Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
traje izborna šutnja

Otvorena birališta u Splitu: Građani biraju novu vlast

Splićani na prijevremenim izborima biraju novu gradsku vlast
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/6
26.06.2022.
u 07:15

Splitske birače na 163 glasačka mjesta čekaju dva glasačka listića - jedan s devet kandidata za gradonačelnika i njegove zamjenike i drugi s 11 kandidacijskih lista za popunu 31 mjesta u Gradskom vijeću. Pravo glasa ima 146.573 građana.

Splićani na prijevremenim lokalnim izborima u nedjelju biraju gradonačelnika među devet kandidata te 31 gradskog vijećnika s 11 kandidacijskih lista. Prijevremeni izbori održavaju se nakon nešto više od godinu dana od redovitih, a zbog ostavki gradonačelnika Ivice Puljka, njegovih zamjenika te 20-eo vijećnika Gradskog vijeća.

Birališta su otvorena od 7 do 19 sati, a njihovim zatvaranjem prestaje i dvodnevna izborna šutnja.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavit će na mrežnoj stranici prve izborne rezultate u 21 sat.

Splitske birače na 163 glasačka mjesta čekaju dva glasačka listića - jedan s devet kandidata za gradonačelnika i njegove zamjenike i drugi s 11 kandidacijskih lista za popunu 31 mjesta u Gradskom vijeću. Pravo glasa ima 146.573 građana.

26.06.2022., Split - Splicani krenuli glasovati na prijevremenim izborima za gradonacelnika i zamjenike gradonacelnika Grada Splita i clanove Gradskog vijeca Grada Splita. Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

utrci za gradonačelnika drugog najvećeg hrvatskog grada su nestranački Zoran Đogaš (kandidat HDZ/HSS-a),  nezavisni Ante Franić,  Željko Kerum (HGS), Josip Markotić (Most), Davor Matijević (SDP), Ivica Puljak (Centar), Kristina Vidan (Pametno za Split i Dalmaciju), Tamara Visković (Možemo!/Nova ljevica) i  Aris Zlodre (Domovinski pokret, HDS, HS i HSP).

Ne osvoji li nitko od gradonačelničkih kandidata  natpolovičnu većinu drugi krug izbora za gradonačelnika održat će se za dva tjedna - 10. srpnja. 

Na prijevremenim izborima za preostale tri godine mandata za mjesta u novom sazivu Gradskog vijeća nadmeću se kandidati s liste Centra, koalicije DP/HDS/HSP i Hrvatskih suverenista, liste grupe birača koju nosi Ante Franić, liste HDZ/HSS-a, liste HNS/Laburisti, Mostove liste, liste političke platforme Možemo! i Nove ljevice, Nezavisne liste mladih i HSLS-a, liste Pametno za Split i Dalmaciju, liste SDP/HSU te liste HGS-a.

U nedjelju od 21 sat pratite Večernjakovu specijalnu emisiju posvećenu izborima u Splitu. Večernjakova urednica i novinarka Petra Balija ugostit će politologa Ivana Rimca i političkog analitičara Matu Mijića koji će komentirati prve rezultate te naravno i one konačne. Tijekom večeri u emisiju će se javljati i Večernjakovi reporteri iz Splita Juraj Filipović i Slavica Vuković. Izbore će analizirati i Dea Redžić, urednica Premium izdanja Večernjeg lista.
Stoga budite večeras uz Večernji! Pratite našu emisiju i sve oko splitskih izbora na vecernji.hr ali i preko Facebooka i YouTube kanala Večernjeg lista.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije