Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje desetljeća

Ovaj brutalni obračun nema veze sa mnom već s interesima moćnika

Znaor
Sabina Pušec/VLM
29.03.2012.
u 08:07

Znaor kaže da je ovom optužnicom eliminiran s posla, iz svijeta poštenih, pritvoren, javno stigmatiziran, financijski uništen, a firma je propala

– Nije lažna patetika kada kažem da je ovaj maratonski proces iniciran krajnje neutemeljenom optužnicom za mene i moju obitelj bio ne samo mučan psihološki i financijski i da je bio grubo ponižavajući za moje ljudsko dostojanstvo nego i izravno zdravstveno ugrožavajući, u najboljoj životnoj dobi i profesionalnoj zrelosti. Jednom kafkijanski apsurdnom optužnicom eliminiran sam s posla, iz svijeta "poštenih“, pritvoren, javno stigmatiziran i osramoćen i financijski uništen uz kolaps jedne zdrave i prosperitetne firme koja je hranila nekoliko stotina zagorskih obitelji. Taj brutalni obračun sa mnom ima svoje jasne razloge koji međutim nemaju veze sa zakonom, ali imaju s politikom i interesima beskrupuloznih moćnika – rekao je Nediljko Znaor, pridružujući se završnoj riječi svojih branitelja na jučerašnjoj raspravi u Stalnoj službi Zlatar zagrebačkog Županijskog suda.

 Već 12 godina

 Podsjetimo, u suđenju koje traje već 12 godina Znaor i osam suoptuženika terete se za više kaznenih djela kojima su navodno stjecali protupravnu imovinsku korist i oštetili marijabistričku Tehnomehaniku i sestrinske tvrtke za milijunske iznose. Znaor je bio oštar i prema optužbi kazavši da je Državno odvjetništvo nastojalo prolongirati okončanje postupka i nije imalo nikakva dokazanog argumenta protiv njega.

 Bez nezakonitosti

 U završnom govoru Znaorov branitelj Davorin Budin između ostalog istaknuo je da optužba nije dokazala nezakonitost Znaorova postupanja te da iz brojne dokumentacije proizlazi da je blokada Tehnomehanike trajala od 1995. do 1999. godine i da je bila nezakonita te da se Znaor na razne načine snalazio da dođe do gotovog novca koji je trošio za potrebe Tehnomehanike, a da je u konačnici Tehnomehanika Znaoru dugovala 9,3 milijuna kuna, što je vidljivo iz izvještaja stečajnog upravitelja. Branitelj Đuro Maurman naveo je da prosuđivati postupke optuženika iz vremena od 1991. do 1998. godine znači da treba sagledati sve okolnosti vremena u kojima su se odvijali.

– To je ujedno vrijeme Domovinskog rata kada je Tehnomehanika počela proizvodnju prvih minobacača u Hrvatskoj. Poslovanje u to vrijeme nije moglo biti transparentno, kako se to danas često govori – rekao je Maurman i dodao da su se radnicima isplaćivale plaće, nisu otpuštani, a zajmovi kao sredstvo pribavljanja novca nisu bili protuzakoniti i o svima su sastavljeni ugovori. Zamjenik ŽDO Igor Cišper u opširnoj se završnoj  riječi osvrnuo na sve točke optužnice te predložio sudu da se Nediljko Znaor, Ivica Dubravko Tisovac, Zvonko Srebačić, Josip Odorjan, Stjepan Čičmak, Božidar Denžić, Josip Šeremet, Goran Bunčić i Štefica Flegar proglase krivima za kaznena djela za koja se terete te da im se oduzme nepripadno stečena imovinska korist.     

Moje pritvaranje u vezi je s Daimlerom

– Moje pritvaranje kao čelne osobe Tehnomehanike, za čiji sam prosperitet bio izravno zainteresiran, te naglu propast poduzeća valja povezati s gubitkom već dobivenog posla u vezi sa 210 vatrogasnih vozila. Posao je pripao Daimleru koji je isplatio provizije od gotovo pet milijuna dolara hrvatskim moćnicima, a kamioni su za više od 300 milijuna kuna preplaćeni u odnosu na ugovor s Tehnomehanikom. “Modus operandi” te akcije podmićivanja zahtijevao je da se mene ukloni i pritvori, optuži za malverzacije, da se time interes javnosti fokusira na moj slučaj, a za preuzimanje posla od Daimlera i uvjete tog posla nitko ne pita – ističe Znaor.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije