Naslovnica Vijesti Svijet

Veleposlanica pisala Komšiću: Unaprijed ste nas poslali na vješala, Čović nam nije davao naputke

"Dva puta ste jutros i vrlo naglašeno kazali – mi u Sarajevu .... onda mi ovdje imamo problem, .....a oni dole... Zapanjena, jer sam mislila da smo svi mi u jednoj državi koja se zove Bosna i Hercegovina. Tko ste vi u Sarajevu, a tko su ..... ovi ... dole?"
22. prosinca 2018. u 18:13 106 komentara 7129 prikaza
željko komšić
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Smijenjena veleposlanica BiH u Ujedinjenom Kraljevstvu Valentina Marinčić uputila je u subotu oštro otvoreno pismo članu Predsjedništva BiH Željku Komšić u kojemu je navela kako je čistkom diplomata Hrvata nanio ogromnu štetu BiH kojom se ova država poistovjećuje s diktatorskim režimima. 

Željko Komšić 'Sječa' veleposlanika Evo što o Komšićevom obračunu s Hrvatima u BiH kažu Kovač, Pusić, Hasanbegović...

Ovu Mostarku je zajedno s još 11 kolega diplomata Hrvata koje je imenovao Dragan Čović, ovoga tjedna smijenio probošnjački političar hrvatskih korijena Željko Komšić, koji je na dužnost hrvatskog člana državnog vrha izabran glasovima Bošnjaka.

"Sramotu koju ste nanijeli Bosni i Hercegovini smjenom dvije trećine najviših diplomatskih predstavnika je ogromna", napisala je u otvorenom pismu Marinčić koja je prije mjesec i pol predala vjerodajnice kraljici Elizabeti II., te je krajnje neuobičajeno da se tako brzo opozove.

Videokomentar - Zoran Krešić o Željku Komšiću

Marinčić je potez Željka Komšića usporedila s onima iz diktatorskih zemalja, što je kako kaže posve suprotno težnjama da BiH postane članica Europske unije.

"Prenosim komentar jednog od mojih EU kolega koji je, simpatizirajući s mojom situacijom, rekao da uvijek može i gore: prošlog petka su veleposlaniku male južnoameričke zemlje u Londonu javili da je smijenjen, i da mu zamjena stiže već u sljedeći ponedjeljak, ali za razliku od te male i na glasu kao diktatorske zemlje, BiH sebe vidi u Europskoj uniji, sve zajedno s europskim pravilima i normama", napisala je Marinčić.

Željko Komšić i Zoran Krešić Videokomentar Komšić prezire sve što je hrvatsko. Stvari u BiH moraju se mijenjati

Rekla je i kako pretpostavlja da je smijenjena zbog fotografije na kojoj su veleposlanici Hrvati u Mostaru bili zajedno s tadašnjim hrvatskim članom Predsjedništva BiH. Odbacila je bilo kakve primjedbe da im je Čović naložio vođenje bilo kakve politike nego zastupanja interesa BiH.

"Što se tiče dr. Čovića, sve što je taj čovjek rekao bilo je - radite svoj posao, budite najbolji, vi ste veleposlanici Bosne i Hercegovine. Ni riječi više.. nikakav naputak. Samo nas je netko to trebao pitati.... možda je bilo jednostavnije nego nam unaprijed presuditi i poslati nas na vješala", pojasnila je.

željko komšić
1 / 5
Željko Komšić

U otvorenome pismu je posvjedočila i o vrlo emotivnom trenutku kada joj je umro otac dok je obavljala dužnost zamjenice šefa misije pri UN-u u New Yorku. Vratila se u Mostar samo kako bi ga pokopala nakon čega se brzo vratila na posao.

"Ništa što je ispred mene ne može biti tako teško kao što su bili ti dani. Zato ću i dalje savjesno i profesionalno raditi i strpljivo čekati da državi ponovno zatreba struka i osoba koja je, ne samo voljna nego, eto pomalo i zna kako raditi", napisala je razriješena veleposlanica BiH.

Izrazila je negodovanje i što aktualni član BiH Predsjedništva dijeli Hrvate, ali i pokušava napraviti vlastitu diplomatsku mrežu koja bi promovirala njegove interese.

Renata Paškalj Čistke kadrova Hrvati na udaru: Predsjedništvo BiH smijenilo dvanaest hrvatskih diplomata

"Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, umjesto da se bave osobnim nadmudrivanjem, osvetama i iživljavanjem nad ljudima koji pošteno rade za ovu zemlju, bolje bi svoje vrijeme utrošili na to da kreiraju i daju jasne i jedinstvene kriterije za obavljanje diplomatskih poslova, te da osiguravaju jasne instrukcije veleposlanicima o tome što i kako da pričaju po svijetu", stoji u otvorenome pismu Valentine Marinčić upućenom Komšiću.

Ranije ovoga tjedna Komšićev su potez osudili i razriješeni diplomati Tomislav Leko i Lucija Ljubić.

“Radi se o potezu nelegitimnog člana predsjedništva koji tamo ne predstavlja Hrvate i iz te nelegitimnosti proizlaze samo takve odluke. Odluka je, rekao bih, još jedan korak institucionalnog silovanja. Naravno na štetu naroda kojega on navodno zastupa”, rekao je razriješeni veleposlanik Leko.

Najveći broj veleposlanika Hrvata tijekom ove godine predao je vjerodajnice za nove diplomatske misije i njihovo povlačenje izazvalo je veliki broj komentara i osuda. 

Video - Ovaj je vic hit u BiH: Gospodine Komšić, jeste li vi Hrvat ili Bošnjak?

OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
 • Avatar Toni Broo
  Toni Broo:

  Ovaj Komšić je teški parazit koji iskorištava Bošnjake za svoje hedonističke potrebe. Komišić živi u Sarajevu, a taj grad u kojem muslimani čine 92% stanovništva puca po svim šavovima. Već je danima Sarajevo najzagađeniji grad na svijetu. Zašto? Zbog lošeg ... prikaži još! životnog standarda tisuće kućanstava su u godinama nakon rata prestala koristiti prirodni plin kao energent te umjesto njega koriste najčešće jeftini ugljen loše kvalitete koji sadrži veliku količinu sumpora. Sarajevo također ima stalne redukcije struje i vode, i takav islamizirani i raspali grad mnogi pokušavaju nametnuti Srbima i Hrvatima u BiH kao glavni grad? Gdje je završio novac koji je nakon rata uložila EU i razne američke institucije u Sarajevo? U džepovima poput Kmošića. BiH je preko svog nacionalnog središta u Sarajevu, usisala nebrojene milijarde direktne pomoći, te nevjerojatnu indirektnu - stipendije, radne vize, useljeničke vize, pomoć izbjeglicama na destinaciji... Tako je nastala BiH dijaspora koja doznakam hrani pola populacije BiH. Pitanje koje moramo postaviti: Gdje je sav taj novac? Zašto ljudi žive u bijedi, usred Europe? Zašto cijela BiH ima nacionalni dohodak od 5.600 dolara per capita, malo više od Tunisa i Alžira, a znamo da su hrvatski dijelovi Federacije neusporedivo bogatiji i popravljaju taj mizerni prosjek. Ako već Sarajevo toliko mrzi Hercegovinu, dajte im samostalnost. Uživajte vi Bošnjaci skup s Komšićem u svom Sarajevu, a Hrvati će uživati u svom kamenjaru i svi sretni i zadovoljni.

 • Avatar Viktor999
  Viktor999:

  Ništa čudno od poturice i komunističkog smeća, pljuc

 • Muncimir:

  Nije problem Željko Komšić. On je šta je - jedno veliko ništa. Čovjek koji ne zna šta je i u šta vjeruje je najopasniji jer on nema nikakvi moralni granica. Najbolje u njemu je metak HVO-a (i jedino izvorno hrvatsko) ... prikaži još! koji je zaradio kao mudžahedin Armije BiH. Krive su sve vlade RH koje ne brinu o vitalnom interesu Hrvatskog naroda. Prvo da zaštite vlastiti narod u BiH. Drugo da šire svoj politički, ekonomski i sigurnosni utjecaj na i kroz svoj narod u BiH i po tom u regiji. Teško će se to i dogoditi s hrpom potomaka jugoslavenski komunista koji danas upravljaju hrvatskim resursima. No o tom po tom. Nisu ni htjeli Hrvatsku pa je tu. 3. entitet u BiH je minimalna međutim kad tad će se naši krajevi u BiH pripojiti majci Hrvatskoj.