Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Ova branša najveći je gubitnik koronakrize: 'Ukidanje zabrane je došlo prekasno'

Korona kriza je ovu branšu pogodila najteže. Prostitutke preko pola godine nisu smjele raditi, a mnogi bordeli su prijavili stečaj. Sada u nekim dijelovima Njemačke posao u crvenim četvrtima ide dalje.
14. rujna 2020. u 15:47 3 komentara 4329 prikaza
Korona i prostitucija
Foto: picture-alliance/Geisler-Fotopress/C. Hardt

Smisao za humor ju još nije napustio. Na pitanje koliko joj je godina, Stephanie Klee odgovara uz smijeh: "Na to pitanje Vam neću odgovoriti. Osim toga znate da dame noći uvijek lažu." No predsjednica Njemačkog saveza djelatnica u seksualnim uslužnim djelatnostima je još uvijek jako ljuta. I to na političare koji su ovoj branši tijekom koronakrize zabranili rad. "Politika se ružno ponijela prema nama. Što se događa s prostitutkama, to ne zanima nikog. Pritom nismo ništa manje važni nego recimo frizeri", kaže ova odlučna 58-godišnjakinja.

Gastro Zagreb Jesen na našem stolu Gastro sezona: Što nas dolaskom jeseni čeka na našim stolovima

Ugrožena socijalna egzistencija

Posebno su bile pogođene prostitutke iz istočne Europe. "Mnoge nisu znale kako će napuniti hladnjak sljedeći dan, većina njih je bez financijske rezerve, mnoge su ovdje plaćale porez a za vrijeme lockdowna su otišle kućama pa nisu primale socijalnu pomoć", kaže Klee za Deutsche Welle.

Sada je upravni sud ukinuo zabranu seksualnih uslužnih djelatnosti u najmnogoljudnijoj njemačkoj saveznoj pokrajini Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. I u mnogim drugim njemačkim saveznim pokrajinama bordeli smiju ponovno otvoriti vrata. No za mnoge je ukidanje zabrane došlo prekasno. Mnogi bordeli, među njima i Pascha u Kölnu, koji je slovio kao najveća ustanova takve vrste u Europi, su zatvorili vrata. Ova branša slovi za najveće gubitnike korona-krize. Mnoge prostitutke su pokušavale, usprkos zabrani, nastaviti s radom, preko telefona ili internetskih ponuda. Klee kaže kako, kada se nedavno u Kölnu susrela s nekoliko kolegica, njihovi mobiteli nisu prestajali zvoniti. "Mušterije žele održati kontakt, pa makar i za kratko ćaskanje preko telefona", kaže. 

Akcija '5 do 12', ugostitelji Kvarnera i Istre zatvorili objekte na jedan sat OGORČENI ZBOG RESTRIKCIJA Više od 600 ugostitelja zatvorilo kafiće na sat vremena: 'Dopustite nam da radimo'

Korona iziskuje kreativnost

No više od pitanja kako trenutno funkcionira rad u ovoj branši, Stephanie Klee i njezine kolegice zanima kako bi to moglo izgledati u budućnosti s koronavirusom, maskama, pravilom razmaka..."Već će nam nešto pasti na pamet, bit ćemo kreativni. Možda se vratimo metodama koje smo zaboravili ili potisnuli", kaže uz smiješak Klee ne precizirajući na što konkretno misli.

Da će prostitucija opstati i da je ovu branšu nemoguće ukinuti, kako to traže neke humanitarne organizacije, smatra i Anne Rossenbach iz socijalne službe kelnskog Caritasa. "Zabranama ne postižemo ništa.", kaže Rossenbach, zadovoljna što se prostitutke sada mogu vratiti legalnom poslovanju.

Grad na Rajni se može pohvaliti naprednim projektima kada je u pitanju zbrinjavanje prostitutki i stvaranje boljih uvjeta za njihov rad. Za one koje žele napustiti „najstarije zanimanje na svijetu", grad nudi nekoliko programa. 

Coronavirus - Wed May 20, 2020 UPOZORENJE ČOVJEČANSTVU Najpoznatiji britanski prirodoslovac: Suočeni smo s krizom koja će imati posljedice na sve nas

Ciljani programi za početak novog života

"Mi ne smijemo one koje žele istupiti iz svog dosadašnjeg posla odmah strpati u neki socijalni program. Tu su razne sudbine, neke od njih su prekinule studij ili školovanje prije nekoliko godina i mi moramo gledati kako da iskoristimo ta iskustva", kaže Rossenbach iz Caritasa.

Ona je 1999. radila na novom zakonu koji je legalizirao i regulirao prostituciju u Njemačkoj, zakon koji je poboljšao situaciju žena na terenu. Danas se organizacije za zaštitu prostitutki bore s drugim problemima. Mnoge žene i djevojke dolaze iz novih EU zemalja poput Rumunjske i Bugarske. "Mi se moramo boriti protiv siromaštva u tim zemljama. A ovdje u Njemačkoj zdravstvenim uredima moramo pomoći kako ne bi bili samo uspješni u borbi protiv širenja koronavirusa nego i u zaštiti prostitutki", zaključuje Rossenbach.

Josip Stanišić
KRENULO GA
Odbio je Hrvatsku i pozive iz Lijepe Naše, a sada je u Njemačkoj doživio veliku čast
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • Avatar Damating
  Damating:

  Grebite se kroz pleksiglas. Rupe na strateškim pozicijama, kondomi i bali koliko hoćeš

 • Avatar časnasestradanicasanader
  časnasestradanicasanader:

  Anne Rossenbach iz socijalne službe kelnskog Caritasa. "Zabranama ne postižemo ništa. OVI SU IZGLEDA ,,VJERNICI,, POPUT NAŠEG POPA IZ POSAVINE..........koliko žena koje se time bave potiče iz bogatih i uglednih obitelji ako je to ,,posao kao i svaki drugi,,.......

 • fajlpz:

  Evo nešto i dobro zbog korone.