Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Najpoznatiji britanski prirodoslovac: Suočeni smo s krizom koja će imati posljedice na sve nas

Attenborough se ne suzdržava prikazati razorne posljedice uništavanja prirodnih staništa i to jasno povezuje s pojavom pandemija poput ove s koronavirusom
14. rujna 2020. u 08:54 12 komentara 4027 prikaza
Coronavirus - Wed May 20, 2020
Foto: CHRIS J RATCLIFFE/Press Association/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Najpoznatiji televizijski prirodoslovac Sir David Attenborough, kojega u Britaniji smatraju nacionalnim blagom, u svom novom dokumentarcu iznosi dosad najoštrije upozorenje čovječanstvu, a to je da u svrhu vlastita opstanka mora očuvati i druge vrste. 

U jednosatnom filmu "Extinction: The Facts" (Istrebljenje: Činjenice), koji je u nedjelju prikazan na BBC-ju, Attenborough se ne suzdržava prikazati razorne posljedice uništavanja prirodnih staništa i to jasno povezuje s pojavom pandemija poput ove s koronavirusom. 

Polarni medvjedi Izvješće o stanju planeta Porazni podaci: Izgubili smo dvije trećine svih divljih vrsta

Dokumentarac je prikazan samo nekoliko dana nakon što su stručnjaci upozorili da je populacija životinja, ptica i riba u manje od 50 godina ''pometena'' za dvije trećine i to zbog obijesne ljudske prekomjerne konzumacije. "Suočeni smo s krizom", kaže Attenborough na početku filma, "i to  one koja će imati posljedice na nas sve".

Film sadrži stravične scene, poput majmuna koji mahnito s drveća skaču u rijeku kako bi se spasili od požara ili koale koja šepajući prelazi cestu u na propast osuđenoj potrazi za skloništem od iste nepogode. 

Autor "Plavog planeta" i "Planeta Zemlje" u novom filmu također istražuje izvor COVID-19 među populacijom šišmiša u pećinama u kineskoj pokrajini Yunnanu.  Prikazuje i kinesku ''mokru tržnicu'' u Wuhanu, specijaliziranu za prodaju divljih životinja ljudima za jelo, za koju se vjeruje da je ishodište širenja pandemije svijetom. 

Attenborough je otišao i u srednju Afriku kako bi pokazao posljednja dva živuća sjeverna bijela nosoroga, majku i kćer.

Saša Ceci Saša Ceci Hvalila se da ima dokaz da je pandemija prevara, no znanstvenik joj odgovorio: 'To je ono što si priželjkivala'

"U svome sam se životu susreo s nekima od izuzetnih vrsta životinja", kazao je 94-godišnji prirodoslovac. "I tek sada shvaćam koliko sam bio sretan jer će neke od tih čudesnih životinja zauvijek nestati". 

No kaže da postoji nada. Attenborough je 70-ih godina prošlog stoljeća snimio film o planinskim gorilama na granici Ruande i Konga koje su tada bile na rubu izumiranja. Zahvaljujući odlučnoj kampanji njihova spašavanja broj im je s 250 do danas povećan na više od tisuću, pa se Attenborough mogao susresti s potomcima zaigrane majmunice koju je snimao prije 40 godina.

"Ja to možda neću doživjeti, ali ako donesemo prave odluke u ovom kritičnom trenutku, možemo sačuvati ekosustav našeg planeta, njezinu izvanrednu bioraznolikost i sve njezine stanovnike", zaključuje u filmu.

"Ono što će se dogoditi ovisi o nama".

Maja, Ana Maria, Andrijana, Josipa, Petra, Ema, Nikolina i Tihana: Itekako možemo biti korisne hrvatskom zdravstvenim sustavu u pandemiji COVID-19! Ako je staž obavezan, zašto ga ne omoguće, a ako je to nemoguće, neka ga ukinu
PRIPRAVNICI U NEIZVJESNOSTI
Zovete umirovljenike, a mi čekamo na posao i po nekoliko godina?!
Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život
  • rennes:

    Veliki čovjek koji govori ružnu istinu! Ovo je vjerojatno jedan od posljednjih poziva na buđenje za sve nas kao civilizaciju!

  • Tihomir65:

    Kada bi svemira došli jaki na zemlju uvidili bi odmah tko je problem tu . Tko je u stvari najraštenija vrsta živih bića tu l(j)udi su ti, koji su se strahovito razmnožili prijete i dalje uništenju svih ostalih vrsta živih ... prikaži još! vrsta živih bića na ovome planetu . Što je najgore u svemu toliko su mentalno jadni da prijete spremaju se i na međusobno masovno ako ne i konačan totalno uništenje sami svoje vrste . i naravno ujedno svih ostalih živih bića . Prema tome realno gledanje jedna vrsta smjera da uništi sva živa biča a trudi se totalno i vlastitu rasu - ljude.... Znači kad bi pametni došli iz svemira ne bi bilo čudo da ako su u stanju da riješe odmah štetoćne i i da se nastane ili koriste planetu za svoje potrebe !! Neki naučnici i mislioci zaključuju i tvrde atomski rat dali će ga biti ili ne nije uopće upitno ; nego je pitanje samo kad .

  • rennes:

    Legenda od čovjeka i veliki znalac! Uvijek sam sve njegove dokumentarce gledao s fascinacijom jer je odlično povezivao zanimljivost i informativnost predstavljajući složene teme na vrlo pristupačan način!