebert, stalni arheolog National Geographica.

Sveti Gral VJEČNA TEMA Sveti gral – kalež iz kojeg je pio Isus ili krv Svete obitelji?

Edikula, koja se nalazi pod kupolom crkve podignute na mjestu gdje je, po kršćanskoj tradiciji, bila špilja u koju je položeno Isusovo tijelo, bit će tijekom obnove rastavljena i ponovo sastavljena.

Samo su iznimno krhki ili slomljeni dijelovi bili zamijenjeni, a mramorne ploče su očišćene i konzervirane, a struktura koja ih podupire učvršćena.

Radove su financirale tri glavne kršćanske denominacije koje upravljaju bazilikom Svetog groba (katolici, pravoslavci, armenski kršćani).

Josip Stanišić
KRENULO GA
Odbio je Hrvatsku i pozive iz Lijepe Naše, a sada je u Njemačkoj doživio veliku čast
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • nemanatrag:

  Fantastične tvrdnje idu uz fantastične dokaze....prvih u izobilju potonjih nigdje....😆😆😆😆

 • fra.tetka:

  Čuj ovo "prema vjerovanju" a vjerovanje ludom radovanje.

 • Avatar Kordunusrcu.
  Kordunusrcu.:

  Ah brate,i oni se sa ovim jadnik trehaju ko s kakvim izbjeglicom,casga zakopaj,casga prekopaj,cas je ovdje,cas je ondje.......