Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ubojstvo gradonačelnika

Ova smrt ilustrira kakve su političke podjele u Poljskoj

Poljska: Građani marširaju protiv nasilja nakon atentata na gradonačelnika Gdanska
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
16.01.2019.
u 12:43

Ove godine Poljsku čekaju parlamentarni i euroizbori, a birači vlasti i opozicije sve su udaljeniji

Za najkasnije deset mjeseci Poljsku čekaju parlamentarni izbori, a smrt gradonačelnika Gdanjska Pawela Adamowicza kojeg je na dobrotvornom koncertu u nedjelju nožem ubo muškarac dobrano je potresla tamošnju i europsku javnost. Napadač je na pozornici Adamowicza ubo u prsa, a nakon petosatne operacije liječnici mu nisu uspjeli spasiti život te se Gdanjsk morao oprostiti od popularnog političara nakon što je proveo dva desetljeća na čelu grada. Iako se vjeruje da je razlog napada bila mentalna nestabilnost počinitelja, ubojica je nakon napada na Adamowicza na pozornici vikao da je to učinio zato što ga je stranka, čiji je gradonačelnik prije bio član, nevinoga poslala u zatvor. Napad je vrlo jasno osudila i vladajuća stranka, ali postavilo se pitanje raspodjele političke odgovornosti za rast tenzija u tamošnjoj političkoj areni između vlasti i opozicije.

Predsjednik smiruje strasti

Adamowicz je bio član centrističke Građanske platforme (CO), a na prošlim je lokalnim izborima u listopadu osvojio svoj šesti mandat na čelu Gdanjska. Bio je poznat po liberalnim i tolerantnim stajalištima, od pružanja podrške migrantima u zajedničkoj deklaraciji s još nekoliko gradonačelnika 2017. do antikomunizma krajem ‘80-ih.

Pogledajte video napada na gradonačelnika:

S druge strane, napadač kojeg su poljski mediji identificirali kao 27-godišnjeg Slawomira M. već je proveo pet godina u zatvoru zbog pljački banaka.

Na vlasti je u Poljskoj trenutačno stranka Pravo i pravda (PiS) koja je poznata po desnim stavovima u društvenim pitanjima te lijevim u ekonomskim. Već je bila kritizirana u europskoj liberalnoj javnosti zbog pritiska na pravosuđe i medije, a ovaj će slučaj doliti ulje na vatru jer će joj se spočitavati stvaranje atmosfere u društvu koja je postala toksična za opoziciju. Čak je i predsjednik Andrzej Duda, kojeg je na to mjesto kandidirao PiS, rekao da su “neprijateljstvo i nasilje doveli do najtragičnijeg i najbolnijeg rezultata”. Duda je htio sazvati sastanak šefova svih političkih stranaka, ali CO se odbio odazvati jer u stranci smatraju da predsjednik pokušava ispolitizirati događaj. U ponedjeljak su tisuće ljudi izašle na ulice poljskih gradova da bi oplakivale popularnog političara, ali i poručile političarima, posebno onima na vlasti, da se političke rasprave moraju stišati i isključivati svaki spomen nasilja.

– Ova smrt ilustrira razmjere političkih tenzija u našoj zemlji. To što se dogodilo rezultat je političara koji ne preuzimaju odgovornost za svoje riječi – rekao je Jaroslaw Walesa, član Europarlamenta iz Poljske.

Posebno se ovih dana u toj zemlji spominje krajnje desna Svepoljska mladež koja je prije dvije godine izdala “političku osmrtnicu Adamowicza”, zajedno s još desetoricom opozicijskih političara.

Poljska: Građani marširaju protiv nasilja nakon atentata na gradonačelnika Gdanska
1/8

“Poljska – priča o uspjehu”

Bruxelleski list Politico piše da su se Poljaci postupno podijelili na dvije međusobno suprotstavljene strane: urbane liberale i one koji podržavaju desničarsku vladu. Vijesti dobivaju iz različitih izvora te se rijetko međusobno druže. Miješaju se karte i gleda se tko bi mogao biti na čelu opozicije koja će se na euroizborima ovog svibnja i na parlamentarnima, najkasnije u studenom, suprotstaviti PiS-u.

– Pitanje okrupnjivanja opozicije uvijek je aktualno u ovakvim situacijama, ali nisam siguran koliko su takve koalicije kasnije produktivne – rekao nam je politički analitičar Davor Gjenero.

On dodaje da bi bilo pogrešno kad bi se Poljsku počelo proglašavati “pričom o neuspjehu” u EU jer ona je, šire gledano, upravo priča o uspjehu.

– Nekad mi se čini da se u EU podcjenjuje racionalnost poljskih birača koji dobro znaju da se kvantni skok koji su napravili dogodio upravo zbog europeizma i atlantizma. U strukturama EU potrebne su pametnije politike od isključivo kažnjavanja te zemlje, a nisam siguran da današnje vodstvo EU ima te kapacitete – zaključuje Gjenero.

Poljska je između Njemačke i Rusije odabrala Ameriku

Poljska povijest posebno je bremenita zbog prisutnosti dvije susjedne velesile, Njemačke i Rusije, koje su je u prošlosti dijelile. Zbog toga su se Poljaci okrenuli prema SAD-u, posebno njihovu predsjedniku Donaldu Trumpu kojem su prošle godine čak ponudili i uspostavljanje vojne baze u njihovoj zemlji. Odnosi Varšave i Washingtona vrlo su dobri i proizlaze iz skepse koju Poljaci osjećaju prema Rusima. Zbog svega toga populisti iz Poljske jedni su od rijetkih u EU koji nemaju proruske stavove.

Komentara 2

DU
Deleted user
13:07 16.01.2019.

Sve sto je vazno za Poljsku i Poljake se dogadja u Gdańsku. Netrpeljivost, ne tolerancija, podjele, nacionalizam. cenzura medija i sl. pojave dovele su do terorizma (slucaj Paweł Adamaowicz). Jerzy Owsiak (PO) je rezignirao s cela fundacije WOŚP zbog tragicnogg dogadjaja, a policija (zbog politike PiS-a) nije htjela sudjelovati u osiguranju manifestacije. Ako imate otvoreno srce podpomognite akciju MuremZaOwsiakiem Zidom Za Owsika. Jerzy Owsiak je kandidat za Nobelovu nagradu za mir.

ZA
Zapadnjak
13:07 16.01.2019.

ako ljevicar prica o fasizmu i neki antifa tip ode razbijat ljude koje drzi fasistima, ili ako desnicar prica o izdajicama i slicno i neki samozvani megapatriot ode porazbijati one koje drzi idajicama - na kome je krivnja? po meni iskljucivo na individualcima koji vrse nasilje, suprotnom logikom netko moze doci na ideju da npr. zabrani nogomet jer na stadionima bude vandalizma ili govora mrznje ili da kaznjava vlasnike nocnih klubova jer su se dva pijana idota potukla... zakoni su jasni, kriv je onaj tko vrsi nasilje i ova logika o prebacivanju krivnje za nekakvog navodnog inspiratora je pogresna i, jos bitnije, vrlo tesko provediva na nepristran nacin i zato mislim da je ova ideja o nametanju politicke odgovornosti vrlo opasna po, u vecini zapadnih zemalja, ustavom zajamcenu slobodu govora i izrazavanja, s nekih se mjesta, izmedu ostalog i u Hrvatskoj vec cuju i zelje da se ne samo politicki, vec i pravno kaznjava one cije je javno djelovanje navodno uzrokovalo nasilje... ovaj nacin razmisljanja je opasan i moze dovesti do velike represije...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije