Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obiteljski obrt Korzo

Ovaj je dizajn posveta Sisku i metalnoj industriji toga grada

korzo
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/5
04.06.2020.
u 22:58

U organizaciji International Awards Associatesa projekt "Tornado and Tumbleweed" dobio je 2019. godine Rose Gold Award u kategoriji namještaja, među čak 13 tisuća prijava iz više od 50 zemalja svijeta

Vihor i Sjene našli su svoje mjesto u sklopu dvorišta Holandske kuće u Sisku, prvog hrvatskog Info centra industrijske baštine, kojim upravlja Gradski muzej Sisak. Stolovi Vihor i taburei Sjene nazivi linija su modernog namještaja koje proizvodi sisački obiteljski obrt Korzo.

– Inspiracija nam je naš grad, Sisak – kaže nam Dubravka Korzo, čiji je suprug Mario nositelj ovog obrta s više od 30 godina tradicije.

Nastavak jake željezarske tradicije

– Mi smo uvidjeli vezu između tog namještaja i industrijskog dizajna sa sisačkom metaloprerađivačkom industrijom, ponajprije Željezarom, što nas je potaknulo na suradnju. Metal je sisački zaštitni znak, Mario je lokalni obrtnik koji godinama radi s metalom, nastavak jedne željezarske tradicije, a dizajn je suvremen i nastavlja tu sisačku tradiciju metala. Htjeli smo pokazati da ono što baštinimo iz prošlosti možemo razvijati i u sadašnjosti upravo kroz predmete poput ovih. Dvorište Holandske kuće obogaćeno je ovako jedinstvenim predmetima i suvremenim izgledom, a svi su pozvani da ga isprobaju i dožive u ovom nesvakidašnjem novom ambijentu – objašnjava Alma Trauber, ravnateljica Gradske galerije Striegl.

– Iako čvrsto stoje i funkcionalni su, izgledaju kao olujni vihori koji se iznenada pojave za sunčanih dana, a postanu vidljivi zbog prašine koju podignu sa zemlje – opisuju u Korzu svoje stolove koji su različitih visina, dimenzija i boja, s postoljem od uvrnutog čeličnog lima u kombinaciji s olakšanim betonima u boji. Iako se uklapaju u sve prostore, idealni su za vrtove i vanjske prostorije.

– Godinama razvijamo ove ideje i inovacije tako što izrađujemo probe koje testiramo u različitim klimatskim uvjetima. Bilo je puno proba dok se nije došlo do prave kombinacije težine i čvrstoće betona. Sve se radi ručnim alatima, jednostavno izgleda, ali vjerujte takve naizgled najjednostavnije stvari najteže je napraviti. Ti komadi betona izlijevaju se i spajaju s metalom. Tako uvijek dobivamo neobične i drugačije oblike i izgled proizvoda od tradicijskog materijala, u nezaustavljivom procesu stvaranja, poput igre – dodaje Dubravka.

U organizaciji International Awards Associates (IAA) su za projekt „Tornado and Tumbleweed“ osvojili Rose Gold award za 2019. godinu u kategoriji namještaja, između 13 tisuća prijava iz više od 50 zemalja. Najbolje je u pet kategorija biralo 130 članova međunarodnog žirija.

– Njih smo izradili u suradnji s tvrtkom 4N4 Design. Prototip smo izložili u dvorištu HAZU i donirali za uporabu Muzeju arhitekture – kaže Dubravka Korzo.

Do Vihora u Holandskoj kući stoje metalni taburei Sjene, nazvani tako što dolaze u kompletu po dva komada, kao sjena jedan drugome. Iz Vihora su nastali i Virovi i Valovi, ukrasno-uporabni predmeti od čeličnog bojenog lima, inspirirani sisačkim rijekama, koji mogu služiti kao svijećnjaci, ukrasne teglice, držači za olovke...

Namjerno izazvana hrđa

Galerija Striegl dobila je na korištenje i jedan primjerak iz najnovije linije Davnine. Riječ je o masivnom stolu željezne osnovice kod koje se hrđa namjerno izaziva, a onda zaustavlja i zaštićuje. Tako da nijedan primjerak stola, na koji ide gornja površina od drva, kamena ili stakla, nije isti. I dok Vihori i Sjene počinju svoj život u Holandskoj kući, dotle se u obrtničkoj radionici u Novom Selu Palanječkom radi na novim idejama. Ostvarili su u svome dugogodišnjem radu suradnju s poznatim umjetnicima, kolekcionarima i stručnjacima na očuvanju kulturnih dobara jer obrt ima odobrenje Ministarstva kulture za izvođenje bravarskih radova na očuvanju kulturnih dobara. Ponosni su i na sudjelovanje u stvaranju dokumentarnog filma „Vrijeme nije pomoglo“, u suradnji s docenticom na Odsjeku za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije u Splitu Sagitom Mirjam Sunarom.

– Nama je sve ovo promocija Siska, ali i promocija obrtništva. Obrt je naš život, moj suprug je u obrt uložio puno ljubavi i emocija. Što god radimo, promoviramo vještinu, rad i stvaranje – napominje Dubravka Korzo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije