Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ubojstvo

Umro gradonačelnik Gdanjska: Napadač bio u zatvoru, imao iskaznicu za medije

Napad na gradonačelnika Gdanska
Foto: Wochit
14.01.2019.
u 20:48

Šok u Poljskoj – umro gradonačelnik Gdanjska koji je izboden nožem

Gradonačelnik Gdanjska Pawel Adamowicz (53) umro je u ponedjeljak, 14. siječnja, od posljedica napada nožem u nedjelju na dobrotvornom skupu. Napadač je skočio na pozornicu, ubo gradonačelnika i zatim vikao da je Građanska platforma, stranka desnog centra, čiji je Adamowicz nekada bio član, kriva što je nevin završio u zatvoru gdje je, kako je ubojica vikao, i mučen. U bolnicu je Adamowicz prevezen u kritičnom stanju te je operiran čak pet sati tijekom noći, ali kirurzi mu nisu uspjeli spasiti život.

– Nismo mogli pobijediti – rekao je poljski ministar zdravstva Lukasz Szumowski u ponedjeljak. Napadač (27) već je odslužio petogodišnju zatvorsku kaznu zbog pljački banke, gdje mu se mentalno zdravlje pogoršalo, a navodno se koristio propusnicom za medije kako bi dospio do pozornice. Policija je rekla da istražuje kako je uspio doći do propusnice.

Napad je šokirao Poljsku jer Adamowicz je na mjestu šefa Gdanjska proveo posljednja dva desetljeća. Radilo se o centrističkom i liberalnom političaru koji se istaknuo i kao antikomunistički aktivist na kraju 1980-ih godina. Tijekom posljednjih godina kao zagovornik LGBT prava, kao i Židova, migranata i drugih manjina, te umjerene politike borio se i protiv desne etatističke vlade stranke Pravo i pravda (PiS). No, u glasnoj osudi ubojstva gradonačelnika okupile su se sve stranke, pa i PiS.

– Izražavam veliku bol zbog tragične smrti zbog kriminalnog napada na gradonačelnika Gdanjska. Izražavamo solidarnost s njegovom obitelji – rekao je Jaroslaw Kaczynski, lider PiS-a.

– Pawel Adamowicz, gradonačelnik Gdanjska, čovjek solidarnosti i slobode, Europljanin, moj dobar prijatelj, ubijen je. Neka počiva u miru – rekao je Donald Tusk, šef Europskog vijeća i bivši šef Građanske platforme. 

VIDEO - napad na gradonačelnika

 

 

 

 

Ključne riječi

Komentara 32

SJ
Sve je uzalud
16:43 14.01.2019.

....politika je vrag u rukama losih ljudi....

Avatar Abcda
Abcda
16:04 14.01.2019.

A gdje je bilo osiguranje skupa ?? A pandurija ?

MA
Marsijanac
16:34 14.01.2019.

"Predsjednik je najavio i organizaciju prosvjeda protiv nasilja i mržnje."........Zanimljivo. A iz kojeg to razloga mediji ne kazu je li taj napadac stvarno bio zatvoren i mucen?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije