Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SISAK

Obnova rodne kuće sisačkog slikara Slave Striegla

Obnova rodne kuće sisačkog slikara Slave Striegla
Foto: Gradska galerija Striegl
1/8
18.05.2020.
u 14:09

Sami radovi otkrivaju i zanimljivosti u objektu. Tako se, recimo, pokazalo da su u gradnji Kuće Striegl korištene željezničke tračnice kao nosači balkona i premoštenje većih raspona

Više od tri milijuna kuna uloženo je do sada u obnovu rodne kuće sisačkog slikara Slave Striegla koja će, kad radovi budu gotovi, postati jedinstveni prostor u kojem će biti ispričana i predstavljena priča o građanskoj kulturi grada Siska i to kroz umjetnički opus najpoznatijeg sisačkog slikara.

Grad Sisak je krajem 2010. godine kupio kat i potkrovlje kuće, u kojoj je Slavo Striegl proveo svoje djetinjstvo i mladost, za smještaj i trajnu prezentaciju njegove donacije. Prošle i ove godine je Grad, zajedno s Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, uložio preko tri milijuna kuna u obnovu reprezentativnog objekta u središtu Siska, a radovi i dalje traju.

– U narednom periodu završavamo s građevinskom fazom i započinjemo rad na uređenju interijera – kazuje Alma Trauber, ravnateljica Gradske galerije Striegl.

Sami radovi otkrivaju i zanimljivosti u objektu. Tako se, recimo, pokazalo da su u gradnji Kuće Striegl korištene željezničke tračnice kao nosači balkona i premoštenje većih raspona. Kuća Striegl imala je i vlastiti vodovod s vanjskom i unutrašnjom cisternom u kojoj se skupljala kišnica s krova.

– Uz sva iznenađenja nastojimo zadržati originalnu strukturu i arhitekturu Kuće Striegl. U stanu na prvom katu su ostali sačuvani interijeri Slavinog djetinjstva i mladosti: reprezentativni salon na uglu s oslikanim stropom i zidovima, dijelom namještaja. Ti prostori ujedno i oslikavaju građanski život u Sisku s početka 20. stoljeća, te će biti zadržani i prezentirani zajedno s donacijom slikara Slave Striegla Gradu Sisku – dodaje Alma Trauber.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije