Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ovaj vikend najveći i najslađi sajam u regiji

Bjelovarsko-bilogorska županija ima 380 pčelara s 40.000 pčelinjih zajednica
06. veljače 2019. u 16:30 1 komentara 273 prikaza
Pčelarski sajam
Foto: Damir Špehar/Pixsell

Sajamski prostor u Gudovcu domaćin je jubilarnom 15. međunarodnom pčelarskom sajmu koji će se održati ovaj vikend 9. i 10. veljače u organizaciji Bjelovarskog sajma, Hrvatskog pčelarskog saveza i Pčelarskog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije. Riječ je o sajmu koji je s vremenom postao jedan od najvećih sajmova te vrste u regiji. Osim meda za posjetitelje će se, kao i svake godine do sada, održati i Izložba vina i vinogradarske opreme.

Najmlađi hrvatski pčelar Matija Jerman Tolušić najavio: Pčelarima 17 milijuna kuna, prvašićima staklenka meda i slikovnica

Edukacija prethodila sajmu

– Pred nama je još jedna manifestacija Bjelovarskog sajma, i to 15. međunarodni pčelarski sajam koji okuplja brojne pčelare ne samo iz Hrvatske nego i iz stranih zemalja. Bjelovarsko-bilogorska županija među vodećim je županijama u Hrvatskoj po proizvodnji meda s godišnjom proizvodnjom oko 160 tona. Imamo evidentiranih oko 380 pčelara s oko 40 tisuća pčelinjih zajednica. Naša Županija jedina je u Hrvatskoj vlasnik robne marke meda pod imenom „Slatka nit“, još od 2009. Naši pčelari proizvode kvalitetan med koji na brojnim državnim, ali i županijskim ocjenjivanjima postiže rezultate u kategoriji iznimne kvalitete. Mi smo županija s najviše potpora u poljoprivredi, njih čak 17, a dio potpora vežemo i uz pčelarstvo.

Županija je sufinancirala svojim pčelarima opremanje objekata za doradu, preradu, pakiranje i skladištenje meda te nabavu medno-šećernih pogača za prihranu pčela, a financira i edukacije pčelara. Naš sajam prilika je za promociju pčelinjih proizvoda, opreme za pčelarstvo, ali i mjesto edukacije brojnih pčelara. Meni ne preostaje ništa drugo nego da poželim još jedan uspješan Pčelarski sajam te da pozovem građane da posjete našu najslađu sajamsku manifestaciju i najveći pčelarski sajam u ovom dijelu Europe – ističe bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs.

Med Britanski NICE Znanstvenici: Med i propolis trebali bi biti prvi izbor u liječenju kašlja

U standardan dio dvodnevnog sajma spadaju i prezentacije rada strojeva i alata, a jednu od ključnih prepoznatljivosti Pčelarskog sajma svakako predstavlja edukativna komponenta koju organizatori ni ove godine nisu zanemarili. Da su pčelari željni novih znanja, dokazao je velik broj sudionika na edukaciji “Dobra pčelarska praksa – izazovi modernog pčelarenja” održanoj uoči Pčelarskog sajma. Organizator edukacije bio je Pčelarski savez Bjelovarsko-bilogorske županije u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, Bjelovarsko-bilogorskom županijom i Hrvatskom pčelarskim savezom. Bila je to dobra prilika za 350 pčelara okupljenih u Pčelarski savez Bjelovarsko-bilogorske županije da na jednom mjestu doznaju aktualnosti koje se tiču pčelarske proizvodnje, od potpora, zaštite pčela od najopasnije bolesti varoe, do novog marketinškog iskoraka nazvanog “Med hrvatskih pčelinjaka u nacionalnoj staklenci” koji je osmislilo te pčelarima ponudilo Ministarstvo poljoprivrede u suradnji s Hrvatskim pčelarskim savezom.

Grijani prostor

– Riječ je o jubilarnom sajmu pa smo pripremili neke novine. Osim što smo uložili u uređenje izložbenih hala, uveli smo i grijanje tako da će sve izlagače i posjetitelje dočekati novih 1200 četvornih metara grijanog prostora. Prvi put organizirat ćemo i ocjenjivanje uzoraka meda – kazao je direktor Sajma Davorin Posavac.

Pčelinji otrov: Košta više od zlata, a mi ga ne koristimo

Iako ovaj sajam nije najveći koji se organizira na prostoru u Gudovcu, on je bitan kao i ostali jer okuplja oko 130 izlagača iz Hrvatske i stranih zemalja, a svake godine sajamskim prostorom prođe više tisuća posjetitelja. Također, izlagačima i posjetiteljima omogućeno je besplatno parkiralište, a tu su i posebni popusti za grupne posjete.

>> Porez na imovinu: Razlozi 'za' i 'protiv'

DIVA CIJELI DAN
Jedan dan u životu beauty novinarke – puno više od pisanja o cipelama